Még csak 18 éves, de már most „robbantani” akar a britek új kedvence

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 13:31
null
Emma Raducanu az első héten lenyűgözte a wimbledoni publikumot – nem mindenkit csak a játékával (Fotó: AFP)
Egy hónapja ilyenkor még nem volt főtáblás meccse a WTA Touron, két és fél héttel ezelőtt Babos Tímeával játszott a nottinghami ITF-versenyen, aztán szabadkártyát kapott a wimbledoni teniszbajnokságra, amelyen három győzelem után hétfőn már a negyedik fordulóban, a legjobb tizenhat közé jutásért lép pályára. Kétségkívül az ő szereplése szolgáltatja az All England Clubban zajló füves pályás Grand Slam-torna eddigi legnagyobb meglepetését. Bemutatjuk a britek 18 éves tehetségét, a román apa és kínai anya gyermekeként Torontóban született Emma Raducanut.

„Sikeréhes, nagyon ambiciózus és nagyokat álmodik, amit szeretek benne” – mondta Emma Raducanuról edzője, a korábban Daniela Hantuchovával és Ana Ivanoviccsal is dolgozó Nigel Sears, aki nem mellesleg Andy Murray apósa. „Ösztönös játékos, nem fél kockáztatni. »Meghúzza a ravaszt«, amikor szükséges. Nagyon komplett teniszező ahhoz képest, hogy milyen keveset játszott eddig és mennyire nyersek még a tapasztalatai” – folytatta a tréner.

Emma Raducanuról az idei wimbledoni bajnokság előtt gyakorlatilag senki sem hallott. A román apa és kínai anya gyermekeként a kanadai Torontóban született, majd a családjával kétéves korában Londonba költöző brit lány szülei kezdeményezésére – de nem nyomására – több sportágat is kipróbált gyerekkorában, teniszezni ötévesen kezdett el. Ugyanabba az iskolába járt az Anglia délkeleti részén fekvő Orpingtonban, mint a britek világ- és négyszeres Európa-bajnok sprintere, a 4x100-as váltó tagjaként Rióban olimpiai bronzérmes Dina Asher-Smith – írja a BBC. Saját bevallása szerint remekül beszéli a mandarin nyelvet, és semmit sem szeret jobban a tajvani tévéműsoroknál. Ha a teniszkarrierje nem indult volna be, ügyvédi pályára tér. „Két lábbal a földön járó típus. Remélem, nem változik meg. A szüleit hatalmas elismerés illeti, amiért ilyennek nevelték” – mondta Sears, hozzátéve, hogy a tanítványával folytatott beszélgetések mindig kétirányúak, mert Raducanu nemcsak meghallgatja és magába szívja edzőjének a szavait, hanem érdemi válaszokkal is szolgál.

A brit lány életében először idén júniusban szerepelt WTA-torna főtábláján; a nottinghami füves pályás viadalon szabadkártyásként indulhatott, de már az első fordulóban kikapott honfitársától, Harriet Darttól. A rá következő héten ugyancsak Nottinghamben versenyzett, akkor már ITF 100-as kategóriájú tornán, és az ausztrál Storm Sanders, valamint a nyolcadik kiemelt Babos Tímea legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe, amelyben a bolgár Cvetana Pironkova állította meg. Ezt követően, a világranglista 336. helyezettjeként kapott szabadkártyát a wimbledoni nemzetközi bajnokságra – melynek kezdete előtt lehetősége nyílt a 2017-es bajnok Garbine Muguruzával „ütögetni”.

„Az első benyomásom az volt, hogy »húha, ez nagyon intenzív«. Felnyitotta a szememet ez a gyakorlás, hogy ezen a szinten kell edzenem – emlékezett vissza Raducanu. – Amit mindenképpen megtanultam tőle, hogy minden ütésénél precíz volt a lábmunkája és a technikája. De nem hiszem, hogy túl rossz edzőpartner lettem volna, mert másodszor is szeretett volna velem edzeni, ami nagyon felvillanyozott.”

Raducanu a wimbledoni bajnokság első fordulójában a selejtezőből érkező orosz Vitalija Gyjacsenkóval (150. a világranglistán) találta magát szemben, akit úgy vert meg 7:6, 6:0-ra, hogy az első játszmában 3:5-nél, fogadóként hárított két szettlabdát. A második körben már egy top 50-es játékos, a 2019-es Roland Garros-döntős cseh Markéta Vondrousová (42.) várt rá, akit 72 perc alatt simán elintézett 6:2, 6:4-re, ezzel 2002 óta a legfiatalabb brit női játékossá lépett elő, aki bejutott a legjobb 32 közé Wimbledonban. Teljesítményére természetesen felfigyeltek a szervezők, s a Sorana Cirstea (45.) elleni harmadik fordulós mérkőzésére már az All England Club második legnagyobb létesítményében, az 1-es pályán került sor múlt szombaton. Raducanu fantasztikus teljesítményt nyújtott, pontosan 30 nyerőt ütve két szettben (6:3, 7:5) megverte román riválisát is, így 18 évesen és 232 naposan az open éra legifjabb brit női nyolcaddöntőse lett Wimbledonban.

RADUCANU–CIRSTEA

„Mindenkinek megvannak a maga fegyverei – nyilatkozta a meccs után. – Nem érzem úgy, hogy én lennék a leggyorsabb, a legerősebb, vagy én ütném meg a legkeményebben a labdát a mezőnyben, de próbálok az egyik legokosabb lenni és taktikusan játszani. Az én erősségem, hogy olvasom a játékot, és megpróbálom kieszelni, hogyan nyerhetek. Egy játékosnak az én koromban ez is sokat tud segíteni a fejlődésben, mert amikor idősebb vagy, akkor már sokkal ösztönösebben játszol.”

Raducanu – akinek Simona Halep és Li Na a példaképe – hétfőn ismét az 1-es pályán játszhat, az ausztrál Ajla Tomljanoviccsal (75.) mérkőzik majd meg Ashleigh Barty és Barbora Krejcíková, valamint Félix Auger-Aliassime és Alexander Zverev összecsapása után. Függetlenül attól, hogy bejut-e a negyeddöntőbe, a jövő héttől már biztosan az első 200-ban jegyzik a világranglistán, melynek élő rangsorában pillanatnyilag a 175. helyen áll. Ha legyőzi Tomljanovicot is, akkor a legjobb nyolc között Barty vagy Krejcíková lesz az ellenfele – a világelső vagy a friss Roland Garros-bajnok.

„Meg kell ragadni a lehetőséget, és minden pillanatát meg kell becsülni annak, hogy Wimbledonban az egyes pályán játszhatsz. Ha itt nem érzed jól magadat, akkor hol? – tette fel a költői kérdést a britek új csillaga. – A lehető leghosszabb ideig szeretnék versenyben maradni, hosszú távon pedig az a célom, hogy megnyerjem a wimbledoni bajnokságot. A mostani az első szereplésem itt, igazán nagyon csak most »robbanthatok«. Pályafutásom elején járok, sok év áll még előttem.”

Aligha téved…

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (35 016 000 font, füves pálya)
NŐI EGYES,
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (Ágrajz szerint)
Barty (ausztrál, 1.)–Krejcíková (cseh, 14.)
Raducanu (brit)–Tomljanovic (horvát)
Badosa (spanyol, 30.)–Muchová (cseh, 19.)
Gauff (amerikai, 20.)–Kerber (német, 25.)
Ka. Plísková (cseh, 8.)–Szamszonova (orosz)
Keys (amerikai, 23.)–Golubic (svájci)
Swiatek (lengyel, 7.)–Dzsabur (tunéziai, 21.)
Ribakina (kazah, 18.)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik