Profi boksz: Joshua összecsap a Fehér Oroszlánnal a Wembleyben

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.09.22. 10:22
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/65/93/57/cikk_2659357/info.jpg" target="_blank">A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Grafika: Dancsák András)</a>
Szombat este telt ház lesz a Wembleyben, de nem futballmeccsen: a boksz királykategóriájának brit uralkodója, Anthony Joshua hatodik címvédő összecsapásán a nála 10 évvel idősebb orosz Alekszandr Povetkin ellen lép a ringbe.

A profi nehézsúlyú bunyó jelenlegi állapotát így is jellemezhetnénk: az élet Vladimir Klicsko után. Ha pedig majd' két évtizedre tekintünk vissza, akkor az idősebb testvért, Vitalijt sem hagyhatjuk ki, tehát az elmúlt időszak a Klicsko fivérek uralkodása jegyében telt – jó, az idősebb Klicsko testvér 2003-ban Lennox Lewistól vereséget szenvedett, de 2012-es visszavonulásáig aztán nem talált legyőzőre. Vladimir pedig utolsó két vesztes meccsét (2015, Tyson Fury; 2017, Anthony Joshua) követően hagyta abba a bunyót.

Az azóta eltelt időszak az őrségváltás jegyében telt, a van-e élet a Klicskók után kérdésre nyugodtan válaszolhatjuk, hogy van. Nem lehet már azt mondani, hogy nincs a láthatáron olyan bokszoló a királykategóriában, aki visszaállítja a súlycsoport presztízsét – még ha nincs is annyi, mint 40-50 éve (Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman) vagy a tysoni időkben.

JOSHUA: 111, POVETKIN: 101
A pénteki, hivatalos mérlegelésen a címvédő Anthony Joshua alatt 245.3 fontot (kb. 111.27 kg) mutatott a műszer, míg Alekszandr Povetkin 222 fonttal (kb. 100.7 kg) abszolválta a hivatalos procedúrát.
A mérkőzést és a gálát 20:30-tól élőben közvetíti Sport2. (www.profiboksz.hu)

A legnagyobb csillag a brit Anthony Joshua, aki 2017 áprilisában „nyugdíjazta” Vladimir Klicskót. Roppant élvezetes, látványos meccsen technikai KO-val múlta felül az ukránt, akit elhagyott a benne csupán minimálisan fellelhető gyilkos ösztön is, mert nem használta ki a brit megrendítéséből fakadó lehetőséget. Joshua besöpörte Vladimir világbajnoki öveit, s ezzel cirka egy időben a tengerentúlon átvette a hatalmat Deontay Wilder (40 győzelem, ebből 39 KO, TKO), a négy nagy szervezet világbajnoki öve közül megszerezte a „maradékot”, a Bokszvilágtanács (WBC) vb-övét. A világ tulajdonképpen a 32 éves, félelmetes termetű (201 centis) Bronz Bombázó és a 28 esztendős AJ (nemes egyszerűséggel Joshuát csak így hívják a csatornán túl) összecsapására kíváncsi, a menedzserek azonban kivárnak, amíg a legtöbb pénzt lehet kisajtolni kettejük küzdelméből.

A britek három évvel ezelőtt nem a remek felépítésű Joshuában látták a nehézsúlysúly leendő uralkodóját, hanem a Klicsko 11 éves győzelmi sorozatát (előtte azért Vladimir három zakót már összeszedett) megszakító Tyson Furyban, aki remek taktikájának köszönhetően egyhangú pontozással legyőzte a bajnokot. Ám ezt követően a brit bunyós drogproblémái miatt saját magát tette parkolópályára, „vágósúlyról” lefogyva majd' három évvel Klicsko legyőzése után idén tért vissza két győztes meccsel (27 sikeres mérkőzése közül 19-et nyert meg KO-val). Nem zárható ki, hogy Wilder és Joshua összecsapása előtt a 30 esztendős Furyt terelik az amerikai útjába – kérdés, mire lenne képes a ringben agresszív vadállatként viselkedő Wilder ellen? Talán az is ott motoszkál a mérkőzésszervezők fejében, hogy ha 206 centi magas Fury megtréfálná a Bronz Bombázót, a Wembleyben – hol másutt? – telt ház előtt brit rangadót rendeznének, s akármelyikük nyerne, az undisputed champion (vitathatatlan bajnok) cím házon belül maradna.

De hogyan került a képbe az orosz Alekszandr Povetkin? Ő a nyertese annak, hogy hosszú huzavona után sem sikerült egy ringbe terelni Wildert és Joshuát. Vitya a Bokszvilágszövetség (WBA) kötelező kihívójaként kerül AJ színe elé, ennél a szervezetnél volt a kategória világbajnoka 2011 és 2013 között.

A találkozó esélyese kétségkívül Joshua, de Povetkin sötét ló.

Azért kell vele kapcsolatban ezt a kifejezést használni, mert remek bokszoló, de nem lehet tudni, mire képes 39 évesen. Idén egy meccset vívott, KO-val zúzta le David Price-t, de némileg árnyalja a képet, hogy Price egyszer lecsapta.

Erről nemrég így nyilatkozott Povetkin: „Price leütött, de nem maradt bennem túlzottan az ütés. Visszanéztem, mi volt a hiba, ezt Joshua ellen megpróbálom kiküszöbölni.”

A brit ellen éppen a Joshua–Joseph Parker mérkőzés programjában lépett a ringbe, Joshua a cardiffi gálán csak pontozással győzte le ellenfelét.

Március 31-én Cardiffban Anthony Joshua (jobbra) Joseph Parkert győzte le… (Fotó: AFP)
Március 31-én Cardiffban Anthony Joshua (jobbra) Joseph Parkert győzte le… (Fotó: AFP)

A március 31-i összecsapás óta egyikük sem bokszolt, Povetkin így látja szombati esélyeit:

„A vereség sohasem fordul meg a fejemben. Bemegyek a szorítóba és győzni akarok mindig, ezért mindent megteszek. Két lehetőséget látok: AJ vagy offenzív lesz és beleáll a bunyóba, vagy pedig óvatos távolságtartással akar érvényt szerezni akaratának. Mindkettőre van receptem.”

Utóbbi állításában boksztudása alapján nem kételkedünk. Az egykori szovjet iskola egyik reprezentánsa, amatőrként felülmúlta Joshua eredményeit. Boksztudása, technikai képzettsége, szeme kiváló, kérdés, az ő korában lábbal lehet-e követni a történéseket, főleg úgy, hogy Joshua időnként megállíthatatlan a ringben.

Mégis, a címvédőnek figyelnie kell, mert a Fehér Oroszlán (Povetkin) remekül meg tudja kontrázni az ellenfeleit. Fel van adva a lecke Joshuának, de azért az orosz van nehezebb helyzetben.

…míg Alekszandr Povetkin (balra) David Price-t zúzta le KO-val
…míg Alekszandr Povetkin (balra) David Price-t zúzta le KO-val

A múltjában található sötét folt is, 2016. május 21-re már lekötött mérkőzése volt az akkor még csupán nyers erejére támaszkodó Deontay Wilder ellen, ám megbukott a doppingteszten. Az oroszoknál szokásosnak mondható meldoniumot (a fizikai teljesítőképességet növelésére is alkalmas szer) mutatták ki a szervezetében. Ennek következményeként az amerikai menedzsmentje ötmillió dollárra perelte Povetkint és stábját, mire az oroszok 35 milliót követeltek Wilderékon, amiért becsületsértéssel és szerződésszegéssel vádolták a másik oldalt. Arról az oroszok mélyen hallgattak, hogy Vityának nem ez volt az egyetlen doppingügye. Az érintett utóbb azzal magyarázta ártatlanságát, hogy minden vád alól felmentették, „olyannal lettem megvádolva, amit nem követtem el”. Arról nem beszélt, hogy a WBC megbüntette, s felfüggesztette a versenyzői engedélyét; nem véletlen, hogy azóta nem bokszolt a szervezet égisze alatt.

Miért kellett erről említést tenni, ráadásul akkor, amikor a Joshua elleni meccs előtt Povetkin a brit sajtó szerint is példás sportszerűséggel vetette magát alá a doppingteszteknek? Mert ugyan az „önvédelem édes tudománya” a kezében van, de majd' 40 évesen a fizikai teljesítőképesség határa mindent eldönthet. A nehézsúly nem a „tacskók” vadászterülete (Vladimir Klicsko 41 esztendősen hagyta abba, de 39 felett egy győzelem, két vereség volt a mérlege), ám nem is vénnek való vidék.

Mégis, nem zárható ki, hogy a történések a korábbi cirkáló- és nehézsúlyú világelső, David Haye véleményét igazolják.

„Povetkin borzasztó kemény harcos, eddig csupán Klicskótól kapott ki, amikor még Vladimir a csúcson volt. AJ ellen már nem azt a Klicskót láttuk, aki Povetkint megverte. Az orosz lesz Joshua eddigi legnehezebb ellenfele” – figyelmeztette honfitársát Haye.

A meccsért a brit sajtó értesülései szerint 20 millió fontot kasszírozó, a boxrec.com ranglistavezetője, Joshua (ellenfele potom 6 milliót kap) nem trash talk stílusban nyilatkozott a rangsorban harmadik oroszról: „Alig várom, hogy ringbe lépjek ellene. Povetkin nagyon erős kihívó, bolond lennék, ha alulértékelném a képességeit. Az ilyen stílusú ökölvívók ellen leginkább sakkmeccsre készülhet az ember. Persze a hevesebb fajtából, hiszen az ilyen bokszolók folyton lesben állnak, hogy hiba esetén azonnal megkontrázzanak.”

Persze AJ nem mond le egykönnyen a vb-övekről, sőt! Ide neki az oroszlánt is! A Fehér Oroszlánt.

A Wembleyben esedékes összecsapásra mind a négy övet Joshua viszi el (Fotó: AFP)
A Wembleyben esedékes összecsapásra mind a négy övet Joshua viszi el (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik