Murray: Az utolsó gém életem legnehezebbje volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.07. 21:10
null
Murray nem tudja, hogy alakult volna a mérkőzés, ha nem tudja behúzni az utolsó gémet (Fotó: Action Images)
Mint arról már beszámoltunk, a wimbledoni férfi tenisztorna fináléjában Andy Murray 77 éves brit átkot megtörve legyőzte a szerb Novak Djokovicsot. A világelső elmondása szerint a brit a kulcspillanatokban higgadtabb volt, élt a kínálkozó lehetőségeivel, és megérdemelten nyert. A brit játékos szerint az utolsó játék karrierje legnehezebbje volt, nem tudja, mi lett volna, ha nem sikerül 40:0-ről behúznia a mérkőzést. Murray szerint ilyen elképesztő körülmények között még nem játszott soha.

 

 

A skót játékos parádés sorozatot mondhat magáénak: bár tavaly a wimbledoni döntőben kikapott Roger Federertől, a londoni olimpián visszavágott a svájcinak a fináléban, majd Queensben is tornagyőzelmet aratott a mostani siker előtt, így sorozatban 18 mérkőzést nyert meg füvön.

MURRAYNEK MEGVAN A MÁSODIK
A 2012-es londoni olimpiát megnyerő Murray pályafutása második Grand Slam-tornagyőzelmét aratta, a 2012-es US Open fináléjában szintén Novak Djokovics ellen nyert, igaz, akkor csak öt szettben.
Wimbledon 2013
US Open 2012
ATP-VILÁGRANGLISTA (július 8.)

„Nagyon nehéz volt. Olyan meleg volt. Még soha nem játszottam ilyen nagy hőségben, mint ma. Még sosem játszottam olyan körülmények között, mint az első három játékban. Brutális volt – kezdte nyilatkozatát a 2013-as wimbledoni győztes. – Fizikailag nagyon nehéz, kimerítő mérkőzés volt. Úgy gondolom, az utolsó játék volt a legnehezebb, azok közül, amelyet valaha játszottam, vagy játszani fogok.”

„Az utolsó gém mindent kivett belőlem. Arra gondoltam, hogy ha ez máshogy alakul, akkor nem tudom, mi fog történni” – mondta Murray. Mint ismert, 40:0-nél három mérkőzéslabdához jutott a skót, de innen visszajött Djokovics, akinek három bréklabdája is volt az 5:5-höz, de végül a negyedik lehetőségével már élt Murray.

„Ivan Lendl épp most mondta, hogy büszke rám, ami nagyon sokat jelent számomra – tért ki edzője dicséreté a brit játékos. – Nem nagyon szokott nyilvánosan mosolyogni, de amikor eltűnnek a kamerák, teljesen más karakterré változik.”

A GYŐZTES NÉVJEGYE
születési idő, hely: 1987. május 15., Glasgow
lakhely: London
testmagasság/testsúly: 190 cm, 84 kg
jobbkezes (kétkezes fonák)
2005 óta hivatásos
világranglista-helyezés Wimbledon előtt: 2.
legjobb világranglistás helyezése: 2.
tornagyőzelmei: 27, ebből Grand Slam 2 (US Open 2012, Wimbledon 2013), olimpiai bajnok (2012, London)
pénzdíja Wimbledon előtt: 27.2 millió dollár

„Úgy gondolom, hitt bennem, amikor sok ember nem. Mellettem állt néhány nagyon kemény vereségnél és nagyon türelmes volt velem, úgyhogy boldog vagyok, hogy megnyertem ezt neki.”

Murray Fred Perryről is beszélt, arról a teniszezőről, aki előtte utolsóként nyerte meg britként a wimbledoni férfi egyest.

„Olyan ember, akivel sosem találkoztam, de nagyon fontos a karrierem szempontjából. Sok emberrel beszéltem róla, találkoztam családtagjaival, használtam a felszerelését. Fura, hogy ezt a nevet egész karrierem során számtalanszor hallottam, és sajnálatos, hogy nem tudtam találkozni vele.”

„Nem hiszem el, mi történt!!!!!” – írta ki másfél órával a mérkőzés után Twitter-falára az újdonsült wimbeldoni bajnok.

Murray hetedik GS-tornadöntőjét játszotta, az ellenféllistára viszont nem mondhatjuk, hogy túl változatos lenne: háromszor Federer, négyszer Djokoviccsal csapott össze a fináléban.

MÉG MESSZE AZ ÉLBOLY
Egyelőre még hosszú az út Andy Murray előtt, az örökranglistát Roger Federer 17 Grand Slam-tornasikerrel vezeti.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE (OPEN ÉRA)
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai)
12 Rafael Nadal (spanyol)
11 Björn Borg (svéd)
8 Jimmy Connors (amerikai)

Ivand Lendl (csehszlovák)

Andre Agassi (amerikai)
6 Novak Djokovics (szerb)
2 Andy Murray (brit)
Kiemelttel a még aktívak.

„Sok Grand Slam-döntőben játszottam, mindet Roger vagy Novak ellen. Roger valószínűleg minden idők legjobb játékosa, míg Novak talán mentálisan a legerősebb játékos a történelemben. A tapasztalat sosem az én oldalamon állt, legyőzni őt nagyon nehéz volt, nagyon kemény mérkőzés volt” – tette hozzá Murray.

„Nyilvánvalóan csalódott vagyok, de nem nyerhetsz meg minden mérkőzést. Ma ő volt a jobb, türelmesebb volt a fontos pillanatokban. Sajnálom, hogy nem tudtam a legjobbamat nyújtani, amikor arra szükségem volt – nyilatkozta a mérkőzés után Novak Djokovics. – Nem volt könnyű, de ezt vártuk. Rengeteg fizikai és mentális fájdalommal járt, pénteken ötszettes elődöntőm volt, de nem keresek kifogásokat."

„A közönség hangos volt, hihetetlen légkört biztosított. Próbáltam higgadt maradni, de én nem használtam ki a lehetőségeimet, míg ő igen. Jól használta az első szerváját, amikor szüksége volt rá, és megérdemelten nyert – tette hozzá a világelső. – Élvezem a mérkőzéseinket, mindig nagy kihívással járnak, nagyon magas intenzitású összecsapások, és remélhetőleg ez a rivalizálás tovább fejlődik a következő években."

„Tudom, milyen sokat számít a közönség. Óriási élmény volt ezen a mérkőzésen játszani, ez a legértékesebb tenisztorna a világon. Remélhetőleg jövőre még erősebben térek vissza" – zárta mondandóját a szerb klasszis.

David Cameron brit miniszterelnök is elismerően beszélt a sikerről: „Elképesztő teljesítmény volt Andy Murray részéről, csodálatos nap ez a brit tenisz és Nagy-Britannia számára. Soha nem adta fel, bámulatos volt."

EMLÉKEZTETŐÜL
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Murray (brit, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 7:5, 6:4

A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik