Európa Liga: AS Roma - Feyenoord

Vágólapra másolva!
2015.02.18. 11:02
Az AS Roma csütörtökön, február 19-én folytatja a nemzetközi kupaszereplését. Bár a Bajnokok Ligájából sajnos kiesett kedvenc csapatunk, az...

Az AS Roma csütörtökön, február 19-én folytatja a nemzetközi kupaszereplését. Bár a Bajnokok Ligájából sajnos kiesett kedvenc csapatunk, az Európa Liga küzdelmeihez szükséges pozíciót sikeresen megszerezve első tavaszi ellenfele a Feyenoord gárdája lesz. A mérkőzés 19 órakor kezdődik, a párharc első találkozóját az olasz fővárosban rendezik.

Ebben a beharangozó posztban terveim szerint az ellenfél feltérképezésére fektetek nagyobb hangsúlyt, hiszen a Roma aktuális formáját, és jelenlegi állapotát jól ismerjük. Jöjjön hát a németalföldi nagy hármas egyik oszlopos tagjának szétcincálása, esélylatolgatás, és minden érdekesség, amit talán nem tudunk a hollandok egyik legjobb klubcsapatáról.

A Feyenoord több mint száz éves történetében számos nagy siker fellelhető. Tizennégyszeres holland bajnok, tizenegyszeres kupagyőztes, 1970-ben BEK győztes, 1974-ben pedig a most aktuális kiírás jogelődjét, az UEFA kupát is megnyerték. De ami még érdekesebb lehet, 2002-ben szintén UEFA kupa győzelemmel iratkoztak fel a futballtörténelem nagykönyvébe. Igazán veretes lista, külön gratulációt érdemel.

A rotterdami csapat olyan játékosokat adott a mindenkori labdarúgásnak, mint Gullit, Roli Koeman, de játszott pályafutása végén Cruijff is a csapatban. Leghíresebb magyar légiósuk egyértelműen Kiprich Józsi volt, de számos magyar kapuslegenda is védte az alakulat hálóját. (Róth Antal, Petry Zsolt, Babos Gábor) Jelenlegi edzőjük Fred Rutten, aki 2014 nyarán vette át az irányítást. Legismertebb segédje van Bronckhorst, aki ennél a klubnál fejezte be aktív játékos pályafutását. Micsoda nevek, micsoda múlt.

A Heracles elleni kezdő

De nézzük, az idei kiírásban hogyan szerepelnek a hollandok. Saját bajnokságuk harmadik helyén tanyáznak jelen pillanatban. A 2015-ös évet január 18-án kezdték, rögtön az Ajax ellenében, ahol egy gól nélküli döntetlenre futotta. Hat tétmérkőzést bonyolítottak le az idei naptári évben, melyből hármat sikerült megnyerni, még egy pontosztozkodás és két vereség a mutató. Nem túl acélos, de a jelenlegi római helyzetet ismerve ezen most nem vigyorgunk. A hétvégén lejátszott bajnokijukon simán kikaptak a kiesés ellen menekülő Heracles csapatától. Sőt a bajnokságban lejátszott 11 idegenbeli mérkőzésükön mindössze 18 pontra voltak jók. Gyenge közepes teljesítmény ez, nem több.

Keretük egyértelműen a fiatal holland tehetségekre épül, a csapat 88 %-a hazai labdarúgó! Mindössze 3 idegenlégiós van a keretben. Az átlag életkor 25 év, ellentétben a Roma 27,1-s átlagával. Nem teljesen vág ide, de mindenképpen tanulandó példát mutatnak egész Európának, ez nem vitás. Taktikai hadrendjük hasonló Garcia elképzeléseivel. 4-3-3 felállásuk bátor támadó futballra utal. Csapatuk legértékesebb játékosa Jordy Clasie (23 éves), 8 millió euró az ára. Legjobb góllövőik mutatója messze nem félelmetes, Colin Kazim-Richards 19 mérkőzésen 9 gólig jutott, 3 gólpassz mellett. Lex Immers 20 mérkőzésen 5 gól/4 gólpassz, míg Jens Toornstra 5 gól/3 gólpassz.

Az Ajax elleni kezdő

Érdemes még átnézni az Európa Ligában nyújtott teljesítményüket is. Korán, már a playoffban csatlakoztak az idei kupába. Nehezen, 5-4-s összesítéssel sikerült az ukrán Zorya csapatát legyőzni, majd főtáblára kerülni. Ott egy igen acélos csoportban, három idegenbeli mérkőzésükből kettőt elveszítve (Sevilla 2-0 / Rijeka 3-1), a G csoport első helyén jutottak a legjobb 32-be. Persze mindez csak úgy jöhetett össze, hogy a hazai mérkőzéseiken kilenc pontot tudtak szerezni. (Sevilla 2-0 / Rijeka 2-0 / Standard Liége 2-1) Ez már félelmetesebb mutató a visszavágó tekintetében.

Itt akkor térjünk rá szeretett alakulatunkra. Az AS Roma két holland csapattal találkozott eddig nemzetközi porondon, hazai környezetben veretlen még e tekintetben, viszont mindkét hollandiai mérkőzést elveszítette. Jaj. Ráadásul az utolsó öt nemzetközi mérkőzésen nyeretlenek maradtak a farkasok. (ugye csak a Moszkva elleni hazait sikerült megnyerni a BL-ben) További statisztikát itt találtok még a párharccal kapcsolatban.

Ibarbo játékára kész?

De Rossit, Iturbet és Castant jelöli sérültnek az UEFA honlapja, nyilván rosszul, hiszen előbbi már pályára léphetett a Parma elleni vesszőfutás alkalmával. Három új szerzeményét benevezte Garcia a nemzetközi keretbe, így bármelyikük pályára léphet csütörtökön. Legkisebb valószínűsége Spolli játékának van, viszont a két támadó felfogású játékos góljaira nagy szükség lenne. Érdekes statisztikákat találtok itt a Feyenoord keretéről EL tekintetben.

Mindannyian tudjuk, hogy valami komoly gond van az olasz fővárosban. Elfogytak a srácok fizikailag, megunták Garcia ténykedését, vagy egyszerűen csak a szerencse szállt el a stadion felöl, magam sem tudom. Nehéz lenne ezt innen kitalálni. Sajnos az olasz kupából már kiesett a csapat, a bajnoki álmok igen homályosak és távoliak már, így egyetlen és az idei szezont nézve utolsó esély lehet az Európa Liga. Nem akarom túlragozni, hiszen mindannyian tudjuk ezt.

Egy kimagasló szurkolásra most nagy szükség lesz

Elnézve a mezőnyt, azaz a maradék 15 párost, meglehetősen erős a felhozatal. Nehezen tudom elképzelni, hogy létezik akkora pálfordulás, hogy az AS Roma végig meneteljen ebben a sűrű lekvárban. De előre nem festem az ördögöt a falra, és próbálok optimista maradni. Hiszen egy ilyen lebonyolítású kupahajrában egyszerű szabályok alapján tovább lehet jutni. 1. Ne kapj gólt otthon! 1.b. Szerezz gólt idegenben! 2. Szerezz eggyel több gólt, mint az ellenfeled! Ennyi.

Csütörtök este egy újabb nehéz mérkőzés vár Garciara és csapatára, ami persze messze nem lehetetlen küldetés. Mindenképpen át kellene lendülni a Feyenoordon, hátha ez a továbbjutás adhatna lökést a hátralévő 3-3,5 hónapra, mert most erre mindennél nagyobb szükség van.

A Curva Sud szurkolói csoportjai nagy erőkkel szervezkednek a közösségi oldalakon. Hangosan invitálnak mindenkit a stadionban, érezve a mérkőzés fontosságát. Aki pedig nem jut el az Olimpicóba, az a Digi Sport 1-en nyomon követheti a találkozót. Akit pedig a fent említett szurkolói szervezkedés, hangulatbejátszás, koreográfia tervek érdekelnek #asromafeyenoord, vagy a #romafeyenoord mezsgyén keresgéljen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik