Paralimpia 2020: magyar ezüst az első versenynapon

VINCZE SZABOLCS (Tokió)VINCZE SZABOLCS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.25. 18:52
null
Az aranyérmes ausztrál Lakeisha Patterson (középen), az ezüstérmes Konkoly Zsófia (balra) és a bronzérmes brit Toni Shaw az S9-es kategóriájú 400 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén (Fotó: MTI/MPB/Szabó Bence)
A tokiói paralimpia első versenynapján a dobogó második fokára állhatott fel a gyorsúszásban Konkoly Zsófia, aki szemmel alig látható különbséggel maradt le az aranyéremről.

 

VÉLEMÉNYEK
OSVÁTH Richárd, kerekesszékes vívó: – Annyira közel voltunk egymáshoz, hogy amit videóztunk, elemeztünk és gyakoroltunk, szinte nem is tudtam végrehajtani. A közelség miatt nagyon kicsi volt az esélye annak, hogy ne érjen el, majdnem két méter magas, hosszú, gyors, úgyhogy inkább előre próbáltam indulni. Sokszor bemozdultam, sőt 12:9-nél kaptam egy tust, az oldalbíró azt látta, hogy felemelkedtem a székről, ezért kaptam egy pirosat is, ami még egy tust jelent, úgyhogy rögtön 12:11 lett. Ez benne van a vívásban, de néha zavaró az ilyen tus, főleg, hogy a négybe jutásért vívtunk, úgyhogy egy kicsit csalódott vagyok.
HAJMÁSI Éva, paralimpiai 4. kerekesszékes vívó: – Most még nem örülök a negyedik helynek, éremért jöttem ide, a dobogó felső fokán szerettem volna ünnepelni, negyediknek lenni nem jó érzés. Szeretek vezetni, hátrányban kicsit el tudok keseredni. Nagyon gyorsan történt minden az elődöntőben, a kínaiakkal szemben nehéz érezni a távolságot, nekem nem is sikerült, nem mertem bevállalósabb akciókat csinálni és annyit mozogni, amennyit szoktam. A bronzmeccset is másképp képzeltem el, az ukrán lány általában felül szokott kerekedni rajtam világkupaversenyeken, vissza akartam vágni, de nem ostorozom magam, bízom benne, hogy még meg tudom mutatni Tokióban, milyen a magyar vívás.
ZBORAI Gyula, para-asztaliteniszező: – Ismertem a kínai ellenfelemet, Rióban szorosabb meccset játszottam vele, és bíztam benne, hogy most is pariban leszek. Ő volt az esélyesebb, fiatalabb, jobban mozog nálam, és be kell vallani, ennyivel jobb játékos, ő második a világranglistán, én a tizennyolcadik, ráadásul ő a címvédő, öt éve Csonka Andrist győzte le a paralimpiai döntőben. Most még szerencsém sem volt, nekem minden visszafelé jött, ő pedig két-három labdaérintés után bepörgette a tenyereseket, amelyeket nem tudtam lekezelni. A következő, thai ellenfelemmel eddig egyszer játszottam, akkor legyőzött 3–0-ra, csak az utolsó szettben kezdtem ráérezni a stílusára. A tenyerese veszélyes, és nagyon kellemetlenül jön róla vissza a labda, de most én is váltottam támadó ütőfelületre, kérdés, mit reagál rá. Szeretnék továbbjutni a csoportból, ami sikerülne, ha legyőzném.

DÉLELŐTT BIZTOSSÁ VÁLT, hogy már az első versenynapon megszületik az első magyar érem a tokiói paralimpián, miután az S9-es kategóriában versenyző Konkoly Zsófia a mezőny legjobb idejét úszta a 400 méteres gyorsúszás selejtezőjében.

A döntő nagyon izgalmasan alakult, az utolsó hosszig az ausztrál Lakeisha Patterson magabiztosan vezetett, de a 19 éves pécsi paraúszó az utolsó ötvenen kezdett el hajrázni, olyannyira, hogy először úgy tűnt, előbb csapott célba riválisánál. Végül a hivatalos végeredmény szerint mindössze nyolc századmásodperccel, szemmel észrevehetetlen különbséggel maradt le az aranyról, és szerezte meg az ezüstérmet.

Kerekesszékes vívóinknak nem alakult szerencsésen a napjuk, noha többen is esélyesek voltak éremszerzésre, a pillanatnyi forma alapján lemaradtak a medáliákról. A férfiaknál az olimpiai ezüst- és bronzérmes Ozsváth Richárd ezúttal a negyeddöntőig jutott kardvívásban, ahol a kínai Tien Csien-csüantól szenvedett 15:14-es vereséget

A nőknél Hajmási Éva jutott a legtovább, a csoportban olasz, lengyel és brit ellenfelét is simán megverte. A negyeddöntőben a lengyel Kinga Drózdz ellen jelentős hátrányból kapaszkodott vissza, és egy találattal győzni is tudott.

Az elődöntőben az egyéniben és csapatban is világbajnok kínai Csing Piennel vívott kiélezett csatát, végül alulmaradt, a bronzmeccsen pedig az ukrán Jevhenija Breusz az egyperces szünetre már négytusos előnyre tett szert, amit meg is tudott tartani végig, így Hajmási negyedik lett, az első versenynap legeredményesebb magyar vívójaként.

Csütörtökön, a paralimpia második versenynapján 14 magyarnak szurkolhatunk, és érmekre leginkább vívásban (Krajnyák Zsuzsanna) és úszásban (Pap Bianka) számíthatunk, az Európa-bajnok para-asztaliteniszező, Szvitacs Alexa pedig a csoportból való továbbjutásért csap össze eddig nyeretlen török ellenfelével, jó győzelmi eséllyel.

Konkoly Zsófia (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László – archív)
Konkoly Zsófia (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László – archív)

A HAJRÁBAN BELEADTA A SZÍVÉT

– Legjobb idővel jutott be a döntőbe, ahol óriási csatát vívott a győztessel. Örül az ezüstnek?
– Igen, mert nagyon jó verseny volt ez a döntő, és örülök, hogy így sikerült – válaszolta Konkoly Zsófia paralimpiai ezüstérmes úszó. – A hajrában beleadtam a szívemet, szinte csak az vitt előre. Már a selejtezőben is egyéni csúcsot úsztam, a fináléban pedig még azon is javítani tudtam, így teljesen elégedett vagyok azzal, hogy ez az ezüstéremre volt elég. Sőt, ha bronzérem lett volna, annak is nagyon tudtam volna örülni.

– Mennyire tudott nyugodt maradni a fináléra?
– Bár a selejtező végül sima volt, de már előtte is izgultam, hogy vajon mire leszek képes, mert korábban volt egy bokasérülésem, és az ezzel járó két-három hetes pihentetés erős visszaeséssel járt. Az előfutam után visszamentünk a szállásra, ahol pihentem egyet, és három órával a döntő előtt újra itt voltam. Akkor meg azért izgultam, hogy minél előrébb tudjak végezni.

– Ezüsttel kezdett, de még koránt sincs vége a paralimpiájának. Milyen versenyei lesznek még?
– Most jön három nap pihenő, úszás nélkül, de azután öt versenyszámban indulok, a száz pillangó a fő számom, ezenkívül a 4x100 méteres gyorsváltóban, száz háton és száz gyorson, de csak azért, hogy ezek se maradjanak ki, végül a kétszáz vegyesen.



SZEREZTEM EGY LÁJKOT
Az első versenynapon sikerült összehaverkodnom egy malajziai fotóssal, Araffal, akivel a nehezen megérthető japán–angol nyelv hozott össze bennünket, amikor éppen taxira vadásztunk. Annyira megtetszett neki a 118 éves Nemzeti Sport, hogy azonnal belájkolta az online verziót, holott nyilvánvalóan egy szót sem ért magyarul. Aztán újabb furcsaság történt velem: mikor a médiabuszt kerestem, az egyik önkéntes magabiztosan elküldött jobbra, tíz méterrel később a másik ugyanolyan magabiztosan balra. Végül arra mentem, és haza is értem, de őszintén furdal a kíváncsiság, mi lett volna, ha a másik irányt választom…
Hajmási Éva (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Hajmási Éva (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

XVI. PARALIMPIAI JÁTÉKOK, TOKIÓ
Férfiak
Kerekesszékes vívás. Kard egyéni. A-kategória. Paralimpiai bajnok:
Li Hao (Kína). A magyarok eredményei. Negyeddöntő: Tien Csien-csüan (kínai)–Osváth Richárd 15:14. B-kategória. Pb: Feng Jen-ko (Kína). Negyeddöntő: Adrian Castro (lengyel)–Tarjányi István 15:4
Para-asztalitenisz. Csoportmérkőzések. S8: Csao Su-aj (kínai)–Zborai Gyula (magyar) 3:0 (7, 3, 8). S1: Major Endre (magyar)–Michael Godfrey (amerikai) 3:0 (0, 6, 7). S11: Pálos Péter (magyar)–Csang Gi Kim (dél-koreai), 3:1 (–7, 10, 7, 7)
Parakerékpár. B1. 4000 méteres üldözéses verseny. Pb: Tristan Bangma (Hollandia, segítője: Stephen Bate, Nagy-Britannia) lekörözte ellenfelét. Selejtező: ...10. Ocelka Róbert (magyar, segítő: Nagy Gergely) 4:42.401, nem jutott a döntőbe
Nők
Kerekesszékes vívás. Kard egyéni. A-kategória. Pb:
Pien Csing (Kína). A magyarok eredményei. A 8 közé jutásért: Marta Fidrych (lengyel)–Veres Amarilla (magyar) 15:10. Negyeddöntő: Hajmási Éva–Kinga Drózdz (lengyel) 15:14. Elődöntő: Csing Pien (kínai)–Hajmási 15:11. A 3. helyért: Jevhenija Breusz (ukrán)–Hajmási 15:10. B-kategória. Pb: Tan Su-mej (Kína). A magyarok eredményei. Negyeddöntő: Hsziao Zsung (kínai)–Mező Boglárka (magyar) 15:1
Para-asztalitenisz. Csoportmérkőzések. S9: Szvitacs Alexa (magyar)–Danielle Rauen (brazil) 3:1 (–9, 6, 9, 6), –Hiung Kui-jen (kínai) 0:3 (–5, –6, –8). S8: Thu Kamkasomphou (francia)–Arlóy Zsófia (magyar) 3:2 (7, –7, –9, 7, 5)
Paraúszás. 400 m gyors. S9. Pb: Lakeisha Patterson (Ausztrália) 4:36.38, 2. Konkoly Zsófia (Magyarország) 4:36.76. Selejtező: ...14. Payer Kata (magyar) 5:23.14, nem jutott a döntőbe. 100 m hát. S2. Pb: Jip Pin-hsziu (Szingapúr) 2:16.61, ...7. Adámi Zsanett (Magyarország) 3:11.88

CSÜTÖRTÖKI PROGRAM, MAGYAR INDULÓK
Férfiak. 2.00:
kerekesszékes vívás, párbajtőr egyéni, csoportkör, 16-os tábla (Tarjányi István). 2.24: paraúszás 200 m vegyes előfutam (Iván Bence). 4.00: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Csonka András). 5.20: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Major Endre). 6.40: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Pálos Péter). 7.00: parakerékpár, 1000 méteres időfutam döntő (Wermeser Zsombor). 10.00: kerekesszékes vívás, párbajtőr egyéni elődöntők, bronzmérkőzések, döntők. 10.22: paraúszás, 200 m vegyes döntő. 13.40: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Csonka András). 14.20: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Zborai Gyula)
Nők. 2.34: paraúszás, 200 m vegyes előfutam (Illés Fanni, Száraz Evelin). 3.26: paraúszás, 100 m mell előfutam (Pap Bianka). 4.20: kerekesszékes vívás, párbajtőr egyéni, csoportkör, 16-os tábla (Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Dani Gyöngyi). 10.00: kerekesszékes vívás, párbajtőr egyéni elődöntők, bronzmérkőzések, döntők. 10.31: paraúszás, 200 m vegyes döntő. 11.46: paraúszás, 100 m mell döntő. 14.20: para-asztalitenisz, csoportmérkőzés (Szvitacs Alexa)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik