www.mlsz.hu/NSO 2009.09.24 18:57 Frissítve: 2015.03.28 01:19

Barcelona: leleplezték Kubala László bronzszobrát a Camp Nou előtt

Csütörtök délután a legutóbbi Bajnokok Ligája-győztes Barcelona otthonában, a Camp Nouban leleplezték a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosa, Kubala László szobrát. Az avatáson az MLSZ képviseletében jelen volt két alelnök, Dunai Antal és Nemes Ferenc - előbbi beszédet is mondott az ünnepségen - valamint Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke is. Felszólalt Joan Laporta klubelnök és ifj. Kubala László is.

A két méter magas szobrot Montserrat García Rius készítette, s a leleplezésre több mint húszezer néző előtt került sor. Az ünnepségen ott volt a Barcelona teljes vezérkara, beszédet mondott Joan Laporta, a klub elnöke, Ramon Alfonseda, a Kubala részvételével alapított Barcelona Veteránjainak Szövetsége elnöke, ifjabb Kubala László, a legendás játékos fia, valamint Dunai Antal is.

„Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettem Laci, vagy ahogy a katalánok mondják, Lászi szobrának átadásán - nyilatkozta az MLSZ honlapjának Dunai Antal. - Megköszöntem a meghívást, és elmondtam Kubaláról azt, amit egyébként mindenki tud róla, aki ismerte: nagyszerű játékos és remek ember volt. Büszke vagyok arra, hogy ismerhettem, és azt gondolom, ahogyan a Barcelona, úgy Kubala is kiemelkedik a világ labdarúgásából.

„Kubala rendkívül kedves, nagyvonalú és alázatos ember volt - ezek már Joan Laporta elnök szavai voltak. - Ő vezette az öt kupa megnyerésére a csapatot, amelyre most bizonyos értelemben Pep Guardiola együttese is emlékeztet minket. Ez az emlékmű azokra a fontos emberekre emlékeztet, akik már nem lehetnek köztünk, mint az édesapán. Mindig Cruyff játékát dicsértem neki, de ő elmondta, ha láttam volna Kubalát, róla beszélnék."

Kubala három Spanyolországban élő fia, Branko, Carles és László is részt vett az ünnepségen, és utóbbi beszédében kiemelte, a Barcelona legendája és futballista kortársai nem csak a labdarúgásban alkottak maradandót.

Az ünnepség után Joan Laporta késői ebédet adott a díszvendégek számára, a magyar meghívottak természetesen ott voltak a rendezvényen.

„Európa egyik legjobb klubcsapatának elnöke szűk körben ünnepelt velünk, barátként kezelt minket, megtisztelő, hogy itt lehettünk - mondta el az mlsz.hu-nak Nemes Ferenc. - Dunai Antal beszéde láthatóan nagy hatást tett a hallgatóságra, láttam, hogy többek szemébe is könnyek szöktek. Kubala Lászlót bálványként tisztelik Barcelonában, felemelő, hogy itt lehettünk az ünnepségen.

A szobor a Camp Nou központi helyén, a shop és a múzeum közötti terén került átadásra. A magyar küldöttség az avatás előtt ellátogatott a temetőbe is, és lerótta kegyeletét Kubala László sírjánál.

„Nagyon megható ünnepség volt, és külön öröm, hogy igen sok fiatal is eljött, ami azt mutatja, hogy a jövő nemzedéke is tisztelni fogja Kubala László nevét - fogalmazott Bánki Erik. - Jó emlékezni a múlt legendáira, és reméljük, a jelen, a jövő is ad majd hasonló nagyságokat az egyetemes magyar sportnak.

„LÁSZI” AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG RÉSZE
 A Barcelona magyar legendájának portréja, aki miatt megépítették a Camp Nout.

 

2021.07.18 10:15:49

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 Nem kamu a hír, Saúl Níguez elhagyja az Atléticót, Simeone már megvette utódát, és micsoda tervei vannak még!

2021.07.12 11:23:35

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Kevés pénzből is ügyesen erősített a Barcelona, de Messiért sok játékost kell még eladnia.

2021.07.06 21:42:50

Spanyol labdarúgás B. D. K.

A meseszép 23 éves norvég válogatott játékost a Wolfsburgtól szerződtették a katalánok.

2021.06.17 22:07:44

Spanyol labdarúgás SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem 180 percet játszott a spanyol válogatottban, hanem 180 mérkőzést!

2021.05.22 17:41:24

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A hazaiak cserejátékosa aztán a 90. percben ziccert rontott, amivel elvette az aranyérmet a Real Madridtól.