Letennéd a cigit? A Barca segít!

Vágólapra másolva!
2012.12.01. 16:48
December elsejétől egyedülálló közegészségügyi program veszi kezdetét: az európai dohányosok az FC Barcelona segítségét is igénybe vehetik a leszokáshoz!

Az Európai Bizottság és az FC Barcelona közös kezdeményezéseként létrejött kampány egyedülálló, tudományos alapú megközelítéssel segít végleg leszokni a dohányzásról mindazoknak, akik szeretik az életet, a Barcát és a futballt.

(forrás: www.quitsmokingwithbarca.eu)
(forrás: www.quitsmokingwithbarca.eu)



Az Európai Bizottság által „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezéssel az elmúlt két évben az Unió 27tagállamában sikeresen megvalósított kampány legújabb eleme a „Quit Smoking with Barca” kampány, amelynek fő eszköze az „FCB iCoach”, egy ingyenes, célzott internetes eszköz és mobilalkalmazás, amelynek segítségével közvetlenül a Barca játékosaitól, edzőitől és szakembereitől kapunk egyéni tanácsokat és támogatást.

A „Quit Smoking with Barca” kampány központi eszköze az FCB iCoach – egy személyre szabott egészségügyi tanácsadó program. A dohányosnak a regisztráció során egy rövid kérdőívet kell kitöltenie, amellyel megállapítható, hogy milyen típusú tanácsadásra van szüksége a leszokáshoz. A válaszok alapján a válaszadó személyre szabott tippeket, tájékoztatást és ösztönzést kap közvetlenül a Barca játékosaitól, edzőitől és szakembereitől. A tanácsadók között található a klub négy csapatkapitánya:Carles Puyol, Andres Iniesta, Victor Valdes és Xavi, valamint Sandro Rosell elnök, Tito Villanova edző, Guilermo Amor és a klub más szakértői.

Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke a Barca La Liga-beli, Athletic Bilbao elleni mérkőzése előtt a Camp Nou stadionban tartott sajtótájékoztatón arra biztatta Európa futballszurkolóit, hogy csatlakozzanak a kampányhoz: „A Barcának vannak a legjobb szurkolói a világon, mi pedig gondoskodni szeretnénk róluk. A mottónk – "több mint egy klub" – azt jelenti, hogy olyan filozófiát vallunk, amelynek tevékenységünk minden területén meg kell nyilvánulnia. Mindig a társadalmi felelősség jegyében cselekszünk, és ennek egy újabb módja, hogy az Európai Bizottság mellé állunk és elindítjuk a „Quit Smoking with Barca” kampányt. Létesítményeink és stadionunk füstmentessé tétele fontos mérföldkő volt, a következő pedig a mai nap – az FCB iCoach elindítása. Amikor valaki feliratkozik az FCB iCoach programra, az egész klub támogatást fog nyújtani minden lépéséhez, és a klub munkatársai szakértő tudásuk átadásával segítenek neki a dohányzásról való végleges leszokásban. Szeretnénk, ha minden dohányos elgondolkodna a leszokáson. Ha valaki vállalja, hogy megpróbálja, mi vállaljuk, hogy mindvégig mellette állunk majd a füstmentes élete felé vezető úton. Sosem volt alkalmasabb az idő a leszokásra, mint most.”

Paola Testori Coggi, az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóságának főigazgatója szerint az Európai Bizottság és a Barca közös munkájának legfőbb katalizátora az emberek egészségnek védelme iránti közös elkötelezettségük volt: „Büszke vagyok arra, hogy itt lehetek ma és bejelenthetem az Európai Bizottság füstmentes Európa megvalósítását célzó küldetésének következő szakaszát. Örömmel tölt el, hogy díjnyertes „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampányunk egy ilyen világszinten nagy hírnévnek örvendő sportegyesülettel való együttműködéshez vezetett. Jelenleg közel 300ezer európai próbál leszokni a dohányzásról. Reményeink szerint a dohányzásellenes kezdeményezések terén való széles körű jártasságunkból származó tapasztalatok, eszközök és tanulságok a Barca hírnevével együtt még több embert ösztönözhetnek arra, hogy füstmentes életet éljenek.”

2012 januárjában a Barca igazgatótanácsa úgy határozott, hogy a „Camp Nou Sense Fum” (Füstmentes Camp Nou) jelszó alapján betiltják a dohányzást a csapat stadionjában. Ezen úttörő lépés révén a Barca lett az első labdarúgó klub Spanyolországban, amely közvetlenül a szurkolók szintjén kezelte a dohányzás problémáját. A „Sense Fum” kezdeményezés – ami kézzelfogható bizonyítéka volt a Barca szurkolók iránti folyamatos elkötelezettségének és odaadásának – mostanra a klub filozófiájának szerves részévé vált. A Barcelonának az Európai Bizottsággal létrehozott partnersége és a „Quit Smoking with Barca” kampány a legújabb bizonyíték az Barcelona elkötelezettségére, hogy tettekre váltsa a „több mint egy klub” mottó gondolatát.

(forrás: www.quitsmokingwithbarca.eu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik