Real: Zidane nyílt levélben árulta el, miért távozott

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2021.05.31. 11:55
null
Zidane elárulta, miért távozott a Real Madridtól (Fotó: AFP)
A Real Madrid másodszor is elköszönő vezetőedzője, Zinédine Zidane a madridi As nevű lapban publikált nyílt levelében magyarázta meg távozása okait.

A távozó szakember először biztosította a szurkolókat a hozzájuk és a klubhoz fűződő különleges viszonyáról, majd elmagyarázta, miért is tért vissza 2019-ben.

„Amikor kétezertizenkilenc márciusában nyolc hónapos szünet után visszatértem, azért tettem, mert Florentino Pérez elnök megkért rá, és persze azért is, mert ti minden egyes nap ezt kértétek tőlem. Amikor az utcán találkoztam valamelyikőtökkel, éreztem a támogatásotokat, és azt is, hogy szeretnétek, hogy visszatérjek. Én is osztom a Real Madrid értékeit, a klub a tagoké, a szurkolóké és az egész világé. Mindennel, amit tettem, próbáltam követni ezeket, és próbáltam példaképként viselkedni. A legjobb dolog, ami az életben történhetett velem, az az, hogy a Real Madridnál lehettem húsz éven át, és tudom, hogy ezt teljes mértékben annak köszönhetem, hogy Florentino Pérez 2001-ben támogatott engem, és küzdött azért, hogy itt játszhassak, annak ellenére, hogy néhányan ellenezték. A lehető legőszintébben mondom: ezért mindig hálás leszek az elnöknek. Mindig.”

„Most elhagyom a klubot, és el akarom magyarázni az okokat. Távozom, de nem ugrottam ki a hajóból, és nem lett elegem az edzősködésből sem. Amikor 2018-ban távoztam, azért tettem, mert két és fél év után, számtalan győzelemmel és trófeával a hátam mögött után úgy éreztem, hogy a klubnak új megközelítésre van szüksége ahhoz, hogy a csúcson maradhasson. Most viszont más a helyzet. Azért távozom, mert azt érzem, hogy a klub nem hisz bennem úgy, ahogyan arra nekem szükségem van, és nincs meg a támogatás sem, hogy közép- vagy hosszú távon felépítsek valamit.”

„Tisztában vagyok a futball és a Real Madridhoz hasonló klubok által felállított követelményekkel, tudom, hogy ha nem nyersz, távoznod kell. De ezzel egy nagyon fontos tényező merült feledésbe, minden, amit napról napra építgettem, el lett felejtve. Amit a játékosokkal és a százötven, csapat körül dolgozó emberrel való kapcsolatomba beletettem, el lett felejtve. Született győztes vagyok, azért voltam itt, hogy trófeákat nyerjek, de még ennél is fontosabb, hogy itt vannak ezek az emberek, az érzéseikkel, az életükkel, és az a benyomásom, hogy ezeket nem veszik számításba, nem sikerült megérteni azt, hogy ezek a tényezők is hozzátartoznak egy nagy klub működéséhez. Egy szintig meg is szóltak ezért.”

„Szerencsére itt voltak velem ezek a srácok, akikre mindhalálig számíthattam” (Fotó: AFP)
„Szerencsére itt voltak velem ezek a srácok, akikre mindhalálig számíthattam” (Fotó: AFP)

„Azt akarom, hogy az emberek tiszteljék, amit közösen elértünk. Szerettem volna, hogy ha az elmúlt néhány hónapban a klubbal és az elnökkel való kapcsolatom kicsit másként alakul ahhoz képest, ahogyan más edzőkkel alakult volna. Nem előjogokat akartam, persze, hogy nem, csak egy kicsivel több visszaemlékezést. Mostanában az edzők két idényre vagy legfeljebb egy kicsivel tovább maradnak egy klubnál. Ahhoz, hogy ez az idő növekedhessen, különösen szükségesek az emberi kapcsolatok, amelyek sokkal fontosabbak, mint a pénz, a hírnév vagy bármi más. Ezeket a kapcsolatokat ápolni kell. Éppen ezért fájt nekem, hogy egy-egy vereség után a sajtóban azt olvastam, hogy a következő mérkőzés elvesztése esetén kirúgnak. Fájt nekem, és fájt az egész csapatnak, mert ezek a média felé szándékosan szivárogtatott információk voltak, amelyek negatív hatással voltak a csapatra, kétségeket és félreértéseket szültek.”

„Szerencsére itt voltak velem ezek a srácok, akikre mindhalálig számíthattam. Amikor rosszra fordultak a dolgok, varázslatos győzelmekkel mentettek meg. Mert hittem bennük, és tudták, hogy hiszek bennük. Természetesen nem én vagyok a világ legjobb edzője, de mindenkinek megadhatom az erőt és a bizalmat, ami a munkához szükséges, legyen az játékos, az edzői stáb tagja vagy bármely klubalkalmazott. Pontosan tudom, mire van szüksége egy csapatnak. A Madridban töltött húsz év alatt megtanultam, hogy ti, a szurkolók is a győzelemre hajtotok, de elsősorban azt szeretnétek, hogy mindent beleadjunk: az edzők, a stáb, az egyéb dolgozók és persze a játékosok. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy száz százalékot adtunk.”

Végezetül Zidane az újságíróknak és a médiamunkásoknak is üzent.

„Tudom, hogy szeretitek a futballt, amiről sajnos nagyon kevés szó esett, de mindenféle kritizálási szándék nélkül jobban örültem volna, ha nem mindig az ellentétekről, vitákról, hanem inkább a játékról és a futballistákról kérdeztetek volna, hiszen ők a legfontosabbak a labdarúgásban. Ne felejtsük el a focit, törődjünk vele!”

Zidane először 2016 januárjától 2018 májusáig, majd 2019 márciusától mostanáig irányította a Real Madridot. Összesen három Bajnokok Ligáját, két bajnoki címet, két spanyol Szuperkupát, két európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet nyert, valamint kétszer őt választották az év legjobb klubedzőjének.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik