Serie A: Rómában mindenki a vasárnapi derbire készül

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.04.15. 16:04
„Ha mi győzünk, megfürdünk a Fontanonéban!” – hallani az AS Roma szurkolóinak ígéretét három nappal – a számukra – minden idők egyik legfontosabb városi rangadója, az SS Lazio elleni derbi előtt.

Fogadalmak, ígéretek, imák és babonák: ez jellemzi emberemlékezet óta Rómában a városi rangadót megelőző napokat. A készülődés most mégis rendkívüli, hiszen a Serie A élén álló „farkasok” nemcsak az ősi rivális ellen, hanem a bajnoki címért is játszanak. Az ablakokban és teraszokon már lobognak a bordó-sárga, illetve kék-fehér zászlók. A motorosok kedvenc csapatuk sálját tekerik a nyakukra, a presszókban, fodrászüzletekben, irodákban, de még a hentespult felett is a két labdarúgócsapat kapitányának posztere virít.

A „farkasok” tábora arra készül, hogy a Gianicolo dombon levő XVII. századi szökőkútban ünnepli majd a győzelmet. Azért ott, mert a Lazio egykori vezetőedzője, Delio Rossi is oda ugrott be 2006 decemberében, amikor csapata 3–0-ra nyert a Roma ellen.

„Ha mi nyerünk, elzarándokolunk az Isteni Szeretet kegyhelyéig!” – válaszolják a szintén győzelemben reménykedő Lazio-szurkolók, bár a Róma peremén található csodatévő szentély nincs jelentős távolságra a város túlsó végében levő stadiontól sem.

„Ha a Roma nyer, a szegényeknek adom megtakarított pénzem egy részét" – ígérte Róma északkeleti negyedében, a Marconi piacon áruló Simone. Van, aki elhatározta, ha álma valóra válik, új életet kezd, más lakásba költözik, kopaszra borotváltatja magát, végre megnősül, meghívja egy pizzára az összes ismerősét. A finomságairól az egész városban ismert Cecere cukrászda tulajdonosa, Paolo Roma-szimpatizáns, felesége, Anna Lazio-drukker. „Vasárnapig nem szólunk egymáshoz, mert csak veszekszünk!" – mondták. 

A Lazio-szurkolók főhadiszállásának számító Phelipe bárban, a kassza fölé kiragasztott cetlin azoknak a Roma-fanatikusoknak a névsora olvasható, akik vereség esetén egy hétig fizetik a laziósok reggelijét. Törzsvendég itt a 2000-es, a Lazio számára bajnoki címet eredményező esztendőben az évszázad Lazio-drukkerének kinevezett Maria Rosaria Romani is, aki szerint leginkább azért nem jó, ha a Roma győz, mert akkor drukkereik bordó-sárgára festik egész Rómát.

A Roma-negyednek számító Garbatellában egy minibár tulajdonosnője, Carla is fogadalmat tett: „Ha a Jóisten segít, és mi győzünk, nem nyúlok egy évig a férjemhez!"

„A csoda már megtörtént! Még a Juventus-szurkolók is velünk vannak!" – kiáltotta a Roma-fellegvárnak tartott Testaccio kerület történelmi Roma-klubját vezető Sergio Rosi, aki szerint ilyen még nem volt. Persze tudja, a „zebrák” imái elsősorban az Inter ellen szólnak.

„Ha a Roma győz, megint levetkőzöm!” – ígérte az egész ország, de főleg a rómaiak szexbálványának tartott színésznő, Sabrina Ferilli, aki 2001-ben (részben) meztelenül ünnepelt az akkor bajnokcsapat egymillió szurkolójával a Circus Maximus mezején.

Nem csak a szurkolók adrenalinszintje emelkedik az egekig, a biztonsági készültség is rendkívüli, a római Olimpiai Stadiont már szombaton lezárják.

Öt fordulóval a Serie A vége előtt az AS Roma egy ponttal előzi meg az Internazionalét és néggyel az AC Milant.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik