The Classic: Tottenham - Arse

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2013.03.03. 09:03
Igen, ez az a klasszikus derby, amely nem szezononként, hanem esetleg szökőévente egyszer hoz felejthető meccset. Persze a pontok számát tekintve...

Igen, ez az a klasszikus derby, amely nem szezononként, hanem esetleg szökőévente egyszer hoz felejthető meccset. Persze a pontok számát tekintve ez is csak egy bajnoki a sok közül, de minden érintett tisztában van a járulékos extrákkal. Valahol tartozunk az angol foci világának azzal, hogy a pénzen felhizlalt manchesteri és az általában inkább lapokról és kiállításokról semmint a játékról szóló liverpooli rangadók alternatívájaként rittyentsünk egy igazi nyíltsisakos csűrdöngölőt a dél-londoni betolakodókkal. A PL leggólgazdagabb párosítása ez a derby, a legutóbbi hat egymás elleni bajnokiból három Spurs-siker, egy döntetlen és legutóbb ugye két szürreális vereség jött ki - ezen a hat meccsen összesen harmincegy gól született! Dúúúrva, mi? Most is komoly az esély a helyi gólzáporra, -zivatarra, mert már-már hagyományosnak tekinthető, hogy egyik csapat sem jeleskedik különösebben a védekezés tudományában. Ráadásul mindkét oldalon találunk kirobbanó formában focizó támadójátékost. Jó szórakozásnak ígérkezik a semleges nézők számára (bár kétlem, hogy túl sokan megállnák, hogy elkötelezzék magukat egyik vagy másik alakulat mellett arra a másfél órára), nekünk pedig szinte garantált a kezdőrúgástól a lefújásig kitartó görcsölés.Igen, ez az a klasszikus derby, amely nem szezononként, hanem esetleg szökőévente egyszer hoz felejthető meccset. Persze a pontok számát tekintve ez is csak egy bajnoki a sok közül, de minden érintett tisztában van a járulékos extrákkal. Valahol tartozunk az angol foci világának azzal, hogy a pénzen felhizlalt manchesteri és az általában inkább lapokról és kiállításokról semmint a játékról szóló liverpooli rangadók alternatívájaként rittyentsünk egy igazi nyíltsisakos csűrdöngölőt a dél-londoni betolakodókkal. A PL leggólgazdagabb párosítása ez a derby, a legutóbbi hat egymás elleni bajnokiból három Spurs-siker, egy döntetlen és legutóbb ugye két szürreális vereség jött ki - ezen a hat meccsen összesen harmincegy gól született! Dúúúrva, mi? Most is komoly az esély a helyi gólzáporra, -zivatarra, mert már-már hagyományosnak tekinthető, hogy egyik csapat sem jeleskedik különösebben a védekezés tudományában. Ráadásul mindkét oldalon találunk kirobbanó formában focizó támadójátékost. Jó szórakozásnak ígérkezik a semleges nézők számára (bár kétlem, hogy túl sokan megállnák, hogy elkötelezzék magukat egyik vagy másik alakulat mellett arra a másfél órára), nekünk pedig szinte garantált a kezdőrúgástól a lefújásig kitartó görcsölés.

CSAPATHÍREK

Jó hír: JD is back, baby! Legalábbis a keretben alighanem ott lesz ő is, remélhetőleg be is szállhat majd a padról a meccs folyamán. A többi maródinál nincs minőségbeli változás, ami azt is jelenti, hogy Huddlestone-tól ezúttal nem számíthatunk ilyen szép sistergős gólokra. Kérdés, hogy Adebayor mögött a Parker mentalitását azonnal magára öltő Holtby, vagy a kapura némileg veszélyesebb Siggy munkálkodhat-e majd. (Nagyon-nagyon zárójelesen esetleg az is megtörténhet, hogy Defoe Ade mellett áll majd a kezdőrúgásnál.)

Lloris

Walker - Dawson/Caulker - Vertonghen/Gallas - Assou-Ekotto/Vertonghen

Parker/Holtby - Dembélé

Lennon - Holtby/Siggy - Bale

Adebayor.

Megszokhattuk AVB-től, hogy a védelemben nagy meglepetésekkel tud szolgálni. A West Ham ellen jól működött a megmagasított hátvédsor, hiszen a szögletek és beadások zéró veszélyt jelentettek a kapunkra. Most jóval összetettebb lesz a feladat, hiszen Wengeréknél van jól fejelő ember (Giroud és a középhátvédek), távoli bombázó (Cazorla, Podolski, Rosicky, néha Diaby) és szélvész futár is (Walcott, Gervinho, AOC), tehát a védelmünk is sokoldalú kell, hogy legyen. A vastagon szedett négyesben elvileg jelen van a magasság, az agilitás és a tapasztalat is. De mondom, a hátvédsorunkat kifejezetten nehéz megtippelni idén. A középpályán Dembélé, Lennon és Bale helye atombiztos, Parker, Holtby és Siggy közül meg AVB legyen a talpán aki rá tudna bökni a tuti kettősre. Adebayorral kapcsolatban két dolga van az edzői stábnak: egyrészt zsíros gólbónuszt kell ígérni neki, másrészt állatorvosi idegnyugtató szerekkel is bőven el kell látniuk.

MI LESZ???????????????????????????????????

Amint az ábra mutatja, rengeteg a kérdőjel - a North-London Derby-re minden másnál jobban igaz, hogy bármikor bármilyen eredmény előfordulhat. Ki ne emlékezne 'arry első, a Spurs kispadján eltöltött meccsére, amit történetesen az Emirates-ben játszottunk - a lejtő legalján voltunk éppen, tökkelütött tökutolsók a bajnokságban, az Arse meg valahol a dobogó teteje felé tanyázott, aztán 4-4 lett a vége. Ez a meccs amúgy már-már karikatúra-szerűen illusztrálta az akkoriban többnyire megalapozott sztereotípiát a két csapatról: a mi gólszerzőink egytől egyig angolok voltak, az övéik közül pedig senki.

Azóta sok minden változott a szomszédban, például jelenleg egy tenyérbemászó huszonegy éves angol kocsmahuszár a legjobb játékosuk. De Wilshere-en kívül is van még használható szigetlakó Wenger csapatában. Van egyéb "újdonság" is: látványosan szakított az öreg a hamvába holt projektjével, miszerint ismeretlen fiatalokból épített volna sikeres csapatot, és az utóbbi évek igazolásai főként húszas éveik közepén járó, készen vett játékosok voltak: Arsavin, Vermaelen, Squillaci, Mertesacker, André Santos, Koscielny, Monreal, Cazorla, Arteta, Podolski, Giroud, Samah, Gervinho - ráadásul nem is mindegyik vált be, ellenben többükért jóval áron felül fizettek. Azt a bravúrt is összehozta valahogy a közgazdász diplomával rendelkező Wenger, hogy annak ellenére folyamatosan növekedjen a klub által fizetésekre költött összeg, hogy túladtak az Adebayor, Kolo Touré, Nasri, Clichy, Ferike, Song, RvP halmazon.

Persze sikertelen igazolásokért nekünk sem kell a szomszédba mennünk. Éghet a pofánk a többek között a Bentley, Hutton, don Santos és Boateng neve által fémjelzett fiaskókért - bár Bentley esetében én aszondom simán megért 15 millát az a cirka 40 méterről bevágott szépség. (Már hogyne mondanám, nem az én pénzem.)

NADETÉNYLEGMILESZ?

Mint mindig, most is győzelmet várok, bár eléggé egyedül vagyok ezzel. A BBC-n a mindig óvatos Mark Lawrenson 2-1-es vendégsikert jósol (a meghívott vendég Piers Morgan volt, aki gúnár lététől függetlenül is a világ egyik legirritálóbb tévése lenne). A szurkolóink között is valószínű, hogy dúl a kincstári pesszimizmus. Természetesen nem mondom, hogy favoritok lennénk: nagyon el vannak túlozva az Arse-apokalipszisről (vagyis Wenger menesztéséről) szóló cikkek. Általában nem játszanak túl rosszul, és az eredményeik messze nem katasztrofálisak, nyernek meccseket felszabadultan és görcsösen játszva egyaránt. Komoly krízisben lévő csapat nem szokott gyengén játszva meccset nyerni, nekik meg összejött már ez párszor a szezonban. Ráadásul, ahogy már fentebb említettem, Wenger televásárolta a csapatot máshol már bizonyított focistákkal: lehet, hogy Arteta és Monreal nem a világ legjobbjai a posztjukon, de az egyikük személyében az Everton vezérét happolták el, a másik meg egy hébe-hóba gólt kapó BL-csapat hátvédje. A majd 200 válogatottságot számláló német duó, az EB-győztes spanyol, valamint a francia válogatottak pedig önmagukban is biztosítanak egy elfogadható színvonalat az Arse-nál. Ehhez jön még Wilshere jó formája és az anomália, hogy Walcott amolyan jenas-osan elkezdte lőni a derby gólokat, és máris totál jogosan vagyunk óvatosak a meccs előtti tippelésnél.

