Atlétika: Szabados Ármin az összes U18-as versenyét megnyerte 2023-ban

Vágólapra másolva!
2023.12.09. 20:41
Címkék
Az év ifjúsági fiúatlétájának választott kalapácsvető, Szabados Ármin többek között címet védett az EYOF-on és az U18-as világranglista élén zárt.

A 17 éves kalapácsvető, Szabados Ármin azt a bravúrt hajtotta végre az idén, hogyzabados Ármin azt a bravúrt hajtotta végre az idén, hogy

ahány versenyen elindult az U18-as korosztályban, annyi aranyérem került a nyakába.

A korosztályos diadalok közül kiemelkedik a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aratott győzelme, amellyel a tavalyi, besztercebányai elsősége után egyúttal címet is védett.

A sokra hivatott fiatal tavasszal az ötkilós szerrel 82,14 métert dobott, mellyel egész évben vezette az U18-asok világranglistáját, és az idősebbek között is remekül helytállt. A jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon az előkelő ötödik helyen zárt, azt megelőzően pedig az ehhez a korosztályhoz tartozó hatkilós kalapáccsal 73,17 métert dobott, amely az U20-asok világranglistáján is top 10-es eredménynek számít.

Ármint a Magyar Atlétikai Szövetség 2023-ban az év ifjúsági fiúatlétája díjjal ismerte el.

Az ígéretes atléta az idei sikereit a Dobó SE színeiben, Németh László és Németh Zsolt irányításával érte el, azonban a szombathelyi klubnak már nem tagja, jelenleg nincs egyesülete.

„Összességében nagyon jól sikerült ez az év – mondja a kalapácsvető. – Bár több sérülés hátráltatott, főleg a térdemmel volt probléma,

el tudtam érni a kitűzött céljaimat.

Örülök, hogy címet védtem az EYOF-on. Bíztam az újabb aranyéremben, egyedül a tavalyi versenyről hiányzó finn ellenfelemtől tartottam kicsit, de mint utólag kiderült, feleslegesen. Az U20-as Európa-bajnokságon is jól helytálltam és értékes tapasztalatokat szereztem. Az U18-as világranglistán elfoglalt első helyem év közben plusz erőt, motivációt adott, de most már nem is gondolok rá, hiszen vége a szezonnak. Azért is vagyok büszke az idei teljesítményemre, mert úgy érzem, hogy az egyesülettől, amelybe tavaly év végén igazoltam vissza, nem kaptam meg a kellő támogatást. A társak nem fogadtak be, több konfliktusom volt, biztatás vagy dicséret az elért eredményeim után senkitől nem érkezett. A váltás mellett döntöttem, és jelenleg a volt edzőmmel, Lezsák Balázzsal végzem az alapozást.”

Szabados Ármin az idén többek között címet védett az EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/MOBMédia

Ármin a következő évtől az U20-asok közé lép, és a korosztály elsőéveseként folytatná az eredményes versenyzést.

„Az U20-as világbajnokságon a fiatalabbakat képviselve is szeretnék a dobogóra állni. Minden más versenyen pedig, ahogyan eddig is, az aranyérem megszerzése a cél. Hogy méterben meddig juthatok, azt nem tudom, de

igyekszem abban a tempóban fejlődni, hogy a 2028-as olimpián már éremesélyesként induljak.

(Kiemelt képünkön: Szabados Ármin Fotó: Szalmás Péter/MOBMédia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik