Labdarúgás: szorosabbá válik a kapcsolat a Dortmund és az UDSE között

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 16:28
Címkék
A Borussia Dortmund labdarúgócsapatának szakembereivel beszélgettünk magyarországi partneregyesületük, az UDSE-vel való együttműködés kiszélesítésének lehetőségeiről.

Több mint négy éve alakult meg a budapesti székhelyű UD Magyar-Német Sportegyesület, vagyis az UDSE, amely a partneregyesület Borussia Dortmund és más Bundesliga-csapatok szakmai támogatásával, illetve a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) magyarországi adottságokhoz alakított edzésmódszereivel igyekszik a legtöbbet kihozni a 10-18 év közötti futballistáiból.

Május elején a német klub szakemberei közül többen is hazánkba látogattak, hogy egyeztessenek az együttműködés szélesítéseinek lehetőségeiről; a kapcsolat eddig is szoros volt, hiszen időről időre az UDSE fiataljai kilátogathattak Dortmundba tanulni, míg Magyarországra is érkeztek német edzők, megfigyelők és sportvezetők.

„Óriási hangsúlyt fektetünk az utánpótlás fejlesztésére Dortmundban. Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy ez ki is fizetődött az elmúlt években, hiszen számos tehetséges fiatalunkból vált világklasszis; az elmúlt tíz évünket ez jellemzi – kezdi Christian Diercks, a Borussia akadémiájának vezetője. – A BVB egyik célja, hogy ezen a téren partneregyesületeket találjon a világ másik pontjain, amelyeket a saját, autentikus módján tud segíteni; észak-amerikai, mexikói, lengyel és japán klubbal is együttműködünk, a sorban pedig fontos pont a magyar UDSE. A kapcsolat létrejöttében Theo Schneider szerepét ki kell emelnem, aki a budapesti klubnál dolgozik, előtte pedig hosszú évekig volt játékosként, majd utánpótlásedzőként a Dortmund kötelékében.

Amikor Magyarországra érkeztünk, nagyon érdekesnek találtuk ezt a projektet, azóta pedig azon dolgozunk, hogy újabb és újabb szintre emeljük a közös munkát.

A jövővel kapcsolatban a terv, hogy a BVB az UDSE nevébe is bekerüljön, a gyerekek és az edzők pedig ennek megfelelően BVB-s felszerelést hordjanak majd. Az itt dolgozó szakembereknek folyamatos edzői továbbképzéseket tartunk, amelyekkel teljesen elsajátíthatják a dortmundi gondolkodásmódot és metódusokat az utánpótlásnevelés tekintetében. Emellett a fiataloknak is meg kell tanulniuk, mit jelent a dortmundi játék, mik az alapelveink. Számos eseményt tervezünk ezek megvalósítására a közeljövőben; a nyáron már elkezdődik a táborozás, amely során rengeteget tanulhatnak az ifjú labdarúgók, a legjobbak pedig Németországban, a Borussia otthonában külön is megmutathatják majd a tudásukat. Szeretnénk elérni, hogy a partneregyesületeink is közel kerüljenek egymáshoz, ezzel egy nagy, BVB-családot létrehozva! A hangsúly természetesen a futballon van, de a sportolóinkat emberi oldalról is nevelni szeretnénk.”

A magyar fiatalok időről időre bizonyíthatnak Dortmundban Forrás: UDSE

„Ahhoz képest, hogy négy éve kezdődött a munka Magyarországon, látszik, hogy minőségi munka folyik – teszi hozzá Andreas Bath, a dortmundi klub U9-U12-es korosztályainak utánpótlás-koordinátora. – Csapatostul és egyénileg is többször látogattak Németországba, amely során láttuk, hogy fel tudják venni a versenyt a kinti fiatalokkal, be tudnak integrálódni, ez pedig azt jelzi, hogy megfelelő képzés folyik a hétköznapokban.”

De vajon mit gondolnak a német szakemberek, láthatunk-e a közeljövőben – akár az UDSE-vel való együttműködésnek köszönhetően – magyar játékost a Dortmund első csapatában?

„Időről időre felmerül ez a kérdés, ami teljesen érthető, viszont nehéz, sőt lehetetlen megválaszolni – mondja Bath. – Az utánpótlásunkba tizenhat éves korukat elérve jó eséllyel pályázik néhány UDSE-tehetség, de az rengeteg tényezőn múlik, hogy melyik játékos jut el a Dortmund első csapatáig. Nem is feltétlenül ez a fő cél a fiatalok képzésében, hiszen ez arányosítva keveseknek adatik meg;

reméljük, hogy látunk majd magyar játékost a BVB első csapatában játszani, de mi már akkor is rendkívül büszkék leszünk, ha a magyar élvonalban vagy a válogatottban szerepelnek majd a növendékeink.”

Az együttműködéssel kapcsolatban az UDSE elnöke, Lambert Zoltán is megosztotta velünk a véleményét.

„Nagy megtiszteltetés, hogy Európa egyik vezető klubja hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá velünk. Az, hogy tehetségeink nyártól Dortmund-mezben léphetnek pályára, óriási motivációt jelent majd számukra is. Bár ez egy nagy mérföldkő az életünkben, egy pillanatra sem állhatunk meg. Május 23-án immár ötödik toborzónkon várjuk a 2009-2014-es korosztályok tehetséges játékosait. Szakmai stábunk mellett természetesen dortmundi szakemberek, többek között Eddy Boekamp, a BVB utánpótlásának vezetője is újra árgus szemekkel figyeli majd a fiatalok produkcióját.”

(Kiemelt képünkön: a BVB lengyel akadémiájának játékosai nemrégiben meglátogatták az UDSE-t Forrás: UDSE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik