„Béla bácsi" apró gólokkal felelt a fiúknak

Vágólapra másolva!
2012.04.03. 09:07
null
Illés Béla (balra) Szabó György 23 éves rekordját adta át a múltnak, de már nem Hali-játékosként (Fotó: NS-archív)
Illés Béla a Mexikót követő két évtized egyik legmeghatározóbb magyar labdarúgója volt, különösen ami az NB I-et illeti. Mégis meredek váltást jelentett, amikor bő nyolc esztendővel ezelőtt egyik hónapról a másikra aranyesélyes játékosból „kiesőjelölt" lett belőle. A négyszeres bajnok, három-háromszoros MK-győztes és gólkirály, 64-szeres válogatott támadó középpályás ekkor beszélt a klubcseréről, a hazatérésről, a veteránlét megéléséről – miközben még ő sem nagyon sejthette, hogy nem ez a végállomás számára.

 

Zengett, zúgott a „Béla bácsi! Béla bácsi!″ rigmus. Csaknem háromszáz kék-fehér sálas zalaegerszegi ifjú kiáltotta bele a hűvös, borongós szombathelyi délutánba 2004 márciusának végén a gúnyosnak vélt mondatot.

Akit célba vettek, nem figyelt oda, tán meg sem hallotta, hogy megint vele szórakoznak. Illés Béla az évek során megszokta már, hogy az ellenfél szurkolói elsősorban őt piszkálják. Így történt ez ezúttal, a két szomszéd vár derbijén is: a 36 esztendős futballista futott, hajtott, cselezett, mindent elkövetett azért, hogy régi-új egyesülete ne zuhanjon a tabella aljára, de mindhiába.

FONTOS DÖNTETLEN
Az interjú elkészültét követő 21. fordulóban, 2004. április 3-án eleinte Tóth Iván érdeme volt, hogy a szombathelyiek nem kerültek hátrányba, a kapus a pécsi támadásoknál rendre a végállomást jelentette. Rajta kívül a vendégektől futballistához méltó megmozdulást nemigen láthatott a publikum – egyedül Illés Béla oktatott olykor rangidőshöz illően.
Például amikor a 30. percben megtáncoltatta Szekeres Zsoltot (egy pimasz megkerülős csellel ment el mellette), és beadásával kihagyhatatlan helyzetbe hozta Claudiu Balaci-ot. Váratlanul szerezte meg a vezetést a sereghajtó Haladás, amely utóbb maga is kapott egy gólt – saját korábbi találatának, azaz főképp karmestere egy villanásának köszönhetően azonban 1–1-re tudta hozni a meccset a felsőházi rájátszásba kerülésért akkor még harcban álló Pécs otthonában.

 

Illés Béla azon a télen új életet kezdett, a bajnoki cím helyett immár azért küzdött, hogy csapatával ne essen ki. De hogyan élte meg mindezt, s nem bánta-e meg, hogy az MTK-tól Szombathelyre igazolt? Többek között erről is kérdezte az NS az immár sereghajtó Lombard Haladás legjobbját.

– Nagyot változott a világ, és alighanem csak kapkodja a fejét. Néhány hónapja még azt számolta, hány pont kell az elsőséghez, most pedig arra gondol, csak sikerüljön kiharcolni a bennmaradást.
– Valóban változott körülöttem minden, de nincs ezzel semmi gond. Egy pillanatra sem bántam meg, hogy visszatértem Szombathelyre, és újra itt játszom. Igaz, ami igaz, nem mostanában történt, amikor 1986-ban a mexikói világbajnokság után nem sokkal, 18 esztendősen bemutatkozhattam az élvonalban. A Haladással Tatabányán szerepeltünk, kikaptunk egy nullára, és én csereként léphettem pályára. Ám nem nosztalgiázom, és nem a múlton rágódom, sokkal inkább előre nézek. Nem is lehet más a célom, mint néhány évig még játszani az első osztályú Szombathelyben.

– Ezek szerint biztos abban, hogy nem lesznek kiesési gondjai a Haladásnak?
– Nem vagyunk könnyű helyzetben, ezt kénytelen vagyok elismerni, de tudom, mire képes ez a csapat. Azzal is tisztában vagyok, hogy a vezetők megfelelő körülményeket biztosítanak számunkra, ezért ki merem jelenteni, hogy osztályozó nélkül maradunk bent a legjobbak között.

– Vasárnap nagy lehetőséget szalasztottak el az ősi rivális Zalaegerszeg ellen.
– Még annál is nagyobb lehetőséget... Hosszú ideig emberelőnyben futballoztunk, jól is kezdtünk, aztán viszont érthetetlenül kapkodni kezdtünk. Nem szeretek a szerencsével foglalkozni, de bizony nem állt mellettünk Fortuna. Elismerem, a ZTE jól védekezett, azonban minimum a döntetlenre rászolgáltunk volna. Fájó vereség ez, tehát javítanunk kell, nincs más választásunk.

– Sokan azt mondják, hogy harminchat évesen afféle levezetésként játszik már Szombathelyen.
– Ugyan már! Fizikailag tökéletes állapotban vagyok, felveszem a versenyt a fiatalokkal, a játékkedvem pedig nem csökkent az idő múlásával. Szó sincs levezetésről, amíg bírom, a Haladás rendelkezésére állok. Ha kell, még két-három esztendeig is képes leszek élvonalbeli teljesítményre. Egyébként is, ha levezetni akarok, majd elszegődöm valamelyik osztrák ötödosztályú csapatba.

Újra szombathelyi mezben
Újra szombathelyi mezben

– Nem hiányzik az MTK?
– Gyönyörű kilenc évet töltöttem a Hungária körúton, nem volt könnyű onnan eljönni. Ráadásul a tavaszi rajton épp volt csapatom ellen léptem pályára, s mondhatom, kicsit meg is zavarodtam. Csak kerestem a helyem az öltözőfolyosón, na meg a pályán. Bevallom, drukkolok az MTK-nak, hogy nyerje meg a bajnokságot, hiszen abban az esetben nekem is jut az aranyéremből. Most képzelje el, ha ne adj' isten kiesnénk a Haladással, az MTK pedig megszerezné az első helyet, egyszerre élhetném át a bajnoki cím és a legszégyenletesebb kudarc érzését...

– Két éve lemondta a válogatottságot. Lothar Matthäus sem tudná meggyőzni, hogy húzza magára újból a címeres mezt?
– Számomra ez már nem téma. Büszke voltam rá, amikor válogatott lehettem, de ez nekem már a múlt.

– Nem zavarta, hogy a zalaegerszegi szurkolók Béla bácsizták?
– Büszke vagyok rá. Tudja, az ellenfelek drukkerei mindig azt a játékost kezdik el szidni vagy gúnyolni, akitől a legjobban félnek. Amúgy is hozzászoktam már a gúnyos rigmusokhoz, MTK-sként nem volt olyan pálya, ahol ne kötöttek volna belém. Aztán legtöbbször egy-egy apró góllal válaszoltam. Lett is nagy csend...

VISSZAVONULÁS

A Haladás végül mégis utolsó maradt a 12 csapat közül, az osztályozón viszont felülmúlta a Nyíregyházát, így bennmaradt – volna, ha a tulajdonos Lombard nem teszi át a székhelyét Pápára a licenccel együtt. Így az élvonalbeli indulási jog is odakerült, míg a szomszéd csapat helyét a másodosztályban a Haladás vette át. Onnan is majdnem kiesett elsőre (csak egy adminisztratív döntés révén úszta meg), aztán négy év után került fel megint az NB I-be.
A klub egyik jelenlegi tulajdonosa, Ilés Béla annak idején nem követte a gárdát a „süllyesztőbe", hanem az ősszel visszament az MTK-hoz, amelynél újabb két teljes idényt lehúzott, és az elsőben egy bronzéremmel gazdagodott. Karrierje finisében már nem játszott bajnokin kezdőként, ám csereként beállva is elcsendesítette olykor a riválisok táborát: előbb tíz, majd négy gólt szerzett a neki jutó percekben.
2006-ban vonult vissza véglegesen, de még 2005 tavaszán utolérte és megelőzte a magyar élvonal addigi szereplési rekorderét, az 1982 óta 510 fellépéssel élen álló tatabányai Szabó Györgyöt. Ő maga 540-nél állt meg, és négy esztendőn át vezetett, amíg egykori klubtársa, Kuttor Attila meg nem előzte. 215 „apró" góllal színesített összesítésbeli harmadik helye (merthogy közben Végh Zoltán lett a listaelső) azonban így is – szó szerint – korszakos teljesítmény.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik