Labdarúgás: még kevés fiatal magyar légióssal számolnak az élvonalban

B. M. utanpotlassport.huB. M. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.03. 08:57
Címkék
Jól teljesített az őszi szezonban a külföldön játszó utánpótláskorú magyar labdarúgók többsége, de a sérülések nem kerülték el a fiatal légiósainkat.

A labdarúgó NB I-ben szereplő fiatalok őszi szezonban nyújtott teljesítményének értékelését követően a külföldön játszó utánpótláskorú – jelen esetben 2003-ban vagy később született – futballistákról is érdemes szót ejteni. Róluk jellemzően akkor hallunk, ha valamelyik topklub szerződteti őket, vagy úgy tűnik, esélyük van arra, hogy az első csapatban is lehetőséget kapjanak.A labdarúgó NB I-ben szereplő fiatalok őszi szezonban nyújtott teljesítményének értékelését követően a külföldön játszó utánpótláskorú – jelen esetben 2003-ban vagy később született – futballistákról is érdemes szót ejteni. Róluk jellemzően akkor hallunk, ha valamelyik topklub szerződteti őket, vagy úgy tűnik, esélyük van arra, hogy az első csapatban is lehetőséget kapjanak.

Kerkez Milos egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a 20 éves szélsőhátvéd 2023 nyarán a Premier League-ben szereplő Bournemouth-ba igazolt. Az angol első osztályban eddig mindössze három mérkőzésen nem kapott lehetőséget – azt is az év végén szenvedett bokasérülése miatt kellett kihagynia. A Bournemouth gyengén kezdte a szezont, úgy nézett ki, hogy a kiesés ellen kell majd küzdenie, azonban 2024-re már a 12. helyen fordult rá.

Kerkezt egyébként a brit sajtó is elismeri, ugyanis a BBC beválasztotta a 16. forduló álomcsapatába.

A fiatal labdarúgó szezonjának valószínűleg legmeghatározóbb eseménye mégsem az angol élvonalhoz kötődik, hanem a magyar válogatotthoz, amellyel sikeresen kvalifikált a németországi Európa-bajnokságra.

Kerkez Milos Forrás: MLSZ

A 19 esztendős Vancsa Zalán a belga másodosztályban, a Lommel SK-ban játszik, immár második éve. Az együttes az ősszel közepesen teljesített, a tizenhat csapatos ligában a nyolcadik helyen áll tizenhat fordulót követően. Vancsa eddig négy gólnál és három gólpassznál jár, és fontos megjegyezni, hogy mindössze egyszer maradt ki eddig a kezdőből.

Kérdés, hogy a fiatal labdarúgó fel tudja-e hívni magára nagyobb, első ligás klubok figyelmét, amire nem csak a Lommelben, hanem az U21-es válogatottban is van esélye, hiszen rendre pályára lép az Európa-bajnoki selejtező mérkőzésein.

A 20 éves Csinger Márk abszolút alapemberré vált a DAC-ban, azonban a Magyarország–Skócia U21-es Eb-selejtezőn az 5. percben megsérült, és azóta sem tudott visszatérni a pályára. Pedig valóban remek formában volt: védő létére gólt szerzett és asszisztot adott a szlovák bajnokságban, tizenhárom meccsen szinte végig játszott. Sőt ősszel Marco Rossi szövetségi kapitány látókörébe is bekerülhetett a dunaszerdahelyi labdarúgó, amikor sérüléshullám söpört végig a felnőttválogatotton.

Csinger Márk Forrás: DAC

A Yaakobishvili-testvérekAntal és Áron – a spanyolországi labdarúgó-utánpótlásban nevelkednek, és minden jel szerint meglehetősen jó kezek között vannak. A 19 éves Antal a Girona B-ben játszik, és azon dolgozik, hogy idővel a La Ligában is helyet kapjon. Az U21-es válogatottban éppen Csinger Márk cseréjeként debütált a skótok elleni Eb-selejtezőn, ami fontos állomást jelentett a karrierjében.  A 17 esztendős Áron a világ egyik legjobbjának tartott akadémián, az FC Barcelona utánpótlásáért felelős La Masián tréningezik. A fiatal kapus a katalánok U19-es csapatának alapembere, aki remekül védett az UEFA Ifjúsági Ligában is.

Az ifi BL-nek is nevezett sorozat csoportkörében öt mérkőzésen öt gólt kapott, háromszor pedig clean sheettel zárt.

A négyesből végül a második helyen jutott tovább a Barcelona korosztályos együttese, amely a Mainzzal csap össze a legjobb 16 közé kerülésért. Áron őszi szezonjának csúcspontja pedig az lehetett, amikor az a megtiszteltetés érte, hogy a FC Barcelona cserekapusaként ott lehetett a kispadon a Real Sociedad elleni bajnokin.

Yaakobishvili Áron Fotó: Kovács Péter/Nemzeti Sport

Spanyolország mellett Dániában, pontosabban Koppenhágában is ígéretes magyar játékosok nevelkednek. A 18 éves Szűcs Tamás és a 16 esztendős Németh Hunor Vajk is az FC Köbenhavn U19-es csapatát erősíti. Szűcs az UEFA Ifjúsági Ligában eddig összesen alig 10 perc lehetőséget kapott, de egy gólt így is jegyez a sorozatban. A támadót az U19-es magyar válogatott Norvégia elleni mérkőzésén 16 perc játék után le kellett cserélni – azóta a nemzetközi kupában nem játszott.

Németh viszont mind a hat ifi BL-mérkőzésen pályára lépett, az utolsó fordulóban pedig gólt is szerzett a Galatasaray ellen.

A dán csapat az első helyen ment tovább a csoportból, így automatikusan a legjobb 16 között várja a következő ellenfelét.

Németh Hunor Vajk Forrás: MLSZ

(Kiemelt képünkön: Vancsa Zalán Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik