Ganxsta, Jason és a fogtündérek: karikatúrapályázat hoki-vb-re - galéria

Vágólapra másolva!
2013.04.05. 10:08
null
Az MJSZ karikatúrapályázatának díjazott remekei - <a href="javascript:void()" onclick="initializeNGallery('Karikaturapalyazat_a_hoki-vb-re')">GALÉRIA!</a> (Forrás: icehockey.hu)
Az április 14-én kezdődő budapesti divízió 1/A világbajnokságra meghirdetett pályázatra 42 országból közel 200 pályamű érkezett – számolt be a kezdeményezés eredményéről honlapján a Magyar Jégkorongszövetség. A díjazottak között a hokinagyhatalom Oroszország legjobbjai állnak az élen.

A verseny megszervezésének az ötlete, Kelemen István bajai grafikus karikaturistától származik, aki a következőket mondta:

„A karikatúra műfaja az egész világon hódít. Ráadásul a miénk egy rendkívül összetartó művészréteg: elég egyetlen e-mailben felhívni a figyelmet, vagy szakmai portálokon meghirdetni egy ilyen versenyt, és máris jönnek a pályamunkák Kubától, Oroszországon és Malajzián át egészen Izraelig."

„Ebben a versenyben alaposan megnehezítette a művészek dolgát, hogy meglehetősen kötött volt a téma – vélekedett a zsűri elnöke, az egyik legismertebb magyar karikatursita, Marabu, azaz Szabó László Róbert. – Hiszen a művek készítőinek legalább egy kicsit járatosnak kellett lenniük ennek a remek sportnak a világában is. Az is ezzel magyarázható, hogy a portré kategóriában kicsit kevesebb pályamű érkezett. Ebben egyébként a magyarok vitték a prímet. Az úgynevezett geg karikatúrák tárgyköre azonban sokaknak megmozgatta a fantáziáját."

A kevésbé sikerült munkák egyik Achillesz-sarka a sportági sablonok felsorakoztatása volt: így például a jégpályán a meccs közben léket vágó és horgászó játékosok, vagy a hokisok felszerelését lovagi páncélra cserélő munkák is rendre előkerültek.

„Mindent egybevetve azonban, nagyszerű versenyt vívtak a karikaturisták, amivel a nézők nyerték a legtöbbet, mert a legjobb művek, a világbajnokság ideje alatt megrendezésre kerülő hoki kiállításon kerülnek a közönség elé."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik