Tokió 2020: olvasóink ítélete – remek volt az olimpia

Kun ZoltánKun Zoltán
Vágólapra másolva!
2021.08.14. 09:58
null
Szilágyi Áron egyszerűen verhetetlen, harmadik aranyérmét nyerte Tokióban (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Szilágyi Áront és a Lőrincz testvéreket nagyon szeretik olvasóink, a vitorlázást megkedvelték, az olasz atlétacsapat lenyűgözte őket, Caeleb Dresselt szupersztárnak tartják – az úszóversenyektől és a görögök elleni elődöntőtől azonban többet reméltek. Hogy milyen volt az olimpia? Erről kérdeztük a szurkolókat.

Atlanta óta nem szerzett ilyen sok érmet a magyar csapat, mint most Tokióban: 6 arany, 7 ezüst, 7 bronz az idei termés. Persze sokan kizárólag aranyérmekben „számolnak”, és ez a hat kettővel kevesebb a londoni és a riói teljesítménynél. Ezért is kérdeztük meg olvasóinkat a nemzetisport.hu oldalon, ők hogyan látták ezt a 16 napot, mi tetszett nekik nagyon, mely sportágtól reméltek többet – és mit várnak most, 2021 nyarán a párizsi olimpiától. Na de lássuk a kérdéseket, és a sokezernyi választ.

Reálisan nézve 6–9 arany lehetett a cél
Olvasóink döntő többsége „középutas” volt Tokió előtt, 6 és 9 között lőtte be a megszerezhető győzelmek számát, ebből mintegy fele-fele a két kisebb, illetve a két nagyobb szám. Minden hatodik szavazónk kicsit pesszimistábbnak tűnt a 4-5 arannyal, és tíz százalék volt azok aránya, akik kiemelkedő szereplést vártak. És elképesztő módon mutatja a magyar sport erejét az is, hogy mindössze egyszázaléknyi szavazat érkezett a három aranyra – hány olyan népesebb, gazdagabb nemzetet tudnánk mondani, amelyek szurkolói könnyen kiegyeztek volna két-három elsőséggel is...?

 

Kevesebb érmet vártunk, mint amennyi lett
Londonban és Rióban kimagasló lett az aranyak száma a többi magyar éremhez képest, nem véletlen, hogy olvasóink is visszafogottabbak voltak e téren. A szavazók csaknem fele várt 16-19 medáliát, ezáltal kicsit még alul is becsülték a termést, azaz mondhatjuk, igencsak sikeres olimpián vagyunk túl. Legfeljebb tíz érmet jósolva nagyon kevesen voltak borúlátóak, és szintén kevés azon szavazók száma, akik kimagasló, legalább 25 érmet érő helyezést vártak.

 

Nagyon erős osztályzat a magyar csapatnak
Az sem lett volna túl nagy meglepetés, ha a szavazók az aranyak számához igazítják a pontozást, ám ők sokkal lelkesebbek voltak, és a tízes skálánk átlagát nézve 8.2-re értékelték a magyar szereplést. Nagyon magas osztályzat!

A rutinos sportolók aranyai voltak a legnépszerűbbek

Szemtelen kérdést tettünk fel a nagyszerű magyar győzelmekről – hát, lehet dönteni gyerek és gyerek között, amikor mindegyiket ugyanúgy szeretjük? Nemigen, mi mégis erre kértük olvasóinkat. Rutinos sportolóink vívtak nagy csatát: Szilágyi Áron, a csendes, szerény, verhetetlen háromszoros olimpiai bajnok és a birkózásba a család fogalmát is kitörölhetetlenül „beleapplikáló” Lőrincz testvérpár. A kajakosok itt természetesen hátrányban voltak, hiszen a sportág nagy tisztelőitől kapott szavazataik háromfelé oszlottak – ha kérhetjük, Párizsban oszoljanak majd négyfelé!

A 400 vegyes és a pólóelődöntő is fájdalmas

Na tessék, még egy szemtelen felvetés, hiszen ezúttal a kevésbé sikerült versenyszámokra kérdeztünk rá. A riói három arany és egy ezüst után Hosszú Katinka most nem tudott érmet szerezni, 400 vegyesen ötödik lett, olvasóink többsége is úgy érezte, ebben a versenyszámban több volt. Bár férfi pólócsapatunk végül bronzérmesként zárt, a sima elődöntőbeli vereséget nehezen emészti meg a magyar gyomor – a görögök verjenek minket falanxhadviselésben vagy szuvlakievésben, de vízilabdában azért ne. És hogy mennyire népszerűek a csapatsportágak mifelénk, arra jó példa egy sima csoportmeccs: noha a brazil női válogatott 2013-ban vb-aranyat szerzett, a dél-amerikai ország kézilabdáját különösebben nem szoktuk értékelni – most is verhető ellenfélre számítottunk, ehhez képest nagy pofonba szaladtak bele a magyar lányok, és a végül kiharcolt továbbjutás ellenére sem túl sikeres olimpiaként emlékeznek a szurkolók a tokiói produktumra.

A legsikeresebb sportágak között óriási kajakgyőzelem

Azt a négy sportágat tettük a lehetséges válaszok közé, amelyekben magyar arany is született. A kajakosok itt taroltak, hatalmas fölénnyel zártak az élen, most sajnálhatjuk, hogy Párizsban vélhetően már csak tíz hagyományos kajak-kenu aranyat lehet megnyerni (főleg úgy, hogy kenuban azért ez nem a mi olimpiánk volt). A vívás a három éremmel fantasztikusan teljesített, birkózásban egy arany és egy ezüst jutott, ami szintén csodálatos – és azt sem feledjük, a hattagú csapatból további két birkózó is pontszerző lett. Úszásban, pontosabban medencés úszásban (a legtöbb szurkoló is külön kezeli a nyílt vízi szakágtól) rengeteg döntős versenyzőnk volt, de a dobogóra csak Milák Kristóf léphetett fel.

Az úszóarany ellenére azért maradt hiányérzet

Igen, még mindig az úszás – az arany dacára ettől a sportágtól sokkal többet vártak olvasóink. Szöul, Barcelona, Atlanta (4, 5, 3 arany) csodálatos volt, 2000-ben már csak Kovács Ágnes nyert (nem is volt több dobogósunk), Athénban és Pekingben összesen öt érem, de győzelem nélkül. Londonban Gyurta Dániel győzött, Cseh László harmadik lett (a másik úszóaranyat Risztov Éva nem medencében szerezte), majd jött Rio Hosszú Katinka triplázásával és további négy dobogós helyezéssel. Ha a Rio utáni világbajnokságokat nézzük, Budapesten 2, 5, 2 volt az éremtermés, majd 2019-ben Kvangdzsuban 4, 0, 0 (illetve ötödik aranyként Rasovszky Kristóf 5 kilométeren). Hosszú Katinkának a tokiói olimpia nem sikerült, Kapás Boglárka világbajnokként negyedik lett, nem sok hiányzott a dobogóhoz Kenderesi Tamásnak és Verrasztó Dávidnak sem. Lehet, két bronzzal már egész más lenne az olvasói megítélés, de az jól látható, hogy az úszástól továbbra is sokat (nagyon sokat!) várnak a szurkolók.
A sportlövészet és az atlétika hozta a második-harmadik helyet, de ennek – ebben a kérdéskategóriában – egyik sportágban sem örülhetnek. A sportlövők valahogy mindig úgy indulnak neki, hogy na, most meglesz az érem (netán az arany), de általában csak néhány helyezés sikeredik. Igaly Diána felejthetetlen athéni győzelme óta nem jutott nekünk érem, és bár Péni István is esélyesként utazott, legjobb számában is csak ötödik lett. Persze tudjuk, az ő felkészülése nem volt zökkenőmentes. Atlétikában Athénban utólag elbuktuk az aranyakat, Pekingben nem sikerült érmet nyerni, Londonban Pars Krisztián győzött, Rióban Márton Anita lett harmadik – halvány éremesélye most legfeljebb Halász Bencének volt, és bár kétségtelenül sok atléta kihozta magából a legtöbbet, az, hogy egyetlen számban sem sikerült legalább döntőbe jutni, nem kis pofon a sportágnak. A női kézisek 7. helye sokaknak csalódás, de hogy a magyar ökölvívás 2021-ben egyetlen olimpiai meccset tudott felmutatni, az még nagyobb.

Berecz Zsombor népszerűvé tett egy egész sportágat
Itt most csak a kevésbé reflektorfénybe kerülő sportágakat tettük be válaszként, nem nagy meglepetés a vitorlázás első helye. Bár ebből a sportból sokat nem láthattunk a tévében, az izgalmas éremfutamot éppenséggel igen, Berecz Zsombor csodás ezüstöt szerzett. Párizsban azonban már nem lesz ott Berecz, és nem lesz finn dingi sem. Vas Kata Blanka hegyikerékpárban Svájc kivételével az egész világot megverte, így lett negyedik. A hosszútávúszás afféle újdonsült nemzeti sportunk lett, Risztov Éva londoni sikere óta sokan nézik a kétórás versenyeket – most Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert, Olasz Anna negyedik lett, de ritka az is, hogy triatlonban a világ élmezőnyében legyen magyar: Bicsák Bence a hetedik helyen végzett. Hárspataki Gábor élete legnagyobb versenyén dobogóra léphetett, így a vízilabda mellett a karate a másik sportág, amely „százszázalékos”: minden magyar induló érmes (sőt mindenki bronzérmes) lett.

Caeleb Dressel olvasóinknál is verhetetlen volt
Érdekes, hogy ilyen nagy fölénnyel végzett az első helyen Caeleb Dressel, igaz, „csak” azt hozta, amit medencében is szokott – persze kivétel a 100 pillangó, amelyben Milák Kristóf alig 23 századdal maradt el az amerikai klasszistól. Azt hittük, a magyaros számokban virító Lisa Carrington vagy a királyszámot duplán megnyerő (a 100 m után a váltóban is diadalmaskodó) Lamont Marcell Jacobs ott lesz Dressel nyakán, de végül az éremhalmozó Emma McKeon is beférkőzött eléjük.

Az olasz atléták nagyon gyorsak és nagyon „lassúak”

Itt számos válaszlehetőséget kínáltunk, és biztos, hogy további tíz-tizenöt még beférkőzhetett volna. Ehhez képest az olasz atléták rengeteg szavazatot kaptak. Nem is csoda, kevesen gondoltak rá, hogy a magasugrás mellett a sprintszámokat (férfi 100 m, 4x100-as férfiváltó), valamint a „lassú” számokat (férfi és női 20 kilométeres gyaloglás) is megnyerik. Öt érem, abból éppen öt arany, így kell ezt. A görög pólósok olimpiai döntője leginkább nekünk fáj, szegény Annika Schleu „nem lovaglása” pedig megmutatta az öttusa minden rejtelmét, esetében kínját.

Párizsban is hasonlóan jó olimpiát várunk

Nehéz kérdés, mert ki tudna három évre előre tippelni, de majd szembesítjük a szurkolókat 2024 nyarán, hogy miként vélekedtek Párizsról 2021 augusztusában. A szokásosnak mondható 6–9 aranyat várja legtöbb olvasónk (inkább a két kisebb számmal), de érdekes, a legalább 10 győzelem is kapott 12 százaléknyi szavazatot (többet, mint a tokiói voksolásnál). Azaz összegzésként elmondhatjuk: remek olimpián vagyunk túl, és legalább ilyet várunk 2024-ben is!


