H. B. utanpotlassport.hu 2022.08.17 20:10 Frissítve: 2022.08.18 19:41

Birkózás: Borsos döntős, Angyal ötödik a szófiai U20-as vb-n

A magyar szabadfogásúak közül legjobban szereplő Angyal Krisztián (92 kg) szerdán kiharcolta a bronzmeccset a vigaszágról, de az éremért végül kikapott, így az ötödik helyen zárt a szófiai U20-as birkózó-világbajnokságon. Eközben a lányok is remekeltek: Borsos Viktória (59 kg) bejutott a döntőbe, míg Szenttamási Róza (55 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) a bronzéremért küzdhet.

A harmadik napra a vigaszágra kerülő Angyal Krisztián (92 kg) és Hajduch Nándor (86 kg) személyében két magyar szabadfogású birkózó maradt versenyben a bolgár fővárosban, Szófiában zajló U20-as világbajnokságon.

A csepeli Angyal a japán Mijurát kétvállra fektetve győzött a vigaszágon, ezzel kivívta a bronzmérkőzést, amelyben az U20-as Eb-bronzérmes francia Viskhanov várt rá. A francia végül technikai tussal nyert az éremért, így a magyar fiú az ötödik helyen végzett.

A szarvasi Hajduch az első kört – az örmény rivális visszalépése miatt – mérkőzés nélkül abszolválta a vigaszágon, majd az U20-as Eb-bronzérmes ukrán Dod következett a bronzmeccs kiharcolásáért. Az ukrán túl nagy falatnak bizonyult, technikai fölénnyel nyert, Hajduch kiesett.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
SZABADFOGÁS
A magyar versenyzők mérkőzései a harmadik napon:
Bronzmérkőzések:
92 kg: 
Adlan Viskhanov (francia)–Angyal Krisztián 11–0
Vigaszági mérkőzések:
86 kg: 
Hajduch Nándor–Gurgen Szimonjan (örmény) (Hajduch mérkőzés nélkül nyert)
86 kg: 
Nazar Dod (ukrán)–Hajduch Nándor 14–3
92 kg: 
Angyal Krisztián–Mijura Szatosi (japán) tus 2–4-nél
Korábbi eredmények (keddi előcsatározások):
Selejtezők:
74 kg: Okan Tahtaci (török)–Nemes Bálint 10–0 (a török kikapott a következő körben, ezzel Nemes kiesett)
92 kg: Angyal Krisztián–Szejojun Csa (dél-koreai) 10–0
Nyolcaddöntők:
86 kg: Bennet Berge (amerikai)–Hajduch Nándor 12–2 (az amerikai a döntőig menetelt, így Hajduch a vigaszágon folytathatta)
92 kg: Angyal Krisztián–Kutman Tolobaldijev (kirgiz) 15–12
Negyeddöntők:
92 kg: Armihosszein Firozpurbandpej (iráni)–Angyal Krisztián 10–0 (az iráni bejutott a döntőbe, ezzel Angyal a vigaszágra került)

Eközben a délelőtti programban a lányok küzdelmei is megkezdődtek, és magyar szempontból nagyon jól indult a verseny.

Borsos Viktória (zöldben) bejutott a döntőbe az U20-as vb-n Szófiában Forrás: UWW

Borsos Viktória (zöldben) bejutott a döntőbe az U20-as vb-n Szófiában  •  Forrás: UWW

A három magyar résztvevő közül Borsos Viktóriának (59 kg) alakult a legjobban a nap, aki bejutott a döntőbe a súlycsoportjában. A Kispesti NSI-KIMBA fiatalja sorban gyűjtötte az értékes skalpokat: a selejtezőben a U20-as Eb-bronzérmes lengyel Witost verte, majd a korosztályos pánamerikai bajnokság másodikja, a kanadai Friesen sem tudta megállítani őt a negyeddöntőben. A fináléba jutásért a tavalyi U20-as vb-bronzérmese, a kazah Aman került az útjába, Borsos – fordulatos meccsen – végül az ázsiait is felülmúlta. A világbajnoki címért a kadét vb-aranyérmes japán Motoki vár a magyar lányra.

Ám a csütörtök esti helyosztókon nem Borsos Viktória lesz az egyetlen magyar érdekelt, ugyanis Szenttamási Róza (55 kg, Csepel TC-KIMBA) és Nyikos Veronika (76 kg; Dunaújvárosi KSE-KIMBA) is a harmadik helyért léphet szőnyegre.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Eb-ezüstérmes Szenttamási a korosztályos pánamerikai bajnokság bronzérmes, kanadai Pingal technikai tusos legyőzésével nyitott a selejtezőben. Ezután pedig szintén simán diadalmaskodott az amerikai Dorado Marinnal szemben a legjobb nyolc között. Azonban az elődöntőben a kadétvilágbajnok japán Kijojokával nem bírt, így a bronzéremért folytathatja.

Hasonlóképpen járt az U20-as Európa-bajnok Nyikos is, aki a negyeddöntőben a görög Kriszikaki elleni sikerrel kezdett, majd a döntőbe jutásért nagy csatában vereséget szenvedett a kétszeres U17-es világbajnok indiai Priya Priyától. A dunaújvárosi versenyző ugyancsak a bronzért küzdhet.

NŐI BIRKÓZÁS
A magyar versenyzők mérkőzései a harmadik napon:
Selejtezők:

55 kg: Szenttamási Róza–Robbie Pingal (kanadai) 12–0
59 kg: Borsos Viktória–Aleksandra Witos (lengyel) 4–3
Negyeddöntők:
55 kg: Szenttamási Róza–Adriana Dorado Marin (amerikai) 12–2
59 kg: Borsos Viktória–Mie Friesen (kanadai) 3–1
76 kg: Nyikos Veronika–Eleni Kriszikaki (görög) tus 4–0-nál
Elődöntők:
55 kg: Kijojoka Moje (japán)–Szenttamási Róza 12–2
59 kg: Borsos Viktória–Madina Aman (kazah) 7–6
76 kg: Priya Priya (indiai)–Nyikos Veronika 6–5
Negyedik versenynap, helyosztók:
Bronzmérkőzések:

55 kg: Szenttamási Róza–Pej Lijao (tajvani) vagy Szarbinaz Dzsijenbajeva (üzbég)
76 kg: Nyikos Veronika–Alina Jertosztik (kazah) vagy Melisa Saritac (török)
Döntők:
59 kg: Borsos Viktória–Motoki Szakura (japán)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.