Mégis úgy gondolom, hogy most behúzzuk ezt a meccset, ami sok tekintetben "kötelező" győzelemnek számít. Egyrészt hatalmas lehetőség arra, hogy kicsit ellépjünk Wengeréktől, másrészt minden körülöttünk álló csapat győzni tudott a fordulóban (afelől sincs sok kétségem, hogy a City legyűri a Villát holnap este). Arról is rengeteg szó esett a meccs előtti interjúkban, hogy rendbe kell tenni az őszi, nagyon jól induló de totál elcseszett derby-n esett csúnyaságot. Ez adhat extra motivációt a meglévő fölött is, de ugyanúgy az Arse-nak is kölcsönözhet némi magabiztosságot. Bale jó formájában bízhatunk - bár alighanem igaza van Wengernek abban, hogy előbb-utóbb jönnie kell egy hullámvölgynek nála, ám ez jelen esetben azt jelentené, hogy nem kettesével lőné a gólokat, hanem meccsenként csak egyet-egyet vállalna. Adebayor számára is katalizátorként hathat a derby - az őszi 10 perce volt a szezonban messze a legjobb amit mutatott (kár, hogy ettől azonnal meg is részegült annyira, hogy kiállíttassa magát). Defoe visszatéréséhez tökéletes terep a NLD, mint ahogy a magát már eddig is sokszor eksztázisig tüzelő Holtby játékára is jó hatással lehet az alkalom.

Bale és Lennon szeretik a derby-ket, legyen szó bármelyik városi riválisról, de az Arse nyíltabb stílusa elvileg alapból jobban fekszik nekik. Azza kissé háttérbe szorult az üstökösként szárnyaló Bale mellett - de ebben aztán igazán nincs szégyellnivaló. Sőt, még akár hasznot is húzhatunk abból, hogy lekerült róla a fókusz, hiszen Bale formájától függetlenül ő még a bajnokság egyik legjobb szélsője marad. Ráadásul az Arse-nál új balhátvéddel találhatja magát szembe, remélhetőleg meg tudja majd lepni Monrealt pár trükkel. A másik oldalon Sagnának meg lehet, hogy ki kell hagynia a meccset sérülés miatt. Nagyobb érvágás azonban nekünk Sandro hiánya, nagyon fontos az ő játéka a támadásépítéseinknél is, nemcsak hátul. Helyette Dembélének kell majd dominálnia a pálya közepét. Rengeteg múlik majd Vertonghenéken, hiszen az Emirates-ben bebizonyítottuk, hogy tudunk mi olyan szarul védekezni, hogy a világ legjobbja is kiszolgáltatva érezze magát a kapunkban.

A meccs eredménye túlmutathat önmagán - bár erre láthattunk pro és kontra példát is a két legutóbbi vereségünk alkalmával. Tavasszal totális összeomlás követte a derby-t (bár annak összetett okai voltak), ősszel pedig úgy tűnt kifejezetten jót tett a kijózanító élmény, hiszen a telet a dobogón zártuk. Mégis, már kifejezetten közel van a szezon vége, egyre kevesebb hiba csúszhat be, és a NLD-n kívül lesz még pár marha nehéznek ígérkező meccsünk: Chelsea, Swansea és Pool idegenben, City és Everton otthon. Ja, és a Wigan-hez is megyünk még, akiktől otthon már sikerült kikapni, és akik az idén a szokásosnál is későbbre időzítik a már-már elvárt, csodával határos menekülésüket.

Egy szó, mint száz: nyerni kell, és bízom benne, hogy nyerni is fogunk! Kopasszuk meg a gúnárokat! Vissza a dobogóra! TÁMADÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS!!!!!!!!!!

COME ON YOU SPURS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik