Kosár: minőségi szintlépés előtt a Rátgéber-akadémia

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.14. 09:02
Címkék
Tehetségkutató nyílt napot tart március 15-én Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia. A csütörtöki programról és a további elképzelésekről Rátgéber Lászlót, a KA Pécs Euroliga-győztes mesteredzőjét kérdeztük.

Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Rátgéber László 2011-ben Pécsen alapított kosárlabda-akadémiát, amely azóta is sikeresen működik. Most azonban szintlépésre készül. A tervek szerint már a következő szezontól elindul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, melynek válogató nyílt napját március 15-én tartják a Lauber Dezső Sportcsarnokban.Bognár Domokos ‒ utanpotlassport.hu Rátgéber László 2011-ben Pécsen alapított kosárlabda-akadémiát, amely azóta is sikeresen működik. Most azonban szintlépésre készül. A tervek szerint már a következő szezontól elindul a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, melynek válogató nyílt napját március 15-én tartják a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

RátgéberLászló nagy terveket szövöget Forrás: nso.hu
RátgéberLászló nagy terveket szövöget Forrás: nso.hu

Rátgéber László nagy terveket szövöget  •  Forrás: nso.hu

– Hogy néz ki a csütörtöki válogató?

– Egésznapos felmérést végzünk a kétezeregyestől a kétezerötös korosztályig, fiúknak és lányoknak. A gyakorlatok minden területet lefednek, a fizikai képességektől a technikai és taktikai felkészültségig. Már most is szép számmal vannak feliratkozók, de a tapasztalatok szerint az utolsó napokban még többen jelentkeznek. A nemzeti ünnep és a hosszú hétvége miatt nem túl szerencsés az időpont, de a szűkös lehetőségek miatt nem tudtunk ennél megfelelőbb napot találni.

– Pécsen kívülről is várják a fiatalokat?

– Természetesen. A megfigyelőink az ország több pontján keresnek játékosokat, de szívesen látunk bárkit, aki úgy érzi, hogy megfelelő kvalitásokkal rendelkezik, itt mindenki tiszta lappal indul. A kosarasok mellett edzőket is hívtunk már, mert szükségünk van a jelenlegiek mellett további szakemberekre, reméljük, hogy minden posztra megtaláljuk a megfelelő személyt.

– Ezzel a Rátgéber Akadémia csapatai megszűnnek?

– Komoly átalakulást, bővítési lehetőségeket hoz az új, világszínvonalú infrastruktúra. A tervek szerint U14-től U18-ig harminc fiút és harminc lányt foglalkoztatunk, s abban nagyon fontos tényező, hogy koedukált legyen az oktatás, vagyis a csapatok egymás társaságában, a másikat segítve töltsék a mindennapokat. Csapataink versenyeztetési nevéről még folynak az egyeztetések.

– Adott az infrastruktúra?

– Igen, a szállodai színvonalú kollégium megépültével az utolsó puzzledarab is a helyére kerül. A tanórákhoz, illetve az edzésekhez is fontos a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződésünk. Az állami projekt már kétezertizenkettőben elindult, bőven volt időnk a szervezésre.

– Milyen szakmai változásokat hoz az új akadémia az eddigi képzéshez képest?

– Teljesen más ez a rendszer, mint az eddigiek. Fogalmazhatnék úgy is, hogy életpályamodellt kínálunk a tehetséges gyerekeknek. Amellett, hogy élsportolókat szeretnénk felnevelni, a legfontosabb cél, hogy a többiek se vesszenek el, hanem később edzőként, játékvezetőként vagy más módon visszataláljanak a kosárpályára, valamint az élet más területein ugyanúgy helyt tudjanak állni, mint előtte nálunk. Igen, ha valaki a délelőttöket és a délutánokat is edzésre áldozza, annak nehéz elengedni az álmait, de nem lehet mindenkiből sztárjátékos, sőt, azok lesznek többen, akiknek alternatívákat kell kínálnunk a sport mellett. Ezért is kézenfekvő például a PTE-vel vagy a TF-fel kötött megállapodásunk.

– Akkor már szeptemberben megkezdődhet a munka?

– Igen, a terveink szerint az új tanévet már az akadémián kezdhetik meg az utánpótlás-reménységek.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik