A NOB eltiltotta, hazája megjutalmazza a botrányt okozó dél-koreait

Vágólapra másolva!
2012.08.14. 16:43
null
Ezen nincs mit vitatkozni: ott van fehéren feketével... (Forrás: koreaherald.com)
Címkék
Pak Dzsong Vu a londoni olimpia férfi labdarúgótornájának bronzmérkőzése után még a gyepen üzent az aktuális ellenfélnek, Japánnak egy vitatott hovatartozású sziget ügyében. Az éremátadáson nem lehetett ott, most viszont megjutalmazták otthon.

Dél-Korea csapata az olimpiai bronzmérkőzésen 2–0-ra legyőzte legnagyobb riválisát, Japánt, az örömmámor pedig nem mindenkiből váltott ki ugyanolyan reakciókat. Pak Dzsong Vut például annyira elragadták hazafias érzelmei, hogy a legyőzöttnek egy felirattal üzent, amelyen az állt: „Dokdo a mi földünk". A dolog pikantériáját az adja, hogy a japánok szerint Takesima valójában az övék. A két név pedig – természetesen – ugyanazt a földdarabot takarja valahol a Japán-tengeren.

Tényleg nem volt nála  a meccs alatt 
(Forrás: top.adlesse.com)
Tényleg nem volt nála a meccs alatt (Forrás: top.adlesse.com)

Most éppen dél-koreai fennhatóság alatt áll, amit a bronzmérkőzés napján (augusztus 10-én) Li Mjung Bak koreai elnök egy villámlátogatással nyomatékosított. Japán persze vadul vitatja ezt, és magáénak tekinti a két szigetből és 35 kisebb-nagyobb sziklából álló, alig 0.2 km2 területű szigetcsoportot.

A magasba emelt transzparensből persze azonnal botrány lett: miután az olimpián tilos mindenféle politikai üzenet népszerűsítése, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékesei büntetésül megtiltották Paknak, hogy részt vegyen az éremátadáson.

Hazájában azonban valóságos nemzeti hős lett a 23 éves futballista, és még egy különleges jutalomban is részesül: mentességet kap a minden egészséges dél-koreai férfi számára kötelező kétéves katonai szolgálat alól függetlenül attól, hogy megkapja-e a bronzérmet a NOB-tól.

A dél-koreai futballszövetség azért érzi, hogy játékosuk egy kicsit túllőtt a célon, és azzal igyekszik menteni a helyzetet, hogy állításuk szerint a játékos egy nézőtől kapta a táblát, s csak az események hatása alatt mutogatta, nem pedig egy előre kitervelt akció csúcspontjaként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik