Davigyenko a döntő szett rövidítését nullára nyerte meg Tsonga ellen

Vágólapra másolva!
2008.11.09. 13:11
Nyikolaj Davigyenko 6:7, 6:4, 7:6-ra megverte a francia Jo-Wilfried Tsongát a Sanghajban zajló Mesterek Kupáján. Az első szett Tsongáé lett, az orosz játékos azonban előbb egyenlített, majd a döntő szett rövidítését 7–0-ra megnyerve begyűjtötte az első győzelmét az évadzáró világbajnokságon.
Davigyenko győzelemmel kezdte a sanghaji vb-t
Fotó: Reuters
Davigyenko győzelemmel kezdte a sanghaji vb-t
Davigyenko győzelemmel kezdte a sanghaji vb-t
Fotó: Reuters
Davigyenko győzelemmel kezdte a sanghaji vb-t

Tsonga kicsit nehezen melegedett be, de még éppen jókor. Rögtön az első játékban ugyanis három bréklabdát kellett hárítania, ám 0:40-ről sikeresen jött vissza, ezt követően pedig a szett hátralévő részében már egyik oldalon sem nyílt a fogadónak esélye elvenni ellenfele adogatójátékát.

Mindketten magabiztosan hozták szervájukat, rendkívül kiegyenlített játékot láthatott a sanghaji publikum. Davigyenko a szokásos precíz teniszét mutatta be, míg Tsonga remek első adogatásaira és kemény alapvonalütéseire alapozva tartotta a lépést. Így jutottak el 6:6-ig, azaz a rövidítésig.

Ebben Tsonga jutott először szettlabdához, rögtön kettőhöz is. 6:4-ről azonban Davigyenko kiegyenlített, köszönhetően többek között egy, a vonalat telibe találó tenyeresének. Azonban Tsonga egy védhetetlen szervával ismét előnyhöz jutott, és az orosz ekkor már nem koncentrált eléggé, egy könnyűnek tűnő röptét belevágott a hálóba, így a franciáé lett az első játszma.

A következő szett úgy kezdődött, mint az előző, csak fordított szereposztásban. Ezúttal Tsonga jutott három bréklabdához Davigyenko adogatásánál, és ő élt is a lehetőséggel, ámbár nem sokra ment vele, mert riválisa a következő játékban egyből visszabrékelte.

Ezt követően 5:4-ig nem történt újabb fordulat, ekkor azonban Tsonga ismét elbukta az adogatását – a lehető legrosszabbkor, hiszen ezzel a szett is Davigyenkóé lett.

A döntő játszmát a lendületben lévő orosz kezdte jobban, 3:0-ra elhúzott. Igaz, Tsonga csak egy bréknyi hátrányban volt, de úgy tűnt, ez is végzetes lesz számára.

5:2-nél a párizsi mesterversenyt megnyerő francia hihetetlen vagány módon egy remek rövidítéssel hárította ellenfele első meccslabdáját, majd hozta a gémet. A neheze azonban csak ekkor következett. 5:3-nál Davigyenko jöhetett adogatással, de nem tudta kiszerválni a mérkőzést, Tsonga ugyanis – miután 40:0 után elherdálta az előnyét – egy újabb tökéletes rövidítéssel kihasználta a negyedik bréklabdáját, majd teljessé téve a feltámadást, hozta a saját adogatójátékát, s ezzel egyenlített.

5:5 után már nem tudták a felek brékelni egymást, így jöhetett ismét a tie-break. A játék lélektanát alapul véve Tsonga lett volna az esélyesebb, ám ebből semmi sem valósult meg, ugyanis a francián átgázolt Davigyenko, aki 7–0-ra nyerte meg a rövidítést, így Novak Djokovicshoz hasonlóan győzelemmel mutatkozott be az évadzáró világbajnokságon.

MESTEREK KUPÁJA, SANGHAJ

ARANY CSOPORT, 1. FORDULÓ
Davigyenko (orosz)–Tsonga (francia) 6:7 (6–8), 6:4, 7:6 (7–0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik