Úszás: „Én még nem vagyok olimpiai bajnok” – mi motiválja úszóinkat?

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2023.10.23. 10:45
Milák Kristóf kapcsán az elmúlt héten többször is szóba került a motiváció, illetve annak a hiánya. Az úszás egy kőkemény sport, igen nagy monotonitástűrést igényel, és nincs is minden héten „meccs”, mint a futballistáknál, akik ezáltal újabb és újabb adrenalinlöketet kapnak. De akkor mégis mi motiválja az úszókat arra, hogy nap mint nap felkeljenek a hajnali órákban és lemenjek dolgozni az uszodába? Erről kérdeztük őket a budapesti világkupa-viadalon. 

„Kristófot én teljesen megértem: a csúcson lenni és onnan új csúcsokat felállítani elég nehéz dolog. Itt az értékek a kérdések, és hogy neki most mi a fontos, és mi nem. Én is voltam ilyen helyzetben, ezt fel kell dolgozni. Sok erőt kívánok neki, mert biztos nagyon nehéz ez számára” – mondta Késely Ajna, aki arról is beszélt az NSO Tv-nek, hogy neki ki vagy mi segített, amikor nehéz időszakot élt meg.

Ugyanerről beszélt Márton Richárd, aki már csaknem abbahagyta az úszást, de akkor történt vele valami, amiből újra motivációt merített. Hogy pontosan mi volt ez, az kiderül a videónkból, ahogy az is, hogy Rasovszky Kristóf milyen célokat tűzött ki maga elé, amelyek ott lebegnek a szeme előtt, s amelyekért keményen meg kell dolgoznia.

Németh Nándor szerint kicsit betegnek kell lenni ehhez a sportághoz, s fejben kell elbírni a faltól falig úszást. Milák Kristóffal kapcsolatban bizakodó, úgy véli, »most hagyni kell őt, és jövőre látni fogjuk mindenképpen«.

Telegdy-Kapás Boglárka és Telegdy Ádám abból a szempontból könnyebb helyzetben van, hogy egymást is tudják motiválni, míg Szabó Szebasztián úgy tekint az úszásra, hogy ez a munkája, mint egy civil embernek, aki elmegy dolgozni nyolc órában.

„Én még nem vagyok olimpiai bajnok” – tette hozzá, és ez vitathatatlanul olyan cél, amely erősen motiválja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik