Óriási csatában szerezte meg a harmadik aranyát Petter Northug

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2009.03.01. 16:41
Hallatlanul izgalmas versenyben a norvég Petter Northug nyerte meg a csehországi Liberecben rendezett északisí-világbajnokság hagyományos záró számát, a tömegrajtos férfi szabad stílusú 50 km-t. Northug két órán belüli teljesítménnyel és hatalmas sprintet kivágva ért elsőként a célba az orosz Makszim Vilegzsanyint és a német Tobias Angerert megelőzve. A versenyről mindent elárul, hogy az első tíz 10 másodpercen belül ért célba.
Northug a harmadik aranyát ünnepelhette a libereci világbajnokságon
Fotó: Action Images
Northug a harmadik aranyát ünnepelhette a libereci világbajnokságon
Northug a harmadik aranyát ünnepelhette a libereci világbajnokságon
Fotó: Action Images
Northug a harmadik aranyát ünnepelhette a libereci világbajnokságon

A férfiak 50 km-es szabad stílusú sífutását rendezték meg a csehországi Liberecben zajló északisí-világbajnokság vasárnapi záró napján. Az aranyérmet az a norvég Petter Northug szerezte meg, aki a 30 km-es üldözőversenyben és a váltóban korábban már két aranyat gyűjtött a vb-n.

Hatvanheten vágtak neki a símaratoninak, és az indulók nagy része a táv zömében együtt haladt. Féltávnál az olasz Zorzi próbált meg elszakadni a mezőnytől, már több mint tíz másodperccel is vezetett, de néhány kilométer után befogták a szökevényt. Ekkor még negyvenen voltak húsz másodpercen belül.

A 30 km-es léccserét követően a francia Vittoz és a Liberecben már két aranyérmet szerző norvég Northug lépett meg. Bár őket is utolérték, arra jó volt az akció, hogy már csak huszonheten maradtak az élmezőnyben.

Csupán egy kilométer volt hátra, amikor az igazi izgalmak kezdődtek. Az utolsó emelkedőn a német Angerer robbantott, akivel csak öten tudtak menni. Köztük Northug, aki aztán az élre állt, s már nem is engedte át a vezetést. Mögötte az orosz Vilegzsanyin lett az ezüst-, Angerer pedig a bronzérmes.

Az éremtáblázaton Norvégia végzett az élen (5 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremmel), az Egyesült Államok és Finnország előtt.

ÉSZAKISÍ-VB

50 KM-ES SÍFUTÁS
1. Petter Northug (norvég) 1:59:38.1 ó
2. Makszim Vilegzsanyin (orosz) +0.7 mp h.
3. Tobias Angerer (német) +2.0 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik