Mester és mentor: így „építette át” Jürgen Klopp Robert Lewandowskit

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 17:30
null
Noha Robert Lewandowski már a Bayern München csatára, Jürgen Klopp pedig a Liverpool edzője, kapcsolatuk nem változott (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp szigorú tanárként atyáskodott Robert Lewandowski fölött, ám aligha kívánhatott volna jobb tanítványt. A lengyel csatár osztályelsőként végzett Dortmundban, de tudását a Bayern Münchenben kamatoztatta.

„Felemelt fejjel nem lehet. Leszegett fejjel nem szabad” 
– Furmann Imre bölcsességét egy életre megtanulta Robert Lewandowski. A Borussia Dortmund kiadós pofont (0–3) kapott a Marseille otthonában 2011 szeptemberében, a Bajnokok Ligája-mérkőzés mégis igazodási pont a lengyel csatár karrierjében. A pályán töltött 73 perc alatt nem váltotta meg a világot, lecserélését követően Jürgen Klopphoz fordult tanácsért. A BVB vezetőedzője szokásához híven megértő volt futballistájával, és még aznap este elmagyarázta, egyetlen játékosa sem sugallhatja testbeszédével, hogy feladta a mérkőzést. A beszélgetés során Lewandowski minden kérdésére választ kapott mentorától, és három nappal később bizonyította, nem volt fölösleges a hosszúra nyúló társalgás. Az Augsburg ellen nagyszerűen teljesített (4–0-s győzelem), első mesterhármasát szerezte a Bundesligában, s egy gólpasszt is adott Mario Götzének. Egy évvel a szerződtetését követően „hivatalosan” is megérkezett a Bundesligába.

LEWY DORTMUNDI SZÁMAI
103 gólt szerzett Robert Lewandowski a Dortmundban
4 évig erősítette a fekete-sárgákat
0 eurót fizetett érte a Bayern München a Dortmundnak
„Az első dortmundi idényem közel sem volt tökéletes, viszont emlékszem rá, mikor változott meg a hozzáállásom  – olvasható Robert Lewandowski levele és egyben vallomása a The Players' Tribune oldalán.  – Elveszítettük az idegenbeli mérkőzésünket a Marseille ellen a Bajnokok Ligájában. Nemigen tudtam, mit vár el tőlem Jürgen Klopp. A támogatását kértem, és azt, tisztázza a csapatnál betöltött szerepkörömet. Nem kellett csalódnom benne, őszintén kommunikált velem. Jürgenre sokáig apámként tekintettem, nem volt közöttünk tabutéma. Mintha több arca lett volna: az egyik az érzelmes családfő, a másik meg az oldalvonal mellett őrült módjára ugráló karmester. Minden labdarúgó olyan edzőről álmodik, amilyen ő. A legjobb, akivel valaha dolgoztam.”

Klopp Dortmundban segített sokszínűbbé tenni a játékát: rendszeresen szerepeltette tízesként a középpályán, kérte, hogy passzaival segítse a támadásépítést, ne a tizenhatos előterében várjon a labdára. A 2010–2011-es évadban rendre csereként küldte pályára, míg Lucas Barrios bizonyított csatárként. Lewandowski nehézkesen alakuló beilleszkedését még kreatív fogadással is megpróbálta felgyorsítani a szakember. Mivel a lengyel csatár eleinte a köszönöm kifejezésen kívül csak a legismertebb szitokszót ismerte németül, Klopp naponta beszélgetésre hívta a megszeppent légióst. A gyakorlásokon pedig úgy motiválta, hogy ha labdarúgója elérte a tízgólos határt az adott edzésen, fizetett neki ötven eurót. Ha a lengyel nem teljesítette a „kvótát”, neki kellett elővennie a pénztárcáját. Sokáig tűnt úgy, Lewandowski jár rosszabbul a fogadással, ám két hónap múlva már Kloppnak kellett egyre többször a zsebébe nyúlnia. A mester mosolyogva adta fel a küzdelmet, és a tréningeken új trükköket mutatott. Megértette kedvencével, megéri lassítani, és nem egyetlen érintésből megjátszani a labdát, hanem felmérni a helyzetet. Tanácsainak köszönhetően a német élvonal új klasszissal gazdagodott.

INGYENESEK KLUBJA
Gyakran vádolják azzal a Bayern Münchent, hogy tudatosan gyengíti a vetélytársait Németországon belül. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk az „ingyenes” szerzeményeket Robert Lewandowskin kívül, akik szerződésük lejártával váltottak: Hasan Salihamidzic (HSV, 1998), Hamit Altintop (Schalke, 2007), Ivica Olic (HSV, 2009), Sebastian Rudy (Hoffenheim, 2017). A közelmúltban „elcsaklizottak” közé tartozik Leon Goretzka (2018) és Alexander Nübel (2020), mindkettő a Schalkét hagyta el az új kalandért.
„Sohasem gondoltam azt, hogy kész játékosként kerültem Németországba, de hogy az alapoktól kezdve tanítanak meg például fejelni, arra rácsodálkoztam  – emlékezett vissza a lengyel támadó. – Idővel a kirakós minden darabja a helyére került, láttam, ha minél többet teszek bele a közös munkába, annál jobb leszek. Sokat tanakodtunk Jürgennel, hogyan szedhetnék fel több kilogramm izmot magamra. Külön edzéstervet állítottak össze nekem, az edző a szavát adta, ha a gyakorlások után még három órát konditeremben sanyargatom a testemet, úgy nézhetek majd ki, mint Herkules. Lelkesítő beszédének hála, nemcsak úgy éreztem magam, mint egy hős, de el is hittem, hogy az vagyok