H. B. utanpotlassport.hu 2022.05.13 14:56 Frissítve: 2022.05.13 15:51

Asztalitenisz: miért hiányoznak a kiugró eredmények az ifi lányoktól?

Az U19-es leány asztaliteniszezők országos ranglistáját a mindössze 14 éves, ugyanakkor már kétszeres ifjúsági magyar bajnok Molnár Kendra vezeti, míg a harmadik helyen a még nála is fiatalabb, 13 éves Dohóczki Nóra áll. De vajon hol vannak az élmezőnyből a ténylegesen ifi korú játékosok? Türei Ferenc női utánpótlás-szakágvezetőt kérdeztük a témában.

Az áprilisi asztalitenisz utánpótlás országos bajnokságon több figyelemre méltó eredmény is született, azonban talán mind közül kiemelkedett az U19-es lányok egyes versenyszáma, amelyben a négy dobogós közül ketten, az aranyérmes Molnár Kendra (14) és a harmadik Polónyi Nóra (14) is még csak serdülőkorú volt, míg az ezüstérmesként záró Dohóczki Nóra csupán 13 évesen jutott be a fináléba. A legjobb ifjúsági játékosként Volentics Anna kikapott a döntőbe jutásért, így ő is harmadik lett. Adódik a kérdés: vajon miért hiányoznak a minőségi, sokra hivatott asztaliteniszezők a hazai U19-es leánymezőnyben?

Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években Forrás: WTT

Az ifjúságiak kiemelt ígéretét, Tölgyes Dorottyát több sérülés is hátráltatta az elmúlt években  •  Forrás: WTT

„Ez nemcsak a mostani korosztályra jellemző egyedi eset, hanem már évek óta tapasztaljuk, hogy a kevés nemzetközi siker miatt az ifi korba átlépve sokaknak megcsappan a motivációja, és nem mindig teszik bele a szükséges edzésmunkát, így idővel még inkább elmaradnak az eredmények. Emellett az érettségi közeledtével többen inkább a tanulásra fókuszálnak a pingpong helyett – fogalmazott Türei Ferenc női utánpótlás-szakágvezető az Utánpótlássportnak. – Ehhez képest a pályafutásuk elején járó újonc- és serdülőkorú játékosokban még nagyobb a lelkesedés, valamint minőségben és mennyiségben is többet edzenek, ráadásul pillanatnyilag a legtöbbjük a Statisztikában készül, így napról napról nyomon követhetjük a fejlődésüket. Azonban a legtehetségesebb ifjúsági játékosaink közül Tölgyes Dorottya és Laskai Írisz egyaránt vidékiek, és ott edzenek a mindennapokban, ahol nem mindig kapnak megfelelő szintű edzőpartnert. Régóta mondjuk, hogy központosítani kellene az itthoni képzést, mint ahogyan Nyugat-Európában is tették az egyes országok, és az ilyen jellegű problémák kiküszöbölhetők lennének. Bízom benne, hogy a Statisztikában rövid időn belül megvalósulhat az akadémiai képzés, amelynek ennek keretében már valóban beszélhetnénk kiemelt tehetséggondozásról."

Azonban nemcsak ez az egyetlen tényező, amely miatt a legnagyobb ígéretnek tartott, Tölgyes Dorottyánál elmaradtak az átütő teljesítmények az elmúlt időszakban.

Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik kulcsembere a nyári Eb-n Forrás: MOATSZ / ETTU

Tölgyes Dorottya mellett Laskai Írisz lehet a korosztályos válogatott másik fontos láncszeme a nyári Eb-n  •  Forrás: MOATSZ / ETTU

„Emellett fontos kiemelni, hogy Dodó – mint a legjobb játékosunk – már évek óta sérülésekkel bajlódik, és bár rendre elér kisebb-nagyobb nemzetközi sikereket is, de a problémai miatt nem tud eleget edzeni és versenyezni ahhoz, hogy az európai élmezőny stabil tagja legyen."

Ugyanakkor Türei azt is hangsúlyozta, a fiatalabbak között jóval biztatóbb a helyzet.

„Úgy néz ki, hogy a serdülő- és az újonckorosztályban jelenleg igazán tehetséges generáció jött össze. Az U15-ös és az U13-as mezőnyben ugyancsak akad több kiemelkedő tehetségünk, akik nagyon elhivatottak, és egymást is sarkallják a jobb teljesítményre. Ennek köszönhető, hogy gyakran már az ifiket is legyőzik a hazai versenyeken" – mondta a szakvezető.

A mieinkre július első felében Belgrádban serdülő és ifjúsági Európa-bajnokság vár. Az U19-es leányválogatott keretét Szappanos Csaba szövetségi edző a jövő héten hirdeti ki. Türei Ferenc annyit elárult, hogy a névsorban csak az idősebbek kapnak majd helyett, míg a serdülők kizárólag a saját korosztályukban szerepelnek a kontinensviadalon.

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.