Vívás: a kadét Kó Benedek nyolcaddöntős a poreci Eb-n

Krasznai Bence jelenti Porecből utanpotlassport.huKrasznai Bence jelenti Porecből utanpotlassport.hu
2020.02.22. 14:34
Címkék
A horvátországi utánpótlás vívó Európa-bajnokság nyitónapjának a felénél már csak egy fiú párbajtőrözőért szoríthatunk: Kó Benedek jutott 16 közé. Eközben a leány kardozók csoportköre is véget ért, mind a négyen főtáblára küzdötték magukat.

A fiú párbajtőrvívók versenyével rajtolt szombat reggel 9 órakor az utánpótlás vívó Európa-bajnokság kadétvidalala a már több nívós világeseménynek is otthont adó Zatika Sportcenterben.

A srácok jól szerepeltek a csoportkörben: Csabai Máté és Somody Soma egyaránt hatból öt asszót nyert. Utóbbi a 17., előbbi pedig a 18. helyen jutott a főtáblára. Kó Benedek négy győzelemmel a 40., míg Kovács Gergely három nyertes meccsel az 51. helyre rangsorolta magát. A mezőny kiegyenlítettségéről sokat elmond, hogy a korosztályos európai ranglistavezető észt, Henrik Priimagi csak az utolsó, 100. helyen kvalifikálta magát a 128-as táblára.

Így örült Kó Benedek a nyolcaddöntőbe jutásnak Porecben
Így örült Kó Benedek a nyolcaddöntőbe jutásnak Porecben

Így örült Kó Benedek a nyolcaddöntőbe jutásnak Porecben

„Ebben a korcsoportban még nem feltétlenül mérvadó a lajstrom. Tény, nagyon szoros csaták várhatók, szerintem az első húsz helyezettből bárki Európa-bajnok lehet. A srácok jó formában vannak, magabiztosan vívtak a körben. Kíváncsian várom a folytatást”− mondta a helyszínen honlapunknak a kadét párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Andrásfi Tibor.

Somody egészen elképesztő vereséget szenvedetta 64 között: a bolgárRahim Rasajda8:1-re elhúzott, innen állt fel az MTK Budapest sportolója, és fordított 13:9-re. A végét ugyanakkor elkapkodta, a bolgár átvette az irányítást, és a csatát is behúzta 14:13-ra.

„Soma szétesett az elején, nagyon mélyről jött vissza. Rendkívül magabiztos volt, uralta az asszót. A rutintalanság azonban kijött rajta, nem kezelte megfelelő módon az előnyét. Azt hiszem, illetve remélem, hogy egy életre megtanulta a leckét”− mondta Andrásfi.

Csabainakis búcsúznia kellett, miután 15:9-es vereséget szenvedett a csehRobert Klausszalszemben. Ugyanakkor továbbjutóknak is örülhetünk:Kóaz ukránKirilo Mukojd(15:3),Kovácspedig a norvégAlexander Burum-Äensenlegyőzésével került a legjobb 32 közé. A folytatásban mind a két srác 15:14-es asszót vívott, azonban csak egyikük került ki győztesen: Benedek a korosztályos európai ranglistán hatodik, izraeliYonathan Cohent utasította maga mögé− ezzel a nyolcaddöntőbe küzdötte magát, amely délután 15 órakor kezdődik.

Eközben a kadét leány kardvívók is megkezdték a csoportkört, és mind a négy magyar derekasan helytállt.

„A kör előtt mindig azt mondom, hogy tegyenek bele mindent. Menjenek, ahogyan csak tudnak. Az erőpróbák ezen szakaszában még belefér egy-egy vereség, nem érdemes taktikázni”− véli a lányok mestere, Gulácsi Ferenc.

Battai Sugár és Fenyősi Zita hibátlanul teljesített: a harmadik, valamint az ötödik helyre rangsorolták magukat, így automatikusan a 64 közé kerültek. Pápai Zoé három-három győztes és vesztes meccsel a 42., Keszei Kíra pedig három nyertes, illetve két vesztes párharccal a 46. lett.

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik