Short track: Bánhidi Ákos szerint biztató az utánpótlás teljesítménye

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 09:05
Címkék
Több magyar utánpótláskorú short trackes is beverekedheti magát a felnőttválogatottba az új évadban.

Van élet a Liu testvérek után. Legalábbis, ha arra gondolunk, hogy a klasszis fivérek országváltása óta sem tűnt el a rövid pályás gyorskorcsolya nemzetközi térképéről Magyarország. Sőt! A 2022/23-as évadban a felnőttek között újra nagyszerű eredményeket, vb-, Eb- és világkupaérmeket ünnepelhettünk.

Ami különösen biztató a jövőre nézve, hogy az utánpótlás sem tétlenkedik, fiataljaink évek óta szebbnél szebb sikereket érnek el a korosztályos nemzetközi versenyeken. Elég csak az esztendő első felében megrendezett téli EYOF-ra gondolni, amelyen halmozták a dobogós helyezéseket a mieink, nem sokkal később pedig a junior-világbajnokságon is akadt egy ezüst a leányváltó jóvoltából, számos további értékes pozíció mellett.

Az új évad szeptember második felében, a magyar bajnoksággal kezdődött. A „nagyok” mezőnyében a tizenévesek is jégre léptek, és többen ismét bebizonyították, hogy a felnőttek között is megállják a helyüket. A 18 esztendős Schönborn Melinda összetettben harmadik lett, ráadásul 500 méteren ő bizonyult a leggyorsabbnak. A korosztályos fiúk közül Major Dominik érte el a legjobb eredményt: összesítésben negyedikként végzett, 1000 és 1500 méteren is bronzérmet szerzett.

A május óta a hazai szövetségben a gyorskorcsolya-ágazat sportigazgatójaként is tevékenykedő, a felnőtt short track-válogatott menedzsereként számos felejthetetlen sikert elérő Bánhidi Ákost arról kérdeztük, milyen kilátásai vannak a szakág hazai utánpótlásának.

„A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás rendkívül szűk versenyzői keretből táplálkozik. A legkisebb gyerektől a legtapasztaltabb short trackesig nagyjából kétszáz-kétszázötven főről beszélünk. A létszám miatt elképzelhetetlen a fiatalok integrálása nélkül normális edzést tartani – mondja a szakvezető. – Nyilvánvalóan mindenkinek az a célja, hogy bekerüljön az olimpiai keretbe, amit a válogatókon, a nemzetközi versenyeken mutatott teljesítménnyel természetesen ki is lehet harcolni. Most a női válogatott teljesértékű tagja a még utánpótláskorú Somodi Maja, míg a férfikerethez jelen állás szerint a junior Csizmadia Márk csatlakozhat majd a felnőttvilágkupa első két állomására. Rengeteget edzünk együtt a juniorválogatottal, de nem felejtjük el, hogy nekik egyelőre a korosztályos események a legfontosabbak, hiszen ott több sikerélmény érheti őket, illetve jóval több futamban szerepelhetnek. A felnőttek az első versenyeiken még megeszik őket reggelire, amire lehetetlen előre felkészülni, de a tempót fokozatosan fel lehet venni.”

Bánhidi Ákos Fotó: Szabó Miklós

És hogy mennyire látja biztatónak az utánpótlás utóbbi időszakban nyújtott teljesítményét?

„Ugyanannyira, mint korábban. Sosem volt nagyobb a merítési környezetünk, de mindig találtunk olyan fiatalokat, akik a felnőttek között is magas szintre juthattak el. Értelemszerűen a hazai klubokban zajló munka ebben a tekintetben is elengedhetetlenül fontos. Nyilvánvaló, hogy a Kínába távozott Liu testvérek által bemutatott űrteljesítményéhez újabb Liu testvérek kellenének, ilyenek viszont nem sétálnak be mindennap a jégcsarnokba. Ugyanakkor szeretném kiemelni: rajtuk kívül is számos eredményes felnőttversenyzőnk volt és van is. Ha megmarad az akarat és a szakmai tudás, ami eddig jellemezte a sportág egyesületeit és szakembereit, akkor – a megfelelő támogatással – folytathatjuk a megkezdett utat. A junior fiúk és lányok között most is látok három-négy olyan ígéretet, akinek komoly az esélye arra, hogy nemzetközi felnőttversenyen induljon már ebben az évadban.”

(Kiemelt képünkön: Somodi Maja a szeptemberi ob-n Fotó: Tumbász Hédi)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik