Atlétika: Petrovai József büszke az ugrók teljesítményére

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 15:23
Címkék
A hazai atlétikai szövetség ugrószakági referense, Petrovai József a versenyzőkre és az edzőkre egyaránt büszke, hogy a rendhagyó körülmények ellenére kreatívan, eredményesen dolgoztak a szezon során.

A legtöbb utánpótláskorú ugró a várakozáson felül teljesített a koronavírus-járvány miatti hosszú szünet után nyár végére maradt atlétikai bajnokságokon, és a versenyek nem csupán izgalmasra, hanem igen színvonalasra is sikerültek. Az ugrószámok közül még így is kiemelkedik a női távolugrás, amelyben dr. Nguyen Anasztázia mellett az U23-as Farkas Petra és Lesti Diana, na, meg juniorkorú Endrész Klaudia brillírozott szinte hétről hétre. A szövetség ugrószakági referense, Petrovai József szerint több szempontból kell megvizsgálni a fiatalok közelmúltbeli teljesítményeit.dr. Nguyen Anasztázia mellett az U23-as Farkas Petra és Lesti Diana, na, meg juniorkorú Endrész Klaudia brillírozott szinte hétről hétre. A szövetség ugrószakági referense, Petrovai József szerint több szempontból kell megvizsgálni a fiatalok közelmúltbeli teljesítményeit.

Lesti Diana kiemelkedő teljesítményt mutatott az idén Fotó: Tom Schä
Lesti Diana kiemelkedő teljesítményt mutatott az idén Fotó: Tom Schä

Lesti Diana kiemelkedő teljesítményt mutatott az idén  •  Fotó: Tom Schä

„Azt mindenképpen figyelembe kell vennünk, kinek milyen edzéslehetőségei adódtak a versenyszünetben. Voltak olyan klubok, amelyekben komoly ellenőrzések mellett, de tudtak edzeni a top atléták, és akadtak olyanok is, akiket a futófolyosókról vagy a konditeremből is kitiltottak. Mindezzel együtt nagyon büszke vagyok az atlétákra és edzőikre, mert elképesztő kreativitásról tettek tanúbizonyságot. A karantén alatt létrehoztunk egy ugrócsoportot a messengeren, amelyen keresztül folyamatosan tájékoztattuk egymást a történtekről. Olyan kapcsolat alakult ki közöttünk, mintha összetartáson vagy edzőtáborban lettünk volna. Rendszeresen cseréltük az információkat, segítettünk egymásnak. Mindezt az eredményeken is lehetett később tapasztalni.”

A szakember kiemeli, a távolugrók mellett a rúdugrók teljesítménye is dicséretet érdemel, hiszen többen is megszerezték a kvótákat a korosztályos világversenyekre. Örömmel nyugtázta, hogy a szünet nem ment az eredmények rovására, sőt, a versenyzők kiéhezve indultak neki a szezonnak, amelyben az országos bajnokságok mellett sok kisebb versenyen is összemérhették tudásuk.

Farkas Petra 664 centit ugrott a szabadtéri szezonban Fotó: Tom Schä
Farkas Petra 664 centit ugrott a szabadtéri szezonban Fotó: Tom Schä

Farkas Petra 664 centit ugrott a szabadtéri szezonban  •  Fotó: Tom Schä

„Jelenleg a szakág vezérhajója a női távolugrás. Endrész Klaudiának azzal, hogy átkerült az MTK-ba, még komolyabb lehetősége lesz kiváló eredményeket elérni, és részt vennie a 2023-as budapesti világbajnokságon. Farkas Petra és Lesti Diana a tatabányai versenyen meglepte az országot. Joggal mondhatjuk, nekik ott a helyük a hazai rendezésű vébén, és remélem, az olimpiára is kijutnak. Jó látni, hogy a lányok nem tartanak egymástól, csak meg akarják mutatni, mit tudnak, oda-vissza túlugorják egymást, és még a hatodik sorozatban is képesek megújulni. Nasztival kiegészülve az ő hármasuknak olyan átlaga van, amely az első nyolcba tartozik a világon. Ha ilyen aranytojásokkal rendelkezünk, muszáj kiaknáznunk a lehetőséget. Remélem, sok örömöt fognak szerezni nekünk.”

Nos, Farkas 664, Lesti 658, Endrész 616 centinél állt meg az idén, ezek az eredmények pedig valóban több mint biztatóak. Persze, rajtuk kívül is vannak olyan utánpótláskorúak, akik az idei felnőtt magyar ranglista elején végeztek szabadtéren. A magasugró Renner Luca 185 centit tudott, a rúdugró Klekner Hanga 405-ön lendült túl. Ebben a számban a fedett pályán remeklő ifikorú Garamvölgyi Petrának lehet hiányérzete, hiszen év elején ő is 410 centire volt képes, bár akkor Klekner is abszolválta a 430-at. Hármasugrásban a junior Szűcs Szabina 12.98 méterrel lett listavezető Áts Viktória előtt (12.94). A férfiak magasugró mezőnyében az U20-as Hodossy-Takács Sámuel 216 centije a harmadik, az U23-as távolugró Pázmándi Dominik 764 centije a második helyet jelenti, míg hármasugrásban az 1998-as születésű Pap Kristóf (15.76) zárt elől. Rúdugrásban a 2002-as születésű Nagy Marcell és az U23-as Simonváros Csanád egyaránt első helyre predesztináló 510 centit teljesített. Természetesen az alacsonyabb korosztályokban már ezeknek a versenyzőknek is érik az utánpótlása. Petrovai József szerint a 2023-as világbajnokság egyik fő feladata lesz, hogy motiválja a gyerekeket.

„Azt várom, hogy egyre többen jelentkeznek majd. A szakágban most is megjelentek olyan ugrók, akik jó alkatú, ügyes versenyzők. A szövetségnek is az az álláspontja, hogy velük kiemelten kell foglalkozni, és még kell találni számukra a helyes utat. Belőlük lehet méltó utódja Nguyen Anasztáziának, Farkas Petrának vagy Lesti Dianának – rájuk már példaképként is tekinthetnek a gyerekek.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik