H. B. utanpotlassport.hu 2021.06.13 21:04 Frissítve: 2021.06.13 22:00

Birkózás: hétfőn rajtol a kadét Európa-bajnokság Szamokovban

Jövő hét elején a bulgáriai Szamokovban kezdetét veszi a kadét birkózó Európa-bajnokság. A magyar küldöttség vérmes reményekkel vág neki a viadalnak. A vasárnapig tartó küzdelmek előzetes esélyeiről a szakági szövetségi edzőkkel beszélgettünk.

Hétfőn elindulnak a kadét birkózók mérkőzései a bulgáriai kontinensviadalon. A nyitó napon a Farkas Gábor vezette szabadfogásúak kezdik meg a szereplést Szamokovban.

„Összesen nyolc versenyzővel képviseltetjük magunkat. Kizárólag a negyvennyolc és az ötvenegy kilóban nem indítunk senkit, mivel ezekben a súlycsoportokban serdülőkorúak harcolták ki az indulást, ám ők nemrég a saját korcsoportjukban küzdöttek az Eb-n, és nem akarjuk most őket túl nagy igénybevételnek kitenni – nyilatkozta Farkas az Utánpótlássportnak. Szombat este megérkeztünk már a helyszínre, vasárnap még egy tréning várt ránk, hétfőn pedig már neki vágunk az éles ütközeteknek. Úgy érzem, ideális volt a felkészülés, hiszen egy-egy hetet Mátraházán és Dunavarsányban dolgoztunk. Az esélyeket illetően nehéz jóslásokba bocsátkozni, azonban összességében egy éremben és egy-két pontszerző helyezésben bízom. A nagy súlyokban Gellén Milán és Gyuricza Marcellnek látom erre a legnagyobb sanszot, emellett még a legkönnyebb kategóriában Baráth Károly is odaérhet. A középső súlyokban viszont rendkívül sűrűnek tűnik a mezőny."

A Gyurasits Csaba irányította leányalakulat hét fős kontingenssel vesz részt az Eb-n. A csapat tagjaként két serdülő Eb-aranyérmes, Borsos Viktória (61 kg) és Elekes Enikő (65 kg) is szőnyegre lép, és a szakvezető két-három érmes helyezésben reménykedik.

„Egyes súlyokban igazán nagy csata döntött a keretbe kerülésről, amely úgy hiszem, a felkészülést is jól szolgálta. Remek állapotban várhatják a fiataljaink a versenyt, sérülésmentesen zajlott a felkészülés, súlyproblémákkal sem kellett megküzdenünk. Általában véve pozitív előérzeteim vannak a kontinensviadal kapcsán. Ha minden összejön négy-öt érem is benne van a leányokban, viszont a realitáshoz közelebb áll a két-három dobogó, illetve néhány pontszerző pozíció."

Forrás: MBSZ / LZ

Darabos László a  bukaresti győzelme után Szamokovban is jó eséllyel pályázhat az éremre  •  Forrás: MBSZ / LZ

Utolsóként Cifferszky Ákos és Lévai Zoltán edzők kötöttfogású tanítványai lépnek a színre. Hasonlóan a szabadfogású fiúkhoz az alsó két súlycsoportban (45 és 48 kg) itt sem indul magyar tehetség.

„A felkészülés alatt egy hetet töltöttünk Temesváron a román és moldáv válogatott társaságában. Ez kiváló hangolódás volt a kontinensviadalra – fogalmazott érdeklődésünkre Cifferszky. – A fizikai formaidőzítés mellett rendkívül motiválttá is váltak a fiúk az edzőtábor hatására. Mindezek után pedig egyértelműen bizakodással tekintek a viadal elé. Úgy vélem, ebben a gárdában mindenképpen ott lehet legalább két érem megszerzése, akad három-négy olyan ifjoncunk is, akiben mindenképpen benne rejlik a potenciál erre."

A MAGYAR CSAPAT:
Szabadfogás:

45 kg: Baráth Károly
55 kg: Rácz Balázs
60 kg: Gombos Alex
65 kg: Nagy Marcell
71 kg: Hajduch Nándor
80 kg: Komáromi Viktor
92 kg: Gyuricza Marcell
110 kg: Gellén Milán
Női birkózás:
46 kg: László Nikolett
49 kg: Fáth Laura
57 kg: Kopasz Hanna
61 kg: Borsos Viktória
65 kg: Elekes Enikő
69 kg: Osváth-Nagy Noémi
73 kg: Nyikos Veronika
Kötöttfogás:
51 kg: Végh Máté
55 kg: Rafael Dániel
60 kg: Lévai Levente
65 kg: Takács Zsolt
71 kg: Papp Barnabás
80 kg: Szinay Csaba
92 kg: Kis Krisztián
110 kg: Darabos László

A kadétok világbajnokságát a budapesti Tüskecsarnokban rendezik majd július 19. és 25. között.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.

2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.