MTI/B. D. K. 2021.01.18 11:59 Frissítve: 2021.01.18 13:08

Australian Open: Djokovics engedményeket kért, elutasítást és kritikát kapott

A világelső szerb Novak Djokovics elutasítást és éles kritikát kapott azt követően, hogy levélben kért engedményeket azoknak a február 8-án kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett játékosoknak, akik teljes karanténba kényszerültek.

Djokovicsék 14 napra karanténba kerültek (Fotó: AFP)

 

Több mint 70 teniszező 14 napot a hotelszobájában kénytelen tölteni, mert az őket szállító charterjáratokon koronavírusos eseteket találtak. Ezt követően a világelső szerb Novak Djokovics – sajtóinformációk szerint – írásban kérte az ausztrál szövetség vezetőjét, Craig Tileyt, hogy különböző engedményeket adjanak ezeknek a játékosoknak. A listán például szerepelt a rövidebb karanténidőszak, a jobb étel és a „magánház teniszpályával" tétel is. Az Australian Open a tervek szerint február 8-án kezdődik Melbourne-ben.

Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djokovics kéréseit.

„Az embereknek természetesen joguk van ilyen listákat összeállítani, de a válasz: nem – közölte a politikus. – Tudom, hogy a játékosok közül néhányan nehezményezik a szabályokat. Nos, a szabályok rájuk is vonatkoznak, mint mindenki másra, és erről tájékoztatást is kaptak az érkezésük előtt. Itt nincs különleges bánásmód. A vírus sem kivételezik veled, így mi sem."

Andrews bejelentette azt is, hogy további négy pozitív esetet regisztráltak a charterjáratokhoz kötődően, közülük az egyik egy játékos.

Az Ausztráliába érkező teniszezőket 14 nap karanténra kötelezték azzal az engedménnyel, hogy naponta néhány órára kimehetnek edzeni. A pozitív személyeket és azok kontaktjait azonban megfosztották ez utóbbi lehetőségtől is.

Tavaly Melbourne 4.9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. Hétfőn 12. napja nem regisztráltak új Covid–19-es eseteket, ez alól csak az a kilenc személy volt kivétel, aki a három, Australian Openre érkezett járaton utazott.

Az ausztrálok korábbi Davis Kupa-játékosa, Sam Groth egy újság hasábjain kritizálta Novak Djokovicsot, szerinte amit tett, az „önző politikai lépés" volt.

„Ezt komolyan gondolta? Ez egy önző politikai lépés volt, hogy növelje a népszerűségét" – írta Groth a The Herald Sun című lapban. Arra is emlékeztetett, hogy a szerb játékos tavaly júniusban tornát szervezett, az Adria Tourt, amelyen több résztvevő is koronavírusos lett, és ezért a teniszező sok bírálatot kapott.

„A javaslat, hogy a játékosok karanténja rövidebb legyen, egyszerűen nevetséges, ráadásul sérti is az ausztrálokat, akik ezt átélték és teljesítették" – tette hozzá Groth.

„Mégis mit gondolt? Hogy Dan Andrews majd azt mondja: persze, Novak, amit csak akarsz? Ugyan kérem!" – írta a volt teniszező.

2021.02.26 18:41:12

Tenisz KLEIN RON

Az idei Australian Opent megnyerő japán teniszező nagy álma, hogy példaképként tekintsenek rá.

2021.02.21 19:35:51

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A tisztelet is oka lehetett, hogy Medvegyev három játszmában kikapott.

2021.02.21 09:07:42

Tenisz CSELŐTEI MÁRK

A 33 éves szerb karrierje 18. Grand Slam-győzelmét gyűjtötte be Ausztráliában.

2021.02.20 08:43:33

Tenisz HARMATH ÁKOS

A japán Oszaka Naomi két játszmában, 77 perc alatt felülmúlta az amerikai Jennifer Bradyt.

2021.02.14 00:07:44

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem érheti szó a ház elejét.