A volt cirkálósúlyú Haye berobbanhat a nehézsúlyúak közé is

Vágólapra másolva!
2008.11.15. 10:47
Címkék
David Haye a nehézsúlyban! A cirkálósúly korábbi nagymenője eggyel feljebb lép: ezentúl a királykategóriában bokszol, s az a terve, hogy kinyuvasztja a Klicsko fivéreket. Szombat este mutatkozik be a londoni O2 Arenában az amerikai Monte Barrett ellen 10 menetben.
Haye-nek (jobbra) nagyra törő tervei vannak
Fotó: Action Images
Haye-nek (jobbra) nagyra törő tervei vannak
Haye-nek (jobbra) nagyra törő tervei vannak
Fotó: Action Images
Haye-nek (jobbra) nagyra törő tervei vannak

Hogy Haye legyőzi Klicskóékat? Nem akárki ruccant eggyel feljebb, Haye amatőrként a 2001-es vb-n ezüstérmes volt nehézsúlyban, a kubai reménység, Odlainer Solis – aki azóta szintén profinak állt – győzte le Írországban.

A 28 éves David Haye (21–1–0, 20 K. O.–T. K. O.) 2002 óta hivatásos, a cirkálósúlyban megkérdőjelezhetetlen bajnok volt, a francia Jean-Marc Mormecket kivágta a ringből, honfitársát, Enzo Maccarinellit is kivégezte, aztán motiváció hiányában visszaadta a WBA, a WBC és a WBO cirkálósúlyú öveit. Illetve talált motivációt: fellépett a királykategóriába. Kijelentette, Vladimir és Vitalij Klicskót is elintézi. S hogy nem csupán szájhősről van szó, ezen a héten megismételte korábbi kijelentését, megtetézve azzal, hogy ha kell, mindenkinek nekimegy.

De mire ez az önbizalom? Aki látta Mormeck és főleg Maccarinelli ellen, annak úgy tűnhetett, erőben eggyel magasabb súlycsoporthoz tartozik. Magassága 191 centi, felsőteste olyan, mint egy görög szobor, keze viszont a villámnál is gyorsabb. Pusztító erejű ütései vannak.
Eddigi egyetlen vereségét még 2004-ben Carl Thompsontól szenvedte el, K. O.-mutatója 90.90(!) százalék. Mellette szól még az is, hogy még tudott magára izmot pakolni.

Ellenfele, a 37 esztendős veterán, Monte Barrett (34–6–0, 20) mindössze 50 százalékos K. O.-rátával rendelkezik, de olyanokkal nézett már farkasszemet a szorítóban, mint Nyikolaj Valujev, Vladimir Klicsko vagy Hasim Rahman. Egyikőjük ellen sem nyert, de a bőrén érezte, milyen érzés ilyen méretű monstrumokkal szemben állni.

A puding próbája az evés. A nagy kérdés, hogy Haye mennyire lesz ütésálló – amatőrként és profiként is volt már megfogva –, továbbá a cirkálósúlyúaknál megrendítőnek számító pofonjai mennyit érnek a nehézfiúknál. „Mielőtt levegőt vesz a ringben, már a hátsó felén csücsül majd” – mondta Haye Barrettről, mire az amerikai így replikázott: „Képes vagyok ölni, te egy gyilkos szemébe nézel!”
Az mindenesetre túlzás, hogy Vladimir Klicsko edzője, Emanuel Stewart már következő ellenfélnek szánja a britet, de nem vitás, hogy Haye olyan ellenlábas lehet, akivel a legjobbakat is lehet riogatni.

Evander Holyfield a nagy előd, aki a cirkálósúlyú vb-cím után a nehézsúlyban is megszerezte a vb-övet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik