Fogyóban a pénz a legnagyobbaknál, eljött a Sevilla és az Atlético ideje

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 10:47
null
Papu, kezdődik? (Fotó: AFP)
Jelentjük, a labdarúgó-topligákban a téli átigazolási idény minden egészségügyi és gazdasági tragédia árnyékában is zakatol, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk összefoglalóinkkal. Az angolok, az olaszok és a franciák után a spanyolokkal zárjuk a második kört.

 

A SEVILLA nem viccelt már a nyáron sem, 70 millió eurónál is többet költött új játékosokra, és összességében jó vásárt csapott a Suso, Óscar Rodríguez, Usszama Idrisszi, Marcos Acuna, Bono, Karim Rekik, Ivan Rakitic sorral. Az eladottak közül csak Simon Kjaerért „kár”, a karmester Éver Banega Szaúd-Arábiába költözött nyugdíjalapot bővíteni, de a nagy tehetség Bryan Gil csak kölcsönbe távozott – arra pedig nem volt pénz, hogy megvegyék a Real Madridtól Sergio Reguilónt.

A télen eladták jó áron, tízmillió euróért a saját nevelésű támadót, Carlos Fernándezt, akit nem is olyan régen a Juventusszal is összeboronáltak, de végül Willian José utóda lesz a Real Sociedadban, és érkezett helyére „fillérekért”, 5.5 millió euróért és némi bónuszért Alejandro „PapuGómez az Atalantából.

Igaz, az argentin támadó már napokon belül 33 éves lesz, de az előző idényt 8 góllal és 18 gólpasszal fejezte be, a mostaniban 16 mérkőzésen szerzett 9 kanadai ponttal áll; és mint kifejtette, nagy dicsőség számára Diego Maradona egykori klubjában pályára lépni.

Egy friss olasz információ szerint ha nem is nagy eséllyel, de a transzferhajrában a veterán támadó mellé megérkezhet a szintén nem fiatal Edin Dzeko, ha a rómaiak nem tudják vagy nem akarják a ligán belül elcsereberélni őt. Egy fél év múlva lejár Párizsban Julian Draxler szerződése, és ott nem ragaszkodnak hozzá, továbbá kiszemelt a karmesteri posztra a frankfurti Ajmen Barkoka Real Madrid Iscója pedig állítólag maga erősítette meg, hogy legkésőbb nyártól a Sevillában folytatná!


Kiszemelt még a Lille szélsője, Jonathan Bamba, ám érte legalább 30 milliót kérnek, az Anderlecht harmadennyiért számítja 21 éves középső középpályását, Albert Sambi Lokongát. Még januárban megérkezhet Marseille-ből az onnan állítólag már régóta elvágyódó Florian Thauvin, de minimum egy előszerződést köt a sevillaiakkal a szélső.

Rövid távon nagy erősítést jelentene Diego Costa is, csak éppen őt úgy rúgta ki az Atlético Madrid, hogy a szerződésébe belevette, a csatár nem írhat alá olyan külföldi klubhoz, amely még harcban áll a Bajnokok Ligájában, plusz a hazai topcsapatok egyikéhez sem. Pontosabban: mehet, de akkor 5, illetve 25 millió eurós büntetést kell fizetnie. Egyébként pedig 3.2 millió eurós bánatpénzt kapott az Atletitől... Vevő lett volna a Sevilla Martin Ödegaardra is, ő azonban Angliát választotta.

Mint már beszámoltunk róla, az Arsenal vinné a középpályás mindenes Joan Jordánt, de nem akar 30 millió eurót fizetni érte, Jules Koundéért a Mundo Deportivo szerint a Manchester City 55 millió eurót ajánlott, ám nem nyert, most az United próbálkozik vele. A West Ham United 30 milliót (pontosabban 25+5-öt) adna az újra jó formába lendülő Jusszef en-Nesziriért, ennyiért viszont nem eladó. A 31 éves argentin szélső, Franco Vázquez többet érdemel a sevillai lelátón üldögélésnél, tudja ezt a Genoa, a Parma és a Torino is, mígAleix Vidalt a Basaksehir kerülgeti.

A nyártól lesz egy új kapusa a Sevillának, mégpedig a volt újpesti Marko Dmitrovics, akinek fél év múlva lejár a megállapodása az Eibarral, és előszerződést kötött választottjával.

A csapat vezetőedzője, Julen Lopetegui két évvel, azaz 2024-ig meghosszabbította a szerződését, mert bebizonyította, hogy csak kis kisiklás volt karrierjében a realos időszak, és mint látjuk, nem akármilyen csapatot építhet a következő idényre.

Jó eséllyel pályázik az ATLÉTICO MADRID a La Liga aranyérmére, Diego Simeone ugyan elveszítette az alulmotivált Diego Costát, viszont megszerezte kölcsönbe a Lyontól 1.5 millió euróért az őserő középcsatárt, Moussa Dembélét, akit a nyáron aztán 33.5 millió euróért végleg megvehet, ötmilliós bónusszal.

Mint olyan sok tehetséges francia fiatalt, Moussa Dembélét is a PSG kótyavetyélte el, ő a Celticben virágzott ki, az OL 22 millióért vette meg, ott 108 mérkőzésen adott 13 gólpasszt és szerzett 45 gólt. A nyári nagy atléticós vételek közül Luis Suárez főnyeremény, maximum hatmillió eurót kell majd fizetni érte a Barcelonának (ám olyan sok gólt lő, hogy a szerződése alapján hamarosan meg kell emelni a fizetését, amelynek egy részét zseniális módon még mindig a Barca állja), nincs panasz Yannick Carrascóra sem, ellenben a novemberben „transzferjokerként” megvett Geoffrey Kondogbia és kollégája, Lucas Torreira nem remekel, utóbbi minden bizonnyal távozik is januárban.

Thomas Lemarért a Bayer Leverkusen, Kieran Trippierért a Manchester United tett a télen kósza mozdulatokat, befuthat ellenben a brazil-portugál balszélső, Marcos Paulo (Fluminense) vagy Marcos Alonso (Chelsea). Diego Simeone állítólag többször is kérte Alejandro Gómez leigazolását, de egyszer sem lett az övé, szerintünk elszalasztotta az utolsó lehetőséget is.

Marcos Paulo ellenben még januárban megérkezhet Brazíliából, rióiklubjának elnöke elismerte, a játékos előszerződést kötött az Atléticóval, némi pénzért máris eladnák. A hazájáé helyett a portugál korosztályos válogatottságot választó támadó másik két kérője a Barcelona és a Real Madrid volt, s nagy előnye a támadónak az EU-s állampolgárság.

Várható még ötmillió euró a Barcelonától: a katalánok egy minap nyilvánosságra került dokumentum szerint közel 200 millió euróval tartoznak különböző kluboknak (a legtöbbel a Liverpoolnak, Philippe Coutinhóért 40 millióval), ezen belül az Atléticónak 2019-ben 15 milliót ígértek, ha hallgatnak Antoine Griezmann szerződésének részleteiről, illetve valamiféle előjogokat kapnak az Atlético csillagainak leigazolásakor.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ALAVÉS
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Tomás Tavares (Benfica)
TÁVOZOTT:

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT:
Geoffrey Kondogbia (Valencia, 15 000 000 euró)
Kölcsönbe: Moussa Dembélé (Olympique Lyon, 1 500 000 euró)
TÁVOZOTT: Diego Costa (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:
Manu Sánchez (Osasuna), Ivan Szaponjics (Cádiz)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Kenan Kodro (Valladolid)

BARCELONA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Carles Alená (Getafe)

BETIS
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

CELTA VIGO
ÉRKEZETT:
Augusto Solari (Racing Club, 500 000)
Kölcsönbe: Aarón Martín (Mainz)
TÁVOZOTT:
Kölcsönből vissza: Lucas Olaza (Boca Juniors)

CÁDIZ
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Ivan Szaponjics (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Javi Navarro (Albacete), Jean-Pierre Rhyner (Cartagena)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Jean-Pierre Rhyner (Emmen), Sergio González (Tenerife)
Kölcsönből vissza: Bobby Adekanye (Lazio)

EIBAR
ÉRKEZETT:
Aleix García (Dinamo Bucuresti, ingyen)
TÁVOZOTT: José Antonio Martínez (FC Dallas)
Kölcsönbe: Damian Kadzior (Alanyaspor, 150 000 euró), Roberto Olabe (Tondela)

ELCHE
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Johan Mojica (Girona)
TÁVOZOTT:

GETAFE
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Kubo Takefusza (Real Madrid, 1 250 000 euró), Carles Alená (Barcelona)
TÁVOZOTT: Leandro Chichizola (Cartagena, ingyen)
Kölcsönből vissza: Abdoulay Diaby (Sporting CP), Ante Palaversa (Manchester City)

GRANADA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

HUESCA
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Damián Musto (Internacional)
TÁVOZOTT:

LEVANTE
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

OSASUNA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Manu Sánchez (Atlético Madrid)
TÁVOZOTT: Raúl Navas (Cartagena, ingyen)
Kölcsönbe: Brandon (Leganés)

REAL MADRID
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: KuboTakefusza (Villarreal)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Kubo Takefusza (Getafe, 1 250 000), Luka Jovics (Eintracht Frankfurt, 1 000 000), Martin Ödegaard (Arsenal, 2 000 000)

REAL SOCIEDAD
ÉRKEZETT:
Carlos Fernández (Sevilla, 10 000 000)
TÁVOZOTT:

SEVILLA
ÉRKEZETT: Alejandro Gómez (Atalanta, 5 500 000)

TÁVOZOTT: Carlos Fernández (Real Sociedad, 10 000 000)

VALENCIA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Geoffrey Kondogbia (Atlético Madrid, 15 000 000)

VALLADOLID
ÉRKEZETT:
Kölcsönbe: Kenan Kodro (Bilbao)
Kölcsönből vissza: Stiven Plaza (Trabzonspor)

TÁVOZOTT:

VILLARREAL
ÉRKEZETT:
Étienne Capoue (Watford, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Santiago Cáseres (CF América)
TÁVOZOTT:
Kölcsönből vissza: Kubo Takefusza (Real Madrid)

Vastaggal az elmúlt hét nap eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik