Aki néha megőrül – a friss teniszvilágbajnok Danyiil Medvegyev portréja

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 11:57
null
<em><em>„</em>El sem hinnék, de a pályán kívül nagyon kedves, jóindulatú, békés és vicces srác vagyok.Teljesen eltérő a személyiségem játék közben és a szabadidőmben.</em><em>”</em> (Fotó: AFP)
Danyiil Medvegyev korábban a legjobb 300-ba kerülést is lehetetlen küldetésnek tartotta, az idén viszont már világbajnoki címet ünnepelhetett – de még mindig benne van a pakliban, hogy dühében dob némi aprót a játékvezetői szék elé.


Ha röviden akarnánk elintézni Danyiil Medvegyev bemutatását, írhatnánk csupán annyit, hogy aki szeretné megismerni az orosz teniszező eddigi útját, nézze meg a tavalyi US Openen mutatott produkcióját.

NÉVJEGY: DANYIIL SZERGEJEVICS MEDVEGYEV
Született: 1996. február 11., Moszkva
Nemzetisége: orosz
Sportága: tenisz
Világranglista-helyezése: 4. (karriercsúcs)
Legjobb eredményei: US Open-döntő (2019, New York), ATP-világbajnok (2020, London), mestertornagyőztes (2020, Párizs; 2019, Sanghaj; 2019, Cincinnati)

A harmadik fordulóban nagyon szenvedett a spanyol Feliciano López ellen, a frusztrációját pedig a szegény labdaszedőn vezette le, aki kéretlenül vitte oda neki a törülközőt. A játékos kikapta a kezéből és elhajította, majd nem sokkal később az ütőjét is a földhöz vágta, amiért az amerikai közönség kifütyülte. Az csak a kivetítőn, a visszajátszásból derült ki, hogy Medvegyev fülvakarásnak álcázva felmutatta a középső ujját a szurkolóknak, ami értelemszerűen olaj volt a tűzre, onnantól az amerikaiak óriási López-rajongókká váltak.

Az orosz sportoló ennek ellenére győzött, majd a mérkőzést követően némi mutogatás mellett azt mondta, kizárólag a nézőknek hála nyert, mert hatalmas energiát kapott tőlük: „Szeretném, ha tudnátok, amikor ma este elalszotok, hogy csak nektek köszönhetem a továbbjutást. Minél jobban kiabáltok, annál erősebb leszek. Ha így folytatjátok, eljutok a döntőig!”

És tényleg eljutott! Rafael Nadaltól fantasztikus mérkőzésen, öt játszmában kapott ki, és a végére különös kapcsolata alakult ki az amerikaiakkal, a finálé után szeretetből, elismerésként, játékból és talán megszokásból fütyülték ki a szavait, az öltözőbe már óriási taps kísérte. A New York-i két hétben mutatott játékbeli és emberi fejlődést láthatjuk „nagyban”, ha áttekintjük Medvegyev eddigi pályafutását.

A 2020-as ATP-világbajnokság győztese (Fotó: AFP)
A 2020-as ATP-világbajnokság győztese (Fotó: AFP)


Moszkvában született, hatévesen kezdett el teniszezni édesapja javaslatára, majd a család Franciaországba költözött, hogy Danyiil akadémián fejlessze képességeit. Ő viszont sokáig nem vette komolyan a sportolást, a Behind The Racquet nevű portálnak elárulta, egyszerűen nem tudta elképzelni, hogyan juthat az élmezőnybe. Azt mondta jó barátjának, az orosz származású, kazah színekben versenyző Alekszandr Bubliknak, hogy még a legjobb 300-ba kerülés is lehetetlennek tűnik a világranglistán. Ezt az üzenetet Bublik állítólag kinyomtatta Medvegyevnek a US Open-döntő után.

A 2019-es US Openen bemutatott a közönségnek (Fotó: Getty Images)
A 2019-es US Openen bemutatott a közönségnek (Fotó: Getty Images)

Édesapja és édesanyja sokszor veszekedett, mert előbbi a teniszre, utóbbi a tanulásra sarkallta volna – Danyiil talán ezért is olvas rengeteget a repülőutakon és a szállodai szobájában a mai napig. Néhány orosz teniszezőtől eltérően neki nem volt különösebben gazdag a családja, saját bevallása szerint fiatalként az járt a fejében a vereség után, hogy ezzel hány dollárral kap kevesebbet a verseny végén. Egészen a top 10-ig kellett jutnia, mire rájött, hogy ha igazán nagy eredményeket akar elérni, sokkal profibbnak kell lennie. Figyelnie kell a táplálkozására, nem játszhat PlayStationön hajnalig egy-egy mérkőzése előtt, az edzésmunkájában pedig muszáj a határait feszegetnie, nem elégedhet meg a kényelmes tempóval. Állítása szerint ő volt a legrosszabb fizikai állapotban a nagyreményű juniorok között, előfordult, hogy 30 perc után begörcsölt a lába.

2019, US Open: vitában a székbíróval (Fotó: AFP)
2019, US Open: vitában a székbíróval (Fotó: AFP)


„Az emberek nagyon könnyen ítélkeznek, és azt hiszik, csak nekik lehet igazuk. Mindig vannak olyanok, akik a fejemhez vágják, hogy ez vagy az a kijelentés hiba volt, de én úgy vagyok ezzel, hogy azt mondok, amit akarok. Csak önmagam szeretnék lenni, nem másoknak megfelelni. Sokat jelentett, hogy eldöntöttem: ha boldog vagyok azzal, ahol tartok, nem foglalkozom vele, mások mit gondolnak. Mindig könnyebb valamit kimondani, mint megtenni”
– jelentette ki Medvegyev, és ez az önfejűség egyre ritkábban ugyan, de még mindig kiütközik a mérkőzésein.

Számtalanszor kapott pénzbüntetést az elmúlt években káromkodásért, ütőtörésért, a játékvezető megsértéséért vagy más sportszerűtlen magatartásért, ám két megnyilvánulása után közel járt még az eltiltáshoz is. Négy évvel ezelőtt egy amerikai challengertornáról kizárták, mert azzal vádolta a székbírót, hogy az ellenfelének kedvez az ítéleteivel, mivel biztosan jó barátok, hiszen mindketten színes bőrűek. Egy évvel később, Wimbledonban a vereségét követően nemes egyszerűséggel elővette a táskájából a pénztárcáját, majd némi aprót dobott a játékvezetői szék elé.

„Olykor nem vagyok büszke arra, ahogyan a pályán viselkedem. El sem hinnék, de a pályán kívül nagyon kedves, jóindulatú, békés és vicces srác vagyok. Teljesen eltérő a személyiségem játék közben és a szabadidőmben. Nem tudom, miért van ez így, néha megőrülök a pályán, de ez is segít a győzelemben" – árulta el még 2017-ben, a legjobb U21-es játékosoknak kiírt NextGen-világbajnokság előtt. Hozzátette, nehezen szokta meg a felnőttkarrier nehézségeit, a mindössze kéthetes szabadságot, a kemény alapozóidőszakot, a szellemi és fizikai kimerültséget, a rengeteg utazást.

A párizsi ATP-torna trófeájával és feleségével, Darjával (Fotó: AFP)
A párizsi ATP-torna trófeájával és feleségével, Darjával (Fotó: AFP)

Legendás honfitársa, a kétszeres Grand Slam-bajnok Marat Szafin azt mondta róla, nagyon érdekes, már-már csúnya az ütéstechnikája, viszont hatalmas erőssége, hogy mindig tudja, mit akar a pályán. Szerinte ahogyan gyűjti a tapasztalatot, úgy lesz egyre higgadtabb Medvegyev, ám ettől még nem kell feltétlenül halvérűnek lennie, az viszont fontos, hogy folyamatosan fejlődjön, alakítsa a játékstílusát, mert csak így maradhat az élmezőnyben.

Medvegyev erőssége, hogy jól átlátja, milyen taktikával nyerhet, és ezt akár mérkőzés közben, a legfontosabb szituációkban is képes megváltoztatni szükség esetén. Szinte hihetetlen, de amilyen higgadtan megvalósítja a taktikát, olyan hamar veszíti el a fejét vélt vagy valós igazságtalanság miatt, és sértettségében annyira gyengén teniszezik, hogy egy-egy játszmát gyakorlatilag odaajándékoz ellenfelének. Nem véletlen, hogy gyerekkora óta pszichológus foglalkozik az indulatkezelésével...

MEDVEGYEV ÉV VÉGI RANGLISTAHELYEZÉSEI
2016 99.
2017 65.
2018 16.
2019 5.
2020 4.

A US Openen tehát döntős volt, az Australian Openen kétszer került a legjobb 16 közé, Wimbledonban a harmadik forduló jelentette a végállomást, a salak viszont nem az ő borítása, még sohasem jutott túl az első körön a Roland Garroson, ebben az évben Fucsovics Márton ütötte ki.

Őt is megviselte a világjárvány miatt elrendelt féléves kényszerszünet, az állandó bizonytalanság, ám az idényt szenzációsan fejezte be, a párizsi mestertorna megnyerését követően a világbajnoki trófeát is ő emelhette a magasba, miután minden idők leghosszabb két nyert szettig tartó vb-döntőjében 2 óra 43 perc alatt legyőzte az osztrák Dominic Thiemet.

Medvegyev Londonban azt mondta, óriási önbizalmat adott neki a finálé előtt, hogy a franciaországi siker után a vb-n képes volt nyerni a szerb Novak Djokovics és a spanyol Rafael Nadal ellen – egyébként is jellemző rá, hogy egy-egy kiváló teljesítmény nagyon megerősíti az önmagába vetett hitét. A forrófejűségén persze még bőven van mit csiszolnia, ám ha nem sikerül, legközelebb már ne aprót dobjon Wimbledonban a bírónak: csak pénzdíjból 14 millió dollárt ütögetett össze, és jelentős cégek támogatják azért, hogy vereség után ne azt kelljen néznie, hány dollárral kap kevesebbet a verseny végén.

FÉLNEK TŐLE AZ ELLENFELEK
Máig nehezen hihető bravúrt ért el a magyar férfiválogatott, amikor 2017-ben a Danyiil Medvegyevvel, Karen Hacsanovval és Andrej Rubljovval érkező Oroszország legyőzésével feljutott a Davis-kupa világcsoportjába. A párharcban Medvegyev párosban lépett pályára, ám Köves Gábor szövetségi kapitány nem csupán testközelből, hanem szakkommentátorként is jól ismeri az orosz képességeit.
„Szívósságban, kitartásban rengeteget fejlődött, emiatt kevesebb mérkőzést veszít el mentális ok miatt. Korábban előfordult, hogy azért kapott ki, mert nem volt fejben százszázalékos, viszont most már csak arra fordítja az energiáját, amire kell: a megfelelő hozzáállásra és taktikai változtatásokra” – jelentette ki a szakember, aki úgy véli, Medvegyev kemény pályán sokáig a világ legjobbjai között lehet, füvön még fejlődhet, salakon viszont valószínűleg nem lesz olyan kiemelkedő, mint azt a ranglistahelyezése alapján várhatnánk tőle. Ennek oka, hogy a játéka túlságosan „tiszta lapos”, tehát tisztán, laposan üti meg a labdákat, nem nyes, nem pörget, salakon pedig az az előnyös, ha magasabb ívben, pörgetve szállnak a labdák, mint Rafael Nadal ütései nyomán.
Köves szerint az orosz teniszező nagyon jó korban van ahhoz, hogy tovább fejlődjön és hosszú évekig az élmezőny meghatározó tagja legyen, a világbajnokságon pedig bizonyította, bárkit képes legyőzni: „Ami nekem meglepetést jelentett, hogy Nadal ellen taktikailag és fejben is jobbnak bizonyult. A riválisai szinte félnek Medvegyevtől, rengeteget nyesegetnek, mert nehéz felvenni a harcot vele az alapvonalról. 198 centiméter magas, erős az adogatása, jó százalékban üti be az első szervákat, és ha a röptézésben javul, nem sok ellenfele lesz kemény pályán.”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 5-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik