B. Z. utanpotlassport.hu 2020.12.02 15:52 Frissítve: 2020.12.02 15:54

Atlétika: a munkában hisz a serdülőbajnok sprinter, Kovács Árpád

A 15 éves Kovács Árpád az idén kiemelkedő időeredményekkel duplázott a szabadtéri atlétikai országos serdülőbajnokság sprintszámaiban, így bizakodva tekinthet a jövőbe.

Remek évet zárt a szegedi Titán TC 15 éves sprintere, Kovács Árpád, aki szeptemberben 100 és 300 méteren is figyelemreméltó időeredménnyel nyert serdülőbajnokságot. A győzelme – miután a korosztálya februári fedett pályás ob-ján is duplázott (60 és 300 m) – nem sorolható a meglepetés kategóriába, de a járvány miatti hosszabb kihagyást követően a szabadtéren mutatott teljesítménye talán a vártnál is jobb volt.

A tatabányai ob-n 100 méteren 11.17-es, 300-on 35.00 másodperces egyéni, egyben bajnoki rekorddal utasította maga mögé a serdülőmezőnyt.

Kovács Árpád és Menyhárt Zoltán a serdülőbajnokság ereklyéivel Forrás: Titán TC

Kovács Árpád és Menyhárt Zoltán a serdülőbajnokság ereklyéivel  •  Forrás: Titán TC

„Elégedett vagyok az évemmel, mert olyan eredményeket, egyéni csúcsokat futottam, amilyeneket vártunk – mondja az ígéret, aki a Gyulai Memorialon 200 méteren is (22.56) egyéni rekordot repesztett. – A vírus miatti kényszerszünet alatt sokszor egyedül edzettem, de mindent igyekeztem úgy csinálni, ahogyan az az edzéstervben le volt írva. A motivációmmal egy pillanatra sem akadt gond, hiszen tudtam, egyszer úgyis jönnek majd a versenyek. Elsősorban mindig magamhoz képest akarok javulni, de örülök annak, ha ehhez érmek és bajnoki címek társulnak, mert ezek olyan kedves ereklyék, amelyek később is emlékeztetnek arra, hogy ott és akkor én voltam a legjobb.”

„Az elvégzett munka meghozta a gyümölcsét – vélekedik tanítványa szerepléséről Menyhárt Zoltán. – Gyakorlatilag egyetlen századdal maradt el attól az eredménytől, amelyet a serdülőbajnokságra kiírtam. Én 34.99-et jegyeztem a naplómba, ebből lett a még megbocsátható kerek harmincöt. Viszont a száz méter előtt a szülei kérdésére azt mondtam, 11.22-t fog futni, és az óra annyit is mutatott, de aztán javították tizenhét századra a végét.”

Az ifjú sprinter a tavaly Brnoban rendezett European Kids Athletics Games-en igen biztató idővel nyert 300 méteren, ezután került a korosztályos válogatott keretébe, és nagyjából ekkor kezdtek körvonalazódni a közeljövő konkrét céljai is. A fokozatos fejlődést szem előtt tartva, Árpi a 2022-es ifjúsági Európa- bajnokságon már erőssége lenne a magyar csapatnak.

„Nagy odafigyeléssel végzi az edzéseket – folytatja az edző. – És az egyik legfontosabb, hogy hisz a munkában. Elfogadja, amit mondok neki, és azt is tudja, hogy azt miért teszem. A körülmények nem tántorítják el, eltökélt a céljait illetően.”

Szegeden már javában zajlik az alapozás a következő év viadalaira, és a fiatal sprinter lelkesedése ebben a melósabb időszakban sem hagy alább.

„Keményebbek az edzések, hosszabbak a futások, de szívesen, mindent beleadva csinálom, amit kell. Természetesen, a nyarat valamivel jobban szeretem, azonban ez az időszak is része az alapos felkészülésnek. Ráadásul az is sokat segít, hogy a nővérem, Boglárka szintén az egyesületben fut, így minden helyzetben számíthatunk egymásra.”

Kovács Árpád szeme előtt már a 2022-es ifi Eb lebeg Forrás: Titán TC

Kovács Árpád szeme előtt már a 2022-es ifi Eb lebeg  •  Forrás: Titán TC

Menyhárt Zoltán bízik abban, hogy tanítványa a magasabb korosztályokban is eredményes marad, bár hozzáteszi, ehhez kellő támogatásra is szükség van.

„Elég sok jó sportoló cseperedett fel a kezem alatt, és nagy gond, hogy a városunkban elég nehéz megtalálni az idézőjeles mecénást. Azt, aki úgy állna a fiatalok mögé, hogy azok ne csak tizennyolc-húsz éves korukig érezzék magukat biztonságban a sportágban. Jó lenne, ha többen itt maradnának, de még az sem baj, ha elmennek, csak találják meg a lehetőségét annak a hosszútávú folyamatnak, ami úgy segítheti őket egy felnőttvilágversenyig, mint például Baji Balázst vagy Márton Anitát. Számomra ez lenne a legfontosabb egy tanítványomat illetően.”

Az elmúlt időben azért Árpi már kiharcolta az eredményeivel, hogy többen is érdeklődve, bizakodva kísérjék figyelemmel a pályafutását. A folyamatos kontrollban pedig Kovács Zoltán, a hazai szövetség utánpótlás-referense is az élen jár.

„Zoli nemrégiben azt üzente: Árpit lélekben készítsd négyszázra – avat be a reménység trénere a szakmai értekezésbe. – Ez nem tudom, miből fakad, de talán ahhoz is köze van, hogy az utánpótlás szövetségi kapitány is kiváló négyszázas volt, és bár ő is Kovács, mi egyelőre a száz méteren világbajnoki negyedik Kovács Attilát tekintjük a nagy példaképnek” – szögezi le nevetve az edző, aki nem zárkózik el a javaslattól.

És hogy Kovács Zoltánnak valójában milyen elképzelései vannak az ifjú rövidtávfutóval kapcsolatban, azt természetesen tőle kérdeztük meg.

„Annak ellenére, hogy eléggé kiszámíthatatlan évük volt, igazán masszív eredményeket értek el. Árpi minőségben, mozgásmintában, futótechnikában is sokat javult. Remélem, hogy ezt a munkát tovább tudják folytatni, mert látom, hogy Árpi fejlődése Menyusnál teljes mértékben biztosítva van. Az említett gondolatom abból fakad, hogy egy jó négyszáz métert csak megfelelő sebességgel lehet futni. A munkával, amit most kezdenek nagy gyorsaságot fognak elérni, és miért ne lehetne átkacsintgatni a 4x400-as váltóra akár nemzetközi szinten is?”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.