AUSZTRÁL ÉS HOLLAND ELŐRETÖRÉS
Magyarország 6 arannyal, 7 ezüsttel és 7 bronzzal a 15. helyen végzett a tokiói éremtáblázaton, a riói 8, 3, 4 öt éve 12. helyet ért, a londoni 8, 4, 6 pedig tizedik helyezést. A 2016-os olimpiához képest kettővel kevesebb az arany, ugyanakkor öttel több az érem. Tokióban a házigazda Japánnak (27, 14), továbbá Ausztráliának (17, 7) és Kubának (7, 3) jött ki nagyon pozitívan az első és második helyek közötti különbség, az ellenpélda pedig az orosz csapat (20, 28) és Spanyolország (3, 8). A spanyolok ezzel Rióhoz képest négy aranyat buktak, a németek hetet (most csak csak 10 elsőség jutott nekik), az amerikaiak is hetet (39 siker), de ők így is a legtöbbet gyűjtötték. Nagyot lépett előre Japán (12 után 27 arany – rendezőként...), óriásit fejlődött Ausztrália (London és Rio 8-8, most 17, Emma McKeon négyet nyert), és némi meglepetés Új-Zéland 7 aranya – Lisa Carrington aktív közreműködésével a távoli szigetország megelőzte Magyarországot az éremtáblázaton. Az olaszok 8, 8 és 10 aranyat szereztek sorrendben a legutóbbi három olimpián, most atlétacsapatuknak köszönhető a javulás, amely öt elsőséget gyűjtött. A franciák is kiegyenlített teljesítményt nyújtanak 11, 10 és 10 arannyal – esetükben érdemes figyelni a népszerű csapatsportokat, hiszen ezúttal mindkét fronton uralták a kézilabdát, valamint a férfi röplabdát, a második helyen végeztek a férfi, a harmadik helyen a női kosárlabdában, ami pazar teljesítmény (és van ugye egy világbajnok futballcsapatuk is...). De ne feledkezzünk el az elképesztően megerősödött holland sportról sem: 16, 20, 19 érem után most 36!
Ha megnézzük Közép-Európát, a csaknem 40 milliós Lengyelország mindössze 4 arannyal (összesen 14 éremmel) zárt, a pénzügyi helyzetét tekintve igen erős Svájc 3 elsőséggel (13 éremmel), a nagyjából hasonló népességű csehek 4 arannyal (11 éremmel) mentek haza Tokióból. A szomszédok közül Szerbia mérlege 3 győzelem (9 érem), Horvátországé 3 arany (8 dobogós hely). Szlovénia 3 aranyat és összesen 5 érmet gyűjtött. Egy-egy arany jutott Ausztriának (összesen 7 érem), Romániának (4 érem) és Szlovákiának (szintén 4 dobogós hely). Az ukrán sport pedig nagy lejtmenetbe kezdett: Athénban 8, Pekingben 7, Londonban 6 arany, Rióban már csak kettő, most pedig egy. Igaz, ők balszerencsések is voltak, hiszen az arany-
érem mellett 6 ezüst és 12 bronz a mérlegük, ritka az ilyen peches olimpia. Más kérdés, hogy ha valaminek nagyon nem örültünk, az éppen az egyetlen ukrán győzelem. Ugye-ugye, Zsan Belenjuk...

 

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
ÉRDEMES ODAFIGYELNI A MODERN SPORTOKRA IS
Kajak-kenu, vívás, úszás, birkózás – a klasszikus sportágakban rejlik a magyar sport ereje. Az úszás népszerűsége vitathatatlan, a másik három sportról már megoszlanak a vélemények. Kajak-kenuban egyre inkább beköszöntenek az extrémebb változatok (a K–1 200 méter, amelyben Tótka Sándor aranyat nyert, máris búcsúzik), a vívás most éppen teljes szak­ági olimpiát kapott, de nem lehetünk róla meggyőződve, hogy ez a jövőben is így lesz, birkózásban pedig az állandóan változó és nem is mindig követhető szabályok jelenthetnek gondot (némi túlzással a kötöttfogás az a műfaj, amelyben ha az ember vezetést szerez, jó eséllyel veszít...).
Húsz-harminc évvel ezelőtt még szinte teljes volt a klasszikus sportági uralom, ma a kajakszlalom, gördeszka, sportmászás, trambulin, tekvandó, triatlon, hetes rögbi, BMX, hegyikerékpár (Vas Kata Blanka 4. lett!), 3x3-as kosárlabda megjelenésével egész más az arány, és vélhetően 20-25 éven belül újabb tengernyi friss sport kerül be az olimpiai programba – nem ritkán a hagyományos sportágak kárára. A tradíciók ápolása, a remek vívók és kajakosok kinevelése mellett érdemes komolyan venni az új lehetőségeket: úgyhogy magyar breaktáncosok, irány Párizs!
A SZÍVÜNK MOST TÉVEDETT
Ahogy mindig is szoktuk, az olimpia előtt a Nemzeti Sport megtippelte valamennyi versenyszám dobogósait. A magyar sportolóktól 10 arany-, 8 ezüst-, 10 bronzérmet várt, helyesebben fogalmazva remélt az NS, hiszen nagyon nehéz lenne egy ilyen összeállításnál a „szív” kizárásával csak az „észre” hallgatnunk – ezt talán olvasóink sem értékelnék. Az aranyak számát így néggyel, az érmek számát nyolccal becsülték túl szakíróink. Telitalálat volt a női kajaknégyes győzelme (Tótkát és Kopaszt második helyre tettük), Lőrincz Tamás aranya (Lőrincz Viktort harmadiknak tippeltük), Szilágyi Áron sikere, Milák Kristóf első és második helye, Rasovszky Kristóf ezüstje, Tóth Krisztián és Hárspataki Gábor bronza. Hatan végül csak nálunk lettek tokiói bajnokok: a férfi vízilabdacsapat (valójában 3.), Hosszú Katinka 400 vegyesen (5.), Péni István légpuskában (5.), a férfi kardcsapat (3.), Berecz Zsombor (2.) és a Csipes-Medveczky páros K2 500 méteren (4.).
BAJNOKOK, DE EMBEREK
„Nincs arra nézve stratégiám, mit kell kezdeni ezzel a helyzettel. Az embert vívni megtanítják, sőt versenyezni is meg lehet tanítani valakit, de arra nem lehet felkészíteni egy versenyzőt, hogy olimpiai bajnok lesz – arra meg végképp nem, hogy háromszoros...”Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok vívó.
Százon tudok kivel versenyezni, hiszen van egy ellenfelem, akit el akarok kapni, kétszázon viszont igazából csak saját magammal küzdök. Nem mondom, hogy ez nehezebb vagy könnyebb, inkább más – Milák Kristóf, a 200 pillangó bajnoka, aki 100 pillangón ezüstérmes lett.
„Kilencéves korom óta, vagyis tizenöt éve készülök erre, nagyon keményen dolgoztam, lemondtam mindenről: nem jártam bulikba, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről. Ezt persze azért sajnálom, hiszen tizenöt éves korom óta szeretnék barátnőt...”Kopasz Bálint, a K–1 1000 m győztese.
„Mi egész életünkben ott voltunk egymásnak. Ez hiába egyéni sportág, mi csapat vagyunk, sőt, a birkózó-válogatott egy nagy család. Ezen csak emel, ha a testvéred is a részese, ami akkor számít, ha kritikus helyzetek jönnek edzőtáborban, versenyen vagy például nekem Rióban. Óriási hálával tartozom Viktornak!”Lőrincz Tamás, kötöttfogás, 77 kg bajnoka.
„Sírtam, de azok örömkönnyek voltak. Azt hittem, az olasz srác nyert – én ilyen helyzetekben mindig pesszimista vagyok, a legrosszabbat feltételezem. Aztán megláttam az eredményjelzőn a HUN feliratot, és akkor eltört bennem valami...”Tótka Sándor, a K–1 200 m győztese.
„Ez egy életre szóló diadal. Voltak benne nehéz pillanatok, hiszen az sosem könnyű, amikor úgy indulsz el edzésre, hogy a lányod sírva kérdezi, mikor lesz már vége ennek a hülye olimpiának. Te meg számolsz vissza, hogy már csak három, már csak kettő, és egyre inkább azt érzed, legyünk már rajta túl”Kozák Danuta, hatszoros olimpiai bajnok kajakos.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik