Asztalitenisz: miért hiányoznak a kiugró eredmények az ifi lányoktól?

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 14:56
Címkék
Az U19-es leány asztaliteniszezők országos ranglistáját a mindössze 14 éves, ugyanakkor már kétszeres ifjúsági magyar bajnok Molnár Kendra vezeti, míg a harmadik helyen a még nála is fiatalabb, 13 éves Dohóczki Nóra áll. De vajon hol vannak az élmezőnyből a ténylegesen ifi korú játékosok? Türei Ferenc női utánpótlás-szakágvezetőt kérdeztük a témában.

Az áprilisi asztalitenisz utánpótlás országos bajnokságon több figyelemre méltó eredmény is született, azonban talán mind közül kiemelkedett az U19-es lányok egyes versenyszáma, amelyben a négy dobogós közül ketten, az aranyérmesMolnár Kendra(14) és a harmadikPolónyi Nóra(14) is még csak serdülőkorú volt, míg az ezüstérmesként záróDohóczki Nóracsupán 13 évesen jutott be a fináléba. A legjobb ifjúsági játékoskéntVolentics Annakikapott a döntőbe jutásért, így ő is harmadik lett. Adódik a kérdés: vajon miért hiányoznak a minőségi, sokra hivatottasztaliteniszezők a hazai U19-es leánymezőnyben?Molnár Kendra(14) és a harmadikPolónyi Nóra(14) is még csak serdülőkorú volt, míg az ezüstérmesként záróDohóczki Nóracsupán 13 évesen jutott be a fináléba. A legjobb ifjúsági játékoskéntVolentics Annakikapott a döntőbe jutásért, így ő is harmadik lett. Adódik a kérdés: vajon miért hiányoznak a minőségi, sokra hivatottasztaliteniszezők a hazai U19-es leánymezőnyben?

Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években Forrás: WTT
Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években Forrás: WTT

Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években  •  Forrás: WTT

„Ez nemcsak a mostani korosztályra jellemző egyedi eset, hanem már évek óta tapasztaljuk, hogy a kevés nemzetközi siker miatt az ifi korba átlépve sokaknakmegcsappan a motivációja, és nem mindig teszik bele a szükséges edzésmunkát, így idővel még inkább elmaradnak az eredmények. Emellett az érettségi közeledtével többen inkább a tanulásra fókuszálnak a pingpong helyett– fogalmazottTürei Ferencnői utánpótlás-szakágvezető az Utánpótlássportnak.–Ehhez képest a pályafutásuk elején járó újonc- és serdülőkorú játékosokban még nagyobb a lelkesedés, valamint minőségben és mennyiségben is többet edzenek,ráadásul pillanatnyilag a legtöbbjük a Statisztikában készül, így napról napról nyomon követhetjük a fejlődésüket. Azonban a legtehetségesebb ifjúsági játékosaink közül Tölgyes Dorottya és Laskai Írisz egyaránt vidékiek, és ott edzenek a mindennapokban, ahol nem mindig kapnak megfelelő szintű edzőpartnert. Régóta mondjuk, hogy központosítani kellene az itthoni képzést, mint ahogyan Nyugat-Európában is tették az egyes országok, és az ilyen jellegű problémák kiküszöbölhetők lennének. Bízom benne, hogy aStatisztikában rövid időn belül megvalósulhat az akadémiai képzés,amelynek ennekkeretében már valóban beszélhetnénk kiemelt tehetséggondozásról."

Azonban nemcsak ez az egyetlen tényező, amely miatt a legnagyobb ígéretnek tartott, Tölgyes Dorottyánál elmaradtak az átütőteljesítmények az elmúlt időszakban.

Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik kulcsembere a nyári Eb-n Forrás: MOATSZ / ETTU
Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik kulcsembere a nyári Eb-n Forrás: MOATSZ / ETTU

Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másikfontos láncszeme a nyári Eb-n  •  Forrás: MOATSZ / ETTU

„Emellett fontos kiemelni, hogy Dodó– mint a legjobb játékosunk–már évek óta sérülésekkel bajlódik, és bár rendre elér kisebb-nagyobb nemzetközi sikereket is, de a problémai miatt nem tud eleget edzeni és versenyezni ahhoz, hogy az európai élmezőny stabil tagja legyen."

Ugyanakkor Türei azt is hangsúlyozta,a fiatalabbak között jóval biztatóbb a helyzet.

„Úgy néz ki, hogy a serdülő- és az újonckorosztályban jelenleg igazán tehetséges generáció jött össze. Az U15-ös és az U13-as mezőnyben ugyancsak akad több kiemelkedő tehetségünk, akik nagyon elhivatottak, és egymást is sarkallják a jobb teljesítményre. Ennek köszönhető, hogy gyakran már az ifiket is legyőzik a hazai versenyeken"– mondta a szakvezető.

A mieinkre július első felében Belgrádban serdülő és ifjúsági Európa-bajnokság vár. Az U19-es leányválogatott keretétSzappanos Csabaszövetségi edző ajövő héten hirdeti ki. Türei Ferenc annyit elárult, hogy a névsorban csak az idősebbek kapnak majd helyett, míg a serdülők kizárólag a saját korosztályukban szerepelnek a kontinensviadalon.

További korosztályos hírekASZTALITENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik