Tenisz: Szeretném megközelíteni a top 30-at – Marozsán Fábián

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 15:23
null
Balázs György (balról), Marozsán Fábián és Somogyi Zsolt a sajtótájékoztatón Vásárhelyi Tamás moderátorral (Fotó: Tumbász Hédi)<br />
A budapesti Búsuló Juhász étteremben tartott sajtóbeszélgetésen fogadta az érdeklődőket a világranglista-64. Marozsán Fábián, valamint edzője, Balázs György és menedzsere, Somogyi Zsolt.


Közel sincs miért búsulnia Marozsán Fábiánnak és csapatának a 2023-ban elért eredmények tekintetében – a budapesti Búsuló Juhász étteremben tartott sajtóeseményen a világranglista-64. teniszező és csapatának két oszlopos tagja, az edző Balázs György és a menedzser Somogyi Zsolt idézte fel a hátuk mögött hagyott esztendőt, és a közeljövő terveit.

A Hajdúszoboszló SE színeit képviselő Marozsán az idény elején még „csak” a 173. helyen állt, majd márciusban challengertornát nyert Antalyában, májusban, Rómában először léphetett pályára 1000-es verseny főtábláján, és egészen a nyolcadöntőig menetelt (felülmúlva például Carlos Alcarazt a legjobb 32 között), aztán júniusban ismét challengertorna bajnoka lett, ezúttal Perugiában. A júliusi, wimbledoni füvesen első ízben játszhatott Grand Slam-torna főtábláján, két héttel később az umagi 250-es jelentette az első alanyi jogú főtáblás szereplést, míg a US Openen megszerezte első főtáblás győzelmét GS-versenyen, amikor megverte a korábbi világranglista-7. francia Richard Gasquet-t. A csúcspontot az októberi, sanghaji mestertorna jelentette, melyen negyeddöntőig jutott, és az odáig vezető úton megverte többek között Alex De Minaurt és Casper Ruudöt – év végére a 62. helyen találta magát, jelenleg a 64.

Számos szép pillanatot visz magával tehát Marozsán és csapat, nem is volt egyszerű dolguk az első kérdésnél. Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport riportere és a sajtótájékoztató levezénylője kezdésként arra volt kíváncsi, mely érdekes momentumokat emelnék ki 2023-ból. A 24 esztendős játékos először elárulta, a US Open idején New Yorkban egy étteremben összefutott a kétszeres GS-győztes Andy Murrayvel, aki felismerte őt és ráköszönt, majd Somogyi Zsolt felfedte, hogy nem más, mint Carlos Alcaraz váratta meg őket ugyanitt a fizioterapeutánál – akkor találkoztak először a római mérkőzés óta. Balázs György pedig arra a sanghaji meglepetésre emlékezett vissza, amelyet a torna igazgatójához köthető: tortával üdvözölte az október 8-án születésnapját ünneplő Marozsánt.

„A top százba kerülést jelöltük ki célként – előzetesen, a 173. helyen nem gondoltam arra, hogy viszonylag könnyen teljesítem ezt ebben az évben – jelentette ki Marozsán Fábián. – De igen sokat dolgoztunk, szép eredményeket értem el, voltak köztük nagy skalpok – karrierem eddigi legjobban sikerült éve a 2023-as.”

Somogyi Zsolt ezután arról beszélt, áprilisban kisebb mélypontot ért el Marozsán, be nem kalkulált vereségekkel selejtezőkön, challengertornákon, de ahogy májusban elindult a győztes úton és lépegetett előre a ranglistán, az ő menedzseri teendői is megnövekedtek a sajtó, szponzorációs és egyéb megkeresésekkel. „Az volt a feladatom, hogy kialakítsam a lehető legjobb csapatot Fábián körül, beleértve a fizioterapeutát, kondiedzőt, masszőrt, sajtós és PR-os kollégákat, akik a top ötvenig is elkísérik őt.”

A Marozsánt segítő gárdához júniusban csatlakozó Balázs György úgy fogalmazott, az edzések mellett a fő szerepe abban állt az elmúlt hónapokban, hogy a helyszínen biztassa a játékost. „A közös munka elején fontosnak tartottuk, adjunk időt egymásnak, ezt pedig megtettük. A perugiai torna után egyre nőtt a bizalom köztünk és a többi stábtag között is. Olykor két verseny között nincs annyi lehetőség egy-egy ütéssel, amely Fábiánnak nehezebben megy, többet foglalkozni, ám a tornákon ilyenkor is lényeges, hogy legyen mellette valaki, akire számíthat, így erőt meríthet, nőhet a magabiztossága. Remélem, ezt tudjuk tartani a jövőben is.”

Marozsán december elején megbetegedett, mely belerondított felkészülési tervébe, és elgondolkodtak, vajon el akarnak-e utazni a jövő év első versenyeire, de csapatával az utazás mellett döntöttek. Balázs elmondta, a hongkongi és az új-zélandi 250-es tornákra neveztek, mielőtt Melbourne-be mennek az Australian Openre, melyen Marozsán főtáblás lesz. „Utána lesz egy kis idő készülni a februári Davis-kupára, hacsak nem nyeri meg Fábi az Australian Opent...” – tette hozzá a tréner, majd kifejtette, a németek elleni párharc után európai versenyeket terveznek, majd a márciusi két 1000-es tornát az Egyesült Államokban, Indian Wellsben és Miamiban.

Hogy melyeket tartotta legnagyobb sikereinek idén, a teniszező úgy válaszolt, a Carlos Alcaraz ellenit nem lehet überelni, ezt követte Casper Ruud legyőzése Sanghajban és Roberto Bautista Agut felülmúlása Szófiában. Balázs György is a Bautistával, valamint az Alex De Minaurral szembenit emelte ki, míg Somogyi Zsolt az Alcaraz elleni mellett hangsúlyozta Gasquet-t megverését, mint az első GS-főtáblás győzelem fontosságát.

Marozsán Fábián jövőre nagyobb hangsúlyt fektetne a párosra is, állítása szerint azért, mert mindig szerette, és gyakorlás szempontjából is lényeges. Hongkongban Sebastian Ofnerrel indul, míg Melbourne-ben Fucsovics Mártonnal – nem titkolt szándékként azért, hogy közösen indulhassanak a párizsi olimpián, ha kijutnak. Balázs hozzátette, már a közelmúltban is készültek együtt például a Nemzeti Edzésközpontban, és jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Májusig nem kell sok pontot védenie, ám így sincs tervek nélkül az idény első szakaszára, valamint természetesen összességében 2024-re. „A top ötvenbe szeretnék bejutni és ott maradni – ez a mostani helyezésemet tekintve nem tűnhet akkora célkitűzésnek, de ATP-versenyeken szeretnék pontokat szerezni, kevésbé challengereken. Ezen túlmenően pedig a legjobb harminchoz akarok közel kerülni.”

„Szerencsére számos sajtómegkeresés ért az elmúlt időszakban, ennek kifejezetten örülök, szeretem az ilyen eseményeket – bár nem tartom magam híres embernek. A sportban jártasak tudják, ki vagyok, de nincs szó arról, hogy lépni nem tudok az utcán, mert mindenhol felismernek. Ugyanolyan sportoló vagyok, mint bárki más, igyekszem jó eredményeket elérni, és menni előre az úton” – tette hozzá Marozsán Fábián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik