Serie A: az olasz liga így harcol az Európai Szuperliga ellen

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.12.28. 19:43
null
Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)
Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot szervező Lega Serie A arra készül, hogy a licenckiadás feltételéül szabja: a klubok vállalják, hogy nem csatlakoznak a szerveződőben lévő Európai Szuperligához.

 

Mint beszámoltunk róla, az Európai Unió bírósága karácsony előtt határozatba foglalta: ellentétes az uniós joggal, hogy a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) büntetés belengetésével akarja megakadályozni a klubokat az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozásában.

Ugyanakkor a határozat azt nem mondja ki, hogy a nemzeti bajnokságok szervezői nem szankcionálhatják a szuperligához csatlakozni kívánó klubokat, és a Football Italia cikke szerint a projektet hevesen ellenző olasz liga lépni készül.

A futballbeli pénzügyekkel foglalkozóCalcio e Finanza – a dokumentumtervezetet megszerezve és abból idézve – arról számolt be, hogy a tervek szerint a Lega arra kötelezi a 2024–25-ös olasz élvonalbeli bajnokságra nevezni szándékozó klubokat: aláírásukkal szentesítsék, hogy nem csatlakoznak olyan, magáncégek szervezte versenysorozatokhoz, amelyek létrehozását a FIFA, az UEFA és/vagy az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) nem támogatja.

Ha nem írják alá, nem kapják meg a licencet, amely az olasz élvonalban való induláshoz szükséges.

Az ESL szervezése 2021 tavasza óta napirenden van, és eddig az alapító (de néhány hónapja a kilépésről döntő) Juventus mellett két további olasz klubot, a Milant és az Intert kérték fel a csatlakozásra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik