Tenisz, mindenáron? – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.06.12. 23:10

Pokolian nehéz igazságot tenni a hamarosan valószínűleg folytatódó teniszidény kapcsán – mindenki jól érvel, tökéletes megoldás meg nincs.

Nem hibáztathatjuk az amerikai szövetséget, amiért augusztus 31-től megrendezné a US Opent, hiszen a kemény pályás Grand Slam-torna a legfőbb bevételi forrása, a teniszközpont fejlesztésére felvett 600 millió dolláros hitelt pedig törleszteni kell. A helyi járványügyi szakemberek nyilván nem ok nélkül tiltanák meg, hogy a sportolók a családjukkal, a stábtagokkal mászkáljanak New York belvárosában. Az alacsonyabban rangsorolt játékosok érthetően versenyezni akarnak, mert március eleje óta munkanélküliek, nincs bevételük. A legnagyobb klasszisok ellenvetése jogos, nem ajándékba kapták a privilégiumokat, amelyeket a szigorú korlátozások most mind elvennének tőlük. Közben viszont a német szövetség alelnökének kritikája is igaz: a Játékosok tanácsának elnöke, Novak Djokovics ne focizgasson a magángéppel érkező sztárokkal Belgrádban, amikor az ATP a folytatásról egyeztet az érintettekkel...

Az már három hónappal ezelőtt is egyértelműen látszott, hogy globális jellege miatt a tenisz az utolsók között térhet vissza a régi kerékvágásba – a kontinenseken nem ugyanakkora kárt okoz a koronavírus, a versenyzéstől viszont nem lehet eltiltani valakit csak azért, mert fertőzött országból érkezne. De mi lesz azokkal, akik olyan városból utaznának, ahonnan most nem lehet? Hogyan akadályozhatják meg, hogy egyetlen tünetmentes beteg sportoló átadja a vírust a többieknek, akik aztán repülőn hazaviszik a világ bármelyik pontjára? Miként tartható be minden biztonsági intézkedés úgy, hogy közben a teniszezők a mérkőzésekre koncentrálhassanak, és ne arra, hova léphetnek maszk nélkül és mit tehetnek edzés után?

Megannyi kérdés, amelyekre biztos válasz nem létezik, hiszen a sport irányítói még nem találkoztak világjárvánnyal, nincs járt út, csak járatlan. A US Open ráadásul különös eset: a koronavírus kapcsán kisebbségben vannak, akik csak az elérhető vakcina után folytatnák az idényt, az amerikai tüntetések viszont a járvánnyal „kombinálva” már szinte mindenki kedvét elvették a New York-i úttól.

E sportágban is jól hangzó frázis, hogy az emberéletnek fontosabbnak kell lennie az üzleti érdekeknél – napokon belül kiderül, ez az alapvetés igaz-e akkor, ha amerikai üzleti érdekekről van szó…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik