B. Z. utanpotlassport.hu 2023.06.02 19:33 Frissítve: 2023.06.02 19:52

Atlétika: Kovács Alexandra nagyon biztató U18-as csúcsot gyalogolt

A 17 éves Kovács Alexandra U18-as csúcsot gyalogolt 5000 méteren és a korosztálya világranglistájának éléről várja a nyár megméretéseit.

A múlt hét végén ismét nagyszerű eredménnyel hívta fel magára a figyelmet a 17 éves gyalogló, Kovács Alexandra

A Kopp Békéscsabai AC ígérete az Ikarus BSE pályáján rendezett Budapest Open-Schulek Ágoston Emlékverseny 5000 méteres gyaloglóversenyén 22:30.99 perces idővel nyert, ezzel a saját egyéni csúcsából több, mint 46 másodpercet faragott,

és alaposan megjavította az U18-as országos rekordot is.  

Az eddig élő hazai csúcsot a korosztályban 22:46.79-cel Takács Júlia tartotta, aki 2006-ban Cartagenában érte el ezt az időeredményt. Nem mellesleg Urbanikné Rosza Mária tanítványa, Kovács Alexandra ezzel a teljesítménnyel

az U18-as világranglista első helyére került. 

 „Éreztem, hogy már nagyon jó formában vagyok, és az edzések is jól mentek az utóbbi időben, de sajnos az elmúlt versenyeken nem tudtam kihozni magamból mindent – mondja a sokra hivatott gyaloglólány. – Örülök, hogy most megmutatkozott, hogy mennyit dolgozunk az edzőmmel. A terveim között szerepelt, hogy megjavítom ezt az országos csúcsot, de az időeredménnyel magamat is megleptem. Azt gondoltam, hogy fokozatosan kerülök egyre közelebb az U18-as rekordhoz, de ez valóban nagy ugrás volt. Sokat segített, hogy felnőttmezőnyben mentem, és az edzőm is végig hitt bennem. Én is éreztem magamban az erőt. Remélem, hogy a folytatás is hasonlóan jól sikerül.” 

Kovács Alexandra az idei EYOF-ra is csúcsformában érkezne Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Alexandra egyébként már a benti megméretéseken is remekelt az év elején. A nyíregyházi fedett pályás felnőtt magyar atlétikai bajnokság legfiatalabb aranyérmese lett, majd a korosztálya fővárosi fedél alatti ob-ján U18-as csúcsot gyalogolt 3000 méteren. A reménység tavaly a jeruzsálemi U18-as Eb-n a dicséretes negyedik helyen zárt, a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) pedig bronzérmet szerzett 5 ezer méteren. Tette mindezt úgy, hogy példaértékű akaraterőről téve tanúbizonyságot, félperces büntetés után kapaszkodott vissza a dobogóra. Az idén júliusban Mariborban lesz az EYOF, amelyet Alexandra ismét bizakodva vár. 

„A legutóbbi versenyem után elégedetten jöttem le a pályáról, de mindig bennem van, hogy egyre jobb teljesítményt szeretnék nyújtani. Az EYOF-ra tavaly is nagy tervekkel mentem, és most ez az eredmény csak több önbizalmat ad, hogy még fényesebb éremért küzdjek.” 

(Kiemelt képünkön: Kovács Alexandra a tavalyi EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/Magyarock)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.