Jégkorong: megvan a bennmaradás az U18-asoknak a divízió I/A-vb-n

UP-info  utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.19. 14:20
null
Miután a japánok a negyedik meccsükön is kikaptak, így a magyar csapat már biztosan elkerüli az utolsó helyezést, vagyis a kiesést a Dániában zajló, második vonalbeli U18-as jégkorong-világbajnokságon. A záró forduló előtt Svasznek Bence szövetségi edző elmondta, büszke csapata eddigi teljesítményére, a játékosok keményen megdolgoztak a bennmaradásért.

Mint arról beszámoltunk, az U18-as jégkorong-válogatott csütörtökön a jó első harmad után 6–1-es hátrányba került az ukránok ellen, ezután viszont látványos felzárkózást mutatott be, és 6–4-re feljött riválisával szemben a dániai divízió I/A-csoportos korosztályos vb-n. A magyar nyomás a végjátékban is folytatódott, de a mieink ezt követően már csak egy meg nem adott gólig, illetve egy kihagyott ziccerig jutottak, majd az ukránok üres kapus góllal végül eldöntötték a meccset (7–4).

Ugyanakkor Svasznek Bence együttesének nem csak a szomorúságra volt oka ezen a napon, mivel a negyedik játéknap során a pont nélkül álló japánok a németektől is kikaptak, így a záró forduló előtt biztossá vált, hogy

a négypontos magyar válogatott biztosan bent marad a másodosztályban,

méghozzá a tavalyi, angers-i világbajnokság után sorozatban másodjára.

A legfontosabb célunk az volt, hogy bent maradjunk ebben a csoportban, stabilizáljuk az U18-as válogatott helyzetét a második vonalban, mert ez a magyar jégkorongsport érdeke 

– mondta Svasznek Bence szövetségi edző a hazai szövetség (MJSZ) honlapján. – Ahhoz, hogy a játékosok előrelépjenek, fejlődjenek, ebben az osztályban kell mérkőzéseket játszaniuk, ezen a szinten. Korábban többször előfordult már, hogy feljutottunk a divízió I/A-csoportba, majd azonnal leestünk az I/B-be, aztán újra feljutottunk.

Olyan azonban még nem volt, hogy egymás után kétszer is fennmaradjunk ebben a csoportban, így zsinórban a harmadik évben készülhetünk jövőre erre a divízióra.

Ez, úgy érzem, nagy szó, mert a nemzetközi mezőny rendkívül erős, nagyon kiegyensúlyozott, és csak apró lépésekkel lehet haladni. Csak egy példa: a francia válogatott jelenleg a divízió I/B-s vébén szerepel, és a negyedik helyen áll a tabellán. Látni kell és észre kell venni azt is, hogy a többi ország is fejlődik, mindenki próbál javulni, és mindenki javul is. Nagyon kompetitív ez a mostani világbajnokság, a bajnoki szezon után vagyunk, egyetlen hétre van kihegyezve az egész évados munkánk. A formaidőzítés szinte lehetetlen, hiszen adott huszonkét játékos, és mindenki más állapotban érkezik, sokszor csak reménykedünk abban, hogy mindenki a legjobbját tudja nyújtani ebben az egy hétben.

Fontos volt tehát, hogy elérjük a célt, de lehetett volna esélyünk arra is, hogy érmet szerezzünk, az éremért játsszunk az utolsó fordulóban. Sajnos, ez nem jött össze, de az biztos, hogy a srácok az utolsó pillanatig küzdöttek minden egyes meccsen,

még azon a német meccsen is, amelyen nagyarányú vereség lett a vége. Nem adták fel egyetlen pillanatra sem, két mérkőzésen is megmutattuk, miért is fontos és kifizetődő ez a mentalitás. Nagyon büszke vagyok rájuk és köszönöm ezt a hozzáállást, mert ez kell ahhoz, hogy sikeresek tudjanak lenni akár a válogatottban, akár a klubjukban a jövőben! Elképesztő munkát tettek bele a fiúk, dolgoztak, harcoltak, támadták a kaput, és ez nagyon pozitív és örömteli dolog nekem, mint edzőnek. Azt kértem tőlük, hogy szombaton, a japánok ellen játsszunk jó meccset és fejezzük be pozitív érzésekkel ezt a tornát és a szezont.”

A CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Németország 11 pont
2. Ukrajna 10 pont
3. Ausztria 8 pont
4. Magyarország 4 pont
5. Dánia 3 pont
6. Japán 0 pont

A divízió I/A-csoportos U18-as világbajnokság menetrendje:
Április 14., vasárnap:
Ausztria–Németország 2–3
Magyarország–Dánia 4–1
Ukrajna–Japán 4–1
Április 15., hétfő:
Magyarország–Németország 2–8
Japán–Ausztria 3–6
Dánia–Ukrajna 1–3
Április 17., szerda:
Magyarország–Ausztria 5–6 szétlövés után
Németország–Ukrajna 2–1 hosszabbítás után
Dánia–Japán 4–2
Április 18., csütörtök:
Magyarország–Ukrajna 4–7
Japán–Németország 2–6
Dánia–Ausztria 0–5
Április 20., szombat:
Ukrajna–Ausztria – 13:00
Magyarország–Japán – 16:30
Németország–Dánia – 20:00

A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
   
   
Király OlivérGKOntario Hockey Academy, CAD
Pásztor ViktorGKTUTO Hockey FIN
   
Balogh ÁdámDFEHA19
Franyó KrisztiánDUJA
Lencsés DávidDKiekko-Vantaa, FIN
Nagy DominikDBoden HC, SWE
Prém ZsomborDUJA
Szongoth DömeDERC Ingolstadt, GER
Vén BendegúzDSödertälje SK, SWE
   
Almás ZétényFUJA
Antonijevic AleksanderFFEHA19
Barna OlivérFOakmoor Academy, USA
Fehér KolosFTPS, FIN
Laskawy FerencFUJA
Lobenwein BálintFBJA
Lőczi BarnabásFUJA
Mayer MarcellFUJA
Mester MátéFUJA
Nagy AndrásFUJA
Schmidt ÁgostonFTPS, FIN
Schwartz GergőFTUTO Hockey, FIN
Szongoth DománFKooKoo, FIN

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik