Ipafai Fakupa #3: Arse-Spurs

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2014.01.04. 14:01
Számtalanszor kifejeztem már rajongásomat a világ legrégebbi kupasorozatával kapcsolatban. Az FA-kupánál nincs jobb a maga nemében, és ennek...

Számtalanszor kifejeztem már rajongásomat a világ legrégebbi kupasorozatával kapcsolatban. Az FA-kupánál nincs jobb a maga nemében, és ennek egyik fő oka, hogy nincs kiemelés. A "nagyokat" megillető minden kiváltság a pragmatizmus kényszeres következménye: több, mint 700(!) csapat nevez erre a sorozatra, és ennyi résztvevővel lehetetlen lenne megoldani a lebonyolítást előselejtezők és selejtezők nélkül. A profi csapatok csak a selejtezőket követő első fordulóban kapcsolódnak be, a Premier Liga képviselői pedig januárig, a nevében harmadik, de valójában kilencedik(!) fordulóig várnak, hogy csatlakozzanak a mezőnyhöz. Innen azonban már totál egalitárius alapon megy tovább a dolog: teljességgel a véletlenen múlik, hogy kit kivel sorsolnak össze, így előfordulhat, hogy két hetedosztályú csapat ugyanabban a körben méri össze az erejét, mint két Premier Ligás gárda. Jelenleg a két extrémet az Arse VS Spurs derby és a Kidderminster Harriers VS Peterborough United örökrangadó jelenti. Utóbbi az ötödosztály és a harmadosztály élcsapatának randevúja. Kissé szokatlan módon idén az ötödosztálynál alsóbb szintről nem maradt túlélő a harmadik fordulóra, de még így is bőven akadnak "falusi" csapatok a mezőnyben. No, ennyit a bővebb kitekintésről, vessük vigyázó szemünket a ma este slágermeccsére, a North London Derby-re!Számtalanszor kifejeztem már rajongásomat a világ legrégebbi kupasorozatával kapcsolatban. Az FA-kupánál nincs jobb a maga nemében, és ennek egyik fő oka, hogy nincs kiemelés. A "nagyokat" megillető minden kiváltság a pragmatizmus kényszeres következménye: több, mint 700(!) csapat nevez erre a sorozatra, és ennyi résztvevővel lehetetlen lenne megoldani a lebonyolítást előselejtezők és selejtezők nélkül. A profi csapatok csak a selejtezőket követő első fordulóban kapcsolódnak be, a Premier Liga képviselői pedig januárig, a nevében harmadik, de valójában kilencedik(!) fordulóig várnak, hogy csatlakozzanak a mezőnyhöz. Innen azonban már totál egalitárius alapon megy tovább a dolog: teljességgel a véletlenen múlik, hogy kit kivel sorsolnak össze, így előfordulhat, hogy két hetedosztályú csapat ugyanabban a körben méri össze az erejét, mint két Premier Ligás gárda. Jelenleg a két extrémet az Arse VS Spurs derby és a Kidderminster Harriers VS Peterborough United örökrangadó jelenti. Utóbbi az ötödosztály és a harmadosztály élcsapatának randevúja. Kissé szokatlan módon idén az ötödosztálynál alsóbb szintről nem maradt túlélő a harmadik fordulóra, de még így is bőven akadnak "falusi" csapatok a mezőnyben. No, ennyit a bővebb kitekintésről, vessük vigyázó szemünket a ma este slágermeccsére, a North London Derby-re!

HIÁNYZÓK

Mindenekelőtt fejezzük ki együttérzésünket Tim Sherwood és Arséne Wenger irányába, hiszen akármennyire is az FA-kupa sava-borsa a nagycsapatok korai randevúja, azért eléggé pechesnek nevezhető ez a két gárda, ha vetünk egy pillantást mondjuk a 'Pool holnapi ellenfelére. Ráadásul a North London Derby egyedi fontossága miatt egyikük sem teheti meg a szurkolókkal, hogy ne a lehető legerősebb, vagy legalábbis egy arra erősen hajazó kezdőt pakoljon a pályára. Továbbá az is szomoríthatja a két menedzsert, hogy rengeteg hiányzóval kell számolniuk. A házigazdáknál úgy tűnik Giroud és Bendtner is lesérült/megbetegedett, így Podolski az egyetlen echte csatár a keretben. Ramsey, Oxlade-Chamberlaine, Diaby és Gibbs egészen biztosan kihagyja a meccset, ellenben Özil visszatérésére van némi esély.

Nálunk Townsend, Holtby, Siggy és JD lábadoznak, így nem tudni mekkora az esélye, hogy pályára lépjenek. Lamelának kisebb húzódása van, Sandro és Paulinho sem játszhat, a védelmünk pedig továbbra is nagyon vékony - még mindig csak Dawsonnal és Vladdal számolhatunk középen. Komoly lökést adhat azonban a csapatnak, hogy Adebayor játékra kész: sokan aggódtunk, amikor hordágyon vitték le az Old Traffordon, de azóta kiderült, hogy "csak" izomgörcsei voltak kislábujjtól fülcimpáig, amit a csapat gyúrói sikeresen kimasszíroztak belőle. Mindennek tükrében előfordulhat, hogy igencsak hasonló kezdővel állunk ki, mint a United ellen. Annál is inkább, mert a Kupa után lesz egy egész hét pihenő - az azt követő bajnoki után pedig még egy!

Lloris

Walker - Dawson - Vlad - Rose/Fryers

Lennon/Townsend - Capoue - Dembélé/Holtby - Eriksen/Siggy

Soldado/JD - Adebayor.

Az Emirates-ben kissé szuicid jellegű a 4-4-2-es felállás, de ha az Old Traffordon bepróbálkozott vele Sherwood, akkor nem hinném, hogy most hirtelen elkezdene óvatoskodni. A vastaggal szedett az újévi kezdőnk, ahhoz képest max. 4-5 változást tartok elképzelhetőnek, de sokkal sanszosabb a kevesebb új ember.

MILESZ?

Szerintem elég nagy oda-vissza rohanást láthatunk majd. A felállásunkból következik, hogy több hely lesz a középpályán, és ismerve mindkét csapat lendületbeli potenciálját minden bizonnyal gyorsan megy majd a védekezésből támadásba való átmenet. Mindkét védelem közepe elég lassúnak tekinthető, Mertesacker még Dawsonnál is csigább, viszont jobb a levegőben. Vlad és Koscielny összevetéséből sem jövünk ki pozitívan, bár remélem, hogy jövőre már nem lesz ez ennyire egyértelmű. Walker és Rózsi elég gyorsak azért, sok múlik majd rajtuk, bár Dannyboy-t eléggé könnyedén forgatta az Old Traffordon, aki arra járt... a helyén nem érne nagy sokként Fryers vagy akár Naughton (netán Fredericks?) szerepeltetése. A középpályán nagyon fontos lesz, hogy meg tudjuk tartani a labdát, mert az Arse nagyon ügyesen kombinál. Dembélé ezért is lenne nagyon fontos, de akár azzal a gondolattal is eljátszanék, hogy Capoue helyett lépjen pályára Holtby... labdaszerzésben jobb a francia, de talán kevésbé gazdálkodik jól a passzokkal.

A két szélen is maradhat minden a régiben, de ha Andros teljesen rendben van, akkor Lennont kiválthatja. A másik oldalra nincs villámgyors emberünk, Eriksen passzokban, Siggy pedig távoli bombákban jobb elvileg. De most aligha ezen a döntésen fog múlni az eredmény. Townsend baloldali bevetése is megérne talán egy gondolatkísérletet, bár eddig Sherwood alatt nem igazán tűnik opciónak a tükrözés. Másrészt minden meccs után elismétli, hogy rengeteg módja van a meccsek megnyerésének, így nem zárom ki, hogy ezt is kipróbálja egyszer. Akár most is. Legelöl maradnék a Roberto-Manu kettősnél, jól működnek együtt, és a spanyol forintos labdái nekem mostanában kompenzálják a kapu előtti töketlenkedését. Nehéz ügy, mert JD is megérdemelné az esélyt.

Elöljáróban úgy tűnik, hogy kábé annyira nehéz meccs lesz, mint a legutóbbi bajnokink. Az is alakulhatott volna másként, kellett egy kis szerencse a sikerhez. Most is elengedhetetlen lesz Fortuna keze. De bízom benne, hogy a szív és az újonnan megerősített önbizalom hozzásegíti a csapatot, hogy megérdemelten haladjon tovább a Wembley-be vezető úton. 2-1 ide. Vagy 3-2. Nyerni kell, talán annál is nagyobb szám lenne, mint az elsejei siker. Sherwood mindenesetre eddigi, csecsemőkorban járó edzői pályafutása abszolút csúcsának nevezte az esetleges továbbjutást. Reméljük lesz alkalma onnan fentről megcsodálni a kilátást ma este.

COME ON YOUUUU SPUUUUUUUUUUUUUURRRRRRRRSSSSSSSSSS!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik