RB Leipzig: „Izgatottan várjuk, mire lesz képes Szoboszlai”

Vágólapra másolva!
2021.09.10. 06:52
null
A lipcsei együttest irányító Jesse Marsch számára is erőfelmérő lesz a szombati összecsapás: csapata a rettegett Bayern Münchent fogadja a Bundesliga rangadóján (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig amerikai vezetőedzője a Bayern München elleni rangadó előtt szakított időt a Nemzeti Sport kérdéseire, és a három magyar válogatott játékosról is beszélt.

 

You can read the article in English here!

A Wolfsburg ellen 1–0-ra elveszített idegenbeli rangadó után újabb erőpróba vár a három magyar labdarúgót foglalkoztató RB Leipzigre, amely szombat délután a címvédő Bayern Münchent fogadja. A mérkőzés a csapathoz hasonlóan Jesse Marsch vezetőedzőnek is tesztet jelent, elvégre nyári érkezése óta felemás képet mutat magáról a lipcsei együttes. A Német Kupában gond nélkül ejtette ki a másodosztályú Sandhausent (4–0), ám az első bajnoki fordulóban olyan góllal kapott ki Mainzban, amelyet a szilveszteri összefoglalókban szokás mutogatni. Ezt követően hazai pályán – többek között Szoboszlai Dominik két góljával – a Stuttgart elleni 4–0-s győzelem némiképp helyrerázta a csapat önbizalmát, ám a válogatott szünet előtti bajnokin az előző idény ezüstérmese ismét pont nélkül maradt, a Wolfsburg (0–1) túl nagy falat volt az önmagát egyelőre kereső együttesnek.

Az eddigi mérkőzések alapján az amerikai szakember a Red Bull-klubokra jellemző, magasan feltolt védelemben és intenzív letámadásban hisz, ám egyelőre kérdés, hosszú távon mire lehet képes a lipcsei kispadon.

A klub utóbbi években látott fejlődése hihetetlen, de még nem értük el a csúcsot – válaszolta lapunk kérdésére Jesse Marsch, akinek a Bayern elleni találkozó előtt tehetett fel néhány kérdést a Nemzeti Sport. – Nem szabunk felső határt magunknak, a mostani keret minősége és a játékosok mentalitása feljogosít minket arra, hogy a trófeákat célozzuk meg. Ugyanakkor tisztában vagyunk a realitásokkal, és mivel a szombati ellenfél, a Bayern München azonos bajnokságban szerepel velünk, nyilván nem mi vagyunk a Bundesliga esélyesei. Ettől persze még mindent megteszünk, hogy az élen végezzünk, és igyekszünk hívek maradni a klub mottójához: bármire képesek vagyunk!”

Gulácsi Péter és Jesse Marsch (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter és Jesse Marsch (Fotó: AFP)

A szakember a maga módján úttörőnek számít, nem jellemző, hogy a négy legerősebb európai bajnokság topcsapatainál tengerentúli szakember kezébe adják az irányítást. Ezért arra is kíváncsiak voltunk, érez-e bármiféle nyomást, hogy amerikai edzőként kell bizonyítania az európai futballban.

„Nyomás csak akkor alakul ki, ha az ember hagyja, hogy az elvárás megbénítsa. Semmiféle nyomást sem érzek magamon, inkább hálás vagyok, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik hozzám hasonlóan abból élnek, amit szeretnek. Ebben a történetben egyébként sem én vagyok a fontos, hanem a Leipzig. Kellően ambiciózusak vagyunk, sokat várunk önmagunktól. Éhesek vagyunk a sikerre, és csak az lebeg a szemünk előtt, hogy napról napra erősebbé váljunk.”

GULÁCSI PÉTER AZ ÚJ CSAPATKAPITÁNY
Az RB Leipzig csütörtökön jelentette be, hogy Gulácsi Péter lett az együttes új csapatkapitánya. A lipcsei klub csütörtöki közleménye szerint Jesse Marsch vezetőedző és a szakmai stáb döntése, hogy a magyar válogatott kapus lett a Bayern Münchenhez igazolt Marcel Sabitzer utódja. A vezetőedző szerint a 31 esztendős magyar kapust teljes mértékben elismerik a csapaton belül, utat mutat a többieknek, és az együttes egyik szóvivője. Gulácsi Péter eddig csapatkapitány-helyettes volt, a klub honlapjának a következőket mondta: „Megtiszteltetés és nagy felelősség ez a poszt, de az elmúlt években is a csapat vezére voltam, és csapatkapitány-helyettesként tevékenykedtem. Most én leszek az első számú – de a szerepemen és a feladataimon ez nem változtat nagyot.”
Helyettese Kevin Kampl és a szintén magyar válogatott Willi Orbán lett.

A lipcsei sikerekben a magyar válogatott három labdarúgója, az immár hosszú évek óta alapembernek számító Gulácsi Péter és Willi Orbán, valamint az elhúzódó sérülése után a mostani idényre visszatérő Szoboszlai Dominik is főszereplő lehet. A kapust az Albánia elleni, vasárnapi vb-selejtezőn fejbe rúgták, ezért a szünetben lecserélték, és vissza is tért Lipcsébe. A Kicker beszámolója szerint az eset után szerdán edzett először társaival, s mivel nem szenvedett súlyos sérülést, a szombati rangadón minden bizonnyal ő áll a gólvonal előtt.

„Péter nemcsak kiváló kapus, hanem remek ember is, nem véletlen, hogy a pályán kívül az öltözőben is fontos szerep hárul rá. Azért is kedvelem, mert példát mutat a többieknek, rendkívüli profizmus jellemzi. Hozzá hasonlóan Willi is fontos láncszeme az együttesnek, nála elsősorban a mentalitást emelném ki. Inspirálja a többieket, hogy mindig többet és többet akar, feszegeti a saját határait. Nélkülözhetetlen abban a szerkezetben, amelyben védekezünk, Bundesliga-szinten is kiemelkedő, ahogyan olvassa a játékot. Ami Dominikot illeti, olyan fiatal labdarúgó, aki már most kiemelkedő egyéni képességekkel büszkélkedhet, de még számos területen fejlődhet. Az utóbbi években sokat lépett előre, márpedig ez csak akkor sikerülhet, ha a futballista tanulni akar, és megvan benne a kellő kitartás a szintlépéshez. Ilyen hosszú sérülés nyilván nem múlik el nyomtalanul, de visszatért, és izgatottan várjuk, mire lesz képes.”

SZALAI ÁDÁMNAK NEM KELL KARANTÉNBA VONULNIA
A lipcsei magyarokhoz hasonlóan Szalai Ádám is pályára léphet a hétvégi fordulóban, amelyben a Mainz éppen a csatár korábbi klubjával, a Hoffenheimmel találkozik. A támadó koronavírustesztje pozitív eredményt hozott a vasárnapi, Albánia elleni vb-selejtező előtt, emiatt kihagyta a mérkőzést. Az utána elvégzett két teszt azonban negatív lett – szerdán gólt szerzett Andorra ellen –, így nem kell karanténba vonulnia, és a Kicker információja szerint pénteken ismét csapattársaival készülhet.

BUNDESLIGA, 4. FORDULÓ
Szombat

15.30: Leverkusen−Dortmund (Tv: Spíler1)
15.30: Union Berlin−Augsburg
15.30: Freiburg−Köln (Tv: Arena4)
15.30: Hoffenheim−Mainz
15.30: Greuther Fürth−Wolfsburg
18.30: Leipzig−Bayern München (Tv: Arena4)
Vasárnap
15.30:
Eintracht Frankfurt−Stuttgart (Tv: Arena4)
17.30: Bochum−Hertha
19.30: Mönchengladbach−Bielefeld

AZ ÁLLÁS
1. Wolfsburg 3 3 4–1 +3 9
2. Bayer Leverkusen 3 2 1 9–2 +7 7
3. Bayern München 3 2 1 9–3 +6 7
4. Freiburg 3 2 1 5–3 +2 7
5. Borussia Dortmund 3 2 1 9–6 +3 6
6. 1. FC Köln 3 2 1 7–5 +2 6
7. Mainz 3 2 1 4–2 +2 6
8. Union Berlin 3 1 2 5–4 +1 5
9. Hoffenheim 3 1 1 1 8–5 +3 4
10. RB Leipzig 3 1 2 4–2 +2 3
11. Bochum 3 1 2 3–3 0 3
12. Arminia Bielefeld 3 3 2–2 0 3
13. VfB Stuttgart 3 1 2 7–8 –1 3
14. Eintracht Frankfurt 3 2 1 3–6 –3 2
15. Mönchengladbach 3 1 2 2–7 –5 1
16. Greuther Fürth 3 1 2 2–9 –7 1
17. Augsburg 3 1 2 1–8 –7 1
18. Hertha 3 3 2–10 –8 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik