Labdarúgás: kezdődik a kiemelt bajnokságok tavaszi szezonja

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.02.23. 15:47
null
Szombaton kezdődik a kiemelt labdarúgó-utánpótlásbajnokságok tavaszi szezonja. A legizgalmasabbnak az U17-es liga ígérkezik, ezért a élen álló Puskás Akadémia korosztályos csapatának vezetőedzőjét, a 22-szeres válogatott Laczkó Zsoltot kérdeztük arról, mit vár az idénytől.

A téli szünetet követően folytatódnak a kiemelt labdarúgó-utánpótlásbajnokságok. Az elmúlt évektől eltérően az őszi szezont követően nem három csoportba osztva játszanak tovább a csapatok, hanem – akárcsak a klasszikus bajnokságokban – újabb teljes kör vár a fiatalokra.

Az U19-es és az U17-es korosztályban szombaton rendezik az első meccseket, míg az U16-os, az U15-ös és az U14-es ligában egy héttel később rajtol a szezon.

A legidősebbek, az U19-esek között a címvédő Puskás Akadémia meglehetősen elhúzott az őszi szezonban, így kilenc pontos előnyből várhatja a tavaszt.

A másik két dobogós helyért folyó verseny viszont még teljesen nyílt, hiszen Ferencváros 22, a Debrecen és a Vasas 21-21, a Diósgyőr pedig 19 ponttal áll. A góllövőlistát holtversenyben a Puskás Akadémia két játékosa vezeti: az NB I-ben is bemutatkozó Mondovics Kevin, valamint Piscsur Olekszandr egyaránt nyolc gólt szerzett eddig.

A bajnokság tétje nem csupán az aranyérem megszerzése, hanem az első helyezett indulhat a 2024/25-ös UEFA Ifjúsági Ligában.

Az U17-es bajnokság ígérkezik a legszorosabbnak, hiszen az első helyezett Puskás Akadémia, a második Honvéd és a harmadik Debrecen között mindössze 1-1 pont a különbség. A felkészülésről és az esélyekről a Puskás Akadémia U17-es csapatának vezetőedzőjét, a 22-szeres válogatott labdarúgót, Laczkó Zsoltot kérdeztük.

„Nagyon jól sikerült a felkészülés, több nemzetközi meccset tudunk játszani. A komolyabb sérülések szerencsére elkerülték a csapatot, így azt a munkát, amit elterveztünk, a játékosok maradéktalanul el tudták végezni.”

Laczkó Zsolt, a Puskás Akadémia U17-es csapatának vezetőedzője Forrás: Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia korosztályos csapata nagy bravúrt hajtott végre a téli szünetben, hiszen a Juventus fiataljait 2–1-re legyőzte Torinóban.

„A Juventus a legjobb félállásában lépett pályára, nálunk pedig mindössze egy hiányzó volt válogatott elfoglaltság miatt.

Azt a bátor stílust, ami a bajnokságban jellemez minket, a Juventus ellen is meg tudunk mutatni, mondhatom, hogy okos, taktikus focival győztünk.”

A kiélezett hazai U17-es ligában a Puskás Akadémia nyolc győzelem és egy döntetlen mellett két vereséget gyűjtött eddig, igaz, éppen az utolsó helyezett Nyíregyháza, valamint a tizedik Újpest ellen.

„A nyíregyházi mérkőzésre fáradtan érkeztünk, sorozatterhelés végén léptünk pályára. Az Újpest pedig remekül játszott, meglepett minket, így azt kell mondanom, hogy igazságos eredmény született.

Laczkó szerint egyáltalán nincs lefutva még a bajnokság.

„Az első helyen állunk, ezért természetesen szeretnénk megnyerni a bajnokságot, de minden egyes meccsen arra törekszünk, hogy a játékstílusunkat érvényesítsük, a játékosságnak pedig egyensúlyban kell lennie a küzdelemmel a célunk eléréséhez. A legfontosabb, hogy azt a focit tudjuk hozni, amit a mérkőzések előtt megbeszélünk, ahhoz pedig remélhetőleg a továbbiakban is társul az eredményesség.”

A góllövőlistát kilenc találattal a nyolcadik helyen álló Vasas játékosa, Jován Vilmos vezeti.

Az U16-os bajnokságban a fővárosi csapatok dominálnak. A Honvéd vezet, mögötte három ponttal van lemaradva a Vasas, az MTK Budapest és a Ferencváros pedig egyenlő pontszámmal áll a harmadik és a negyedik helyen.

A legtöbb gólt eddig a debreceni Nyikos Botond jegyzi, aki tizenegyszer volt eredményes ugyanennyi forduló alatt.

jegyzi, aki tizenegyszer volt eredményes ugyanennyi forduló alatt.

Az U15-ösök között sem dőlt még el a bajnoki cím sorsa, hiszen a Debrecen csak egy ponttal előzi a Honvéd korosztályos csapatát és a Vasas, a Győr, valamint az MTK is lőtávra van az első helytől. Az őszi szezon végén a Garamvölgyi Péter, a DVSC korosztályos csapatának edzője így nyilatkozott az Utánpótlássportnak: „Arra próbáltunk törekedni, hogy mindent ott folytassunk, ahol legutóbb befejeztük. Szerintem a jó szereplésünk annak köszönhető, hogy kiváló minőségű játékosaink vannak, erős bázisra építhetünk, és az összhang is adott a fiúk között.”

A tréner azt is hozzátette, hogy:

„Semmi nincs még lefutva, mert minden csapattól láttunk szép dolgokat, az összes edző és játékos beleteszi a munkát, úgyhogy azt kell mondanom, tényleg erős a mezőny.”

A gólgyárosok közül a vasasos Szabó Ferenc emelkedik ki kilenc találattal.

A legfiatalabbak ligájában, az U14-es bajnokságban az MTK várja az élről a folytatást, a nyomában pedig ott van három ponttal lemaradva a Puskás Akadémia, illetve további hárommal a Ferencváros.

Kiemelendő, hogy a fővárosi kék-fehérek 46 gólt lőttek eddig, amelyből 14-14 találat fűződik Ignátz Márk Kevin és Vasiljevic Andrej nevéhez.

és nevéhez.

(Kiemelt képünkön: A Puskás Akadémia U17-es csapata ünnepli a Juventus legyőzését Forrás: Puskás Akadémia) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik