Atlétika: Rózsahegyi Bori az idén túlugrotta a világot

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.18. 09:38
Címkék
Az EYOF-győztes 15 éves távolugró, Rózsahegyi Bori a korosztálya világelsőjeként zárja az évet.

Az idén az U16-os távolugrók között a korosztályában senki nem jutott nála messzebb a világon.

Rózsahegyi Bori a nyáron a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szárnyalt 616 centiméterig, és a figyelemre méltó eredmény aranyéremmel párosult. 

A TSC-Geotech reménysége még csak 15 éves, de vele kapcsolatban már ebben a korban is kijelenthető: kivételes ígéret. Ezt edzője, Henyecz László is így gondolja, aki 2020 augusztusa óta foglalkozik a sokra hivatott tanítványával. Az ugrásokra szakosodott tréner szerint Bori lehet az első, aki a magyar női mezőnyben eljut a hétméteres álomhatárig. Ha ez megtörténik, akkor a mesterre nem akármilyen feladat vár. De erről később... 

Rózsahegyi Bori 15 évesen már 616 cm-nél jár Fotó: Szalmás Péter/MOB

Bori 2017-ben kezdett atletizálni Tatán, aztán kicsivel több, mint két éve került Tatabányára. A családjával Nyergesújfalun él, de csak hétvégente tér haza, mert a tatabányai Bárdos László Gimnázium angolosai között járja a nulladik évfolyamot és a helyi Sport Hotelben lakik. A tanulás és a sport kitölti az életét, kimondottan szeret a jó hangulatú edzésekre járni.  

Az atlétikai pályán lépésről lépésre halad. Már tavaly is közel került a hat méterhez, de az idén meg is ugrotta azt. Az EYOF-on pedig emlékezetes diadalt aratva tette feledhetetlenné az esztendőt. 

„Éreztem, hogy bennem van egy olyan ugrás, mint amilyen az EYOF-on sikerült, de nem gondoltam, hogy meg is nyerhetem a versenyt – mondja Bori a nyári sikerről. – Nagyon boldog voltam, hiszen

ez az eddigi legnagyobb győzelmem, és a jövőben is szeretnék ehhez méltóan versenyezni.

Az is meglepett, hogy a 2007-esek között az enyém a világ legjobb eredménye. Amikor megnéztem a ranglistát, hogy a többiekhez viszonyítsam magam, akkor azt hittem, lesznek olyanok, akik nagyobbat ugrottak. Büszke vagyok erre a sikerre!” 

Rózsahegyi Bori ugrott legmesszebbre az idén az U16-os korosztályban Fotó: Szalmás Péter/MOB

Az itthon is korosztályos bajnok atlétalány jövő év elején a fedett pályás szezonban már a 620 centiméterért fog hajtani, aztán a következő nyárra is nagy terveket szövöget. 

„Az lenne a legjobb, ha többször tudnék hat méter fölött ugrani, mert akkor a szabadtéri szezonnak is bátrabban mennék neki. Jövőre ismét lesz EYOF, így az egyik fő célom, hogy megvédjem a címemet. Emellett az U20-as Európa-bajnokságra is megvan a szintem. Egyelőre fontolgatjuk, hogy tapasztalatszerzés céljából induljak-e vagy sem.” 

Az EYOF-on egyébként a leány svédváltóval is bronzot kiérdemlő tinédzser nagyszerűen kijön az edzőjével, aki szerint kevés tehetségesebb fiatal landol az ugrógödörben Borinál. Henyecz László ezért is bízik a hét méterben. (A magyar csúcsot Vaszi Tünde 2001 óta tartja 686 cm-rel.) 

„Ha nem megy az edzés, akkor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy lőttek az egésznek, amit elterveztem. Viszont ha jobb formában vagyok, akkor azt érzem, hogy bármeddig eljuthatok. Örülök, hogy az edzőm látja bennem a hét métert.

Nem mindig hiszek Laci bácsinak, de ritkán szokott tévedni.
Henyecz László és tanítványa, Rózsahegyi Bori Forrás: TSC-Geotech

Ráadásul Henyecz László nemcsak jól jósol, hanem szavatartó ember is. Még akkor is, ha ez némi megújulással jár. 

„Év elején az egyik fedett pályás verseny előtt fogadtunk Laci bácsival. Azt mondta, hogy ha legalább 610 centit ugrok, akkor levágatja a bajuszát. Pont annyit ugrottam, ő pedig másnap bajusz nélkül jött edzésre. Furcsa látvány volt, de szerintem fiatalabbnak nézett ki. Az EYOF-ra nem kötöttünk fogadást, és a bajusz is visszanőtt. Viszont abban megegyeztünk, hogy

ha hét métert ugrok, akkor befesti a haját!

(Kiemelt képen: Rózsahegyi Bori Fotó: Szalmás Péter/MOB)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik