Vancouver 2010: Brodeur „nem élte túl” a kanadai zakót, Luongo az új kapus

Vágólapra másolva!
2010.02.23. 07:43
null
Egy gól a négy közül – Brodeur az amerikai vereség után kikerült a kezdőből (Fotó: Reuters)
Roberto Luongo lesz a kanadai férfi jégkorong-válogatott kapusa a Németország elleni mérkőzésen a vancouveri téli olimpián, miután a szakmai stáb úgy döntött, hogy leváltja az Egyesült Államok elleni csoportmeccsen gyengén teljesítő Martin Brodeurt.

„Sokat számított volna a jobb kapusteljesítmény, de ezen már nem tudunk változtatni; átgondolom a helyzetet, és az érzelmi szempontokat kizárva hozom meg a döntést a kapuscseréről" – mondta Mike Babcock azt követően, hogy a hazai pályán játszó Kanada szégyenszemre 5–3-ra kikapott az amerikaiaktól, így nem jutott be egyenes ágon a legjobb nyolc közé.

A vereségben a 37 éves Brodeur alaposan benne volt (a ketrecére tartó 22 lövésből négy gól lett), és a kanadai sajtó egyöntetűen a legenda nyakába varrta a kudarcot. Babcock kapitány ígéretéhez híven meghozta a döntését, és bejelentette, hogy a németek ellen Roberto Luongo áll majd a kapuban.

A 2004-ben világbajnoki címet szerző Luongo mellett szól, hogy jó formában van, ráadásul az NHL-ben is éppen Vancouverben véd, a megszokott környezet pedig felbecsülhetetlen előnyt jelenthet a németek elleni ki-ki meccsen. A Canucks 30 éves kapusa már pályára lépett az olimpián, a Norvégia elleni mérkőzésen (8–0) 15 védést mutatott be.

Érdekesség, hogy 2002-ben Curtis Joseph volt az első számú kapus, a szövetségi kapitány viszont a svédektől elszenvedtt 5–2-es vereséget követően váltott Brodeurre, akivel aztán Kanada megnyerte az olimpiát. Most Luongo játszhatja el a nyerő csere szerepét, persze az oroszok ellen ő is kevés lehet...

Ugyanis a magyar idő szerint szerdán 1:30-kor kezdődő Kanada–Németország mérkőzés győztese a negyeddöntőben Oroszországgal találkozik.

Brodeur (balra) és Luongo: helycserés támadás (Fotó: Reuters)
Brodeur (balra) és Luongo: helycserés támadás (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik