Úszás: Sós Csaba sokat vár a fiataloktól a felnőtt Eb-n

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.18. 20:05
null
Rábólintott az úszószövetség elnöksége Sós Csaba szövetségi kapitány névsorára, jóváhagyva a júniusi felnőtt Európa-bajnokságon induló magyar csapatot, amelyben öt tini korú lányversenyző is helyet kapott.

A gyengébb nemhez tartozik mind az öt utánpótláskorú úszó, aki bekerült a júniusi, belgrádi felnőtt Eb-re utazó válogatottba. Közülük négyen 2006-os évjáratúak, míg a legfiatalabb szereplő tizenöt és fél éves, vagyis még a serdülők korosztályát képviseli. Egyikük esetében sem beszélhetünk meglepetésről, merthogy eredményeikkel valamennyien rászolgáltak a szövetségi kapitány, Sós Csaba bizalmára, s bizonyos, hogy a szerbiai kontinensviadalról sem csak az „úsztak még” kategória szürke tagjaként térnek majd haza.

Az Eb-csapatba kerüléshez eleve olyan produktummal kellett kirukkolnia valamennyi jelöltnek, amivel az előző Európa-bajnokság adott számában a döntő nyolcadik helyezettje szolgált. Emellett a kvintettből hárman már szólóban is igazolták tehetségüket, amikor megúszták a nyári, párizsi olimpiai szerepléshez előírt időt, az úgynevezett A-szintet.

Elsőként a szegedi Pádár Nikolett „szintezett” 200 gyorson, majd a budafókás Molnár Dóra következett 200 háton,

„szintezett” 200 gyorson, majd a budafókás következett 200 háton,

az április eleji felnőtt országos bajnokságon hozzájuk csatlakozott harmadikként a 2008-ban született tatabányai talentum,

Jackl Vivien, aki világra szóló alakítással nyerte a 400 méteres vegyes úszást,

, aki világra szóló alakítással nyerte a 400 méteres vegyes úszást,

míg a Pádárhoz és Molnárhoz hasonlatosan idén 18 éves Ábrahám Minna és Komoróczy Lora gyorson, illetve háton harcolta ki a „tagfelvételt” a szerb fővárosba készülő válogatottba. 

„A felnőtt Eb-n kívül valamennyien indulhatnak még az idei ifi Eb-n is” – emelt ki elöljáróban még egy fontos szempontot az ötökről szólva Sós Csaba, honlapunk kérésére egyenként is értékelve a tiniket, akik a június 17. és 23. között esedékes belgrádi Eb után, de még szintén a párizsi olimpia előtt, július 2. és 7. között sorra kerülő vilniusi korosztályos kontinensviadalon is (fő)szerephez juthatnak.

„A három A-szintes mellett egyéniben szintén megúszhatja legjobb számában a párizsi induláshoz kellő időt Ábrahám és Komoróczy is” – jelentette ki a kapitány, majd „szólóban” is értékelte a fiatalokat.

– mondta Sós Csaba, nagyra értékelve a tényt, hogy az októberben még csak 16 éves tehetség egyéni csúcsán majdnem hat másodpercet javítva, korosztályos Európa-rekorddal, 4:34.96 perces, olimpiai szintet érő idővel győzött a hosszabbik vegyes számban. – Már az ob első napján nagyon nagy egyéni csúcsot úszott 1500 gyorson, vagyis eleve látszott, hogy nagyon jó állapotban van. Pedig nem akárkik voltak ott mellette a medencében: az olimpiai bajnok, Hosszú Katinka, az Európa-bajnok, Mihályvári-Farkas Viktória, a világbajnok, Kapás Boglárka, szóval nem akárkiket előzött meg. Eddig csodálatos a pályafutása, és ezt már korábban jelezte, amikor Egerszegi Krisztina korosztályos országos csúcsát 400 vegyesen több mint tíz másodperccel megjavította három éve.”

„Pádár Nikolett? – folytatta a kapitány. –

Molnár Dóra egyéni csúcsokat úszik, nem túl látványosan, nem túl nagyokat, de lépeget előre szépen, többszámos versenyző, jelen állás szerint az olimpián induló két gyorsváltónkban is helye van. Ábrahám Minna Amerikából jön haza, de hát kinn nagyon jó eredményeket produkált, és várjuk, hogy ötvenes medencében is remekeljen, s meglegyen neki az A-szintje. Komoróczy Loráról pedig azt mondhatom, hogy robbanékony, rövidebb távokat úszik, ahol nagyon sűrű a mezőny, de megbízhatóan versenyez.”

(Kiemelt képen: Jackl Vivien Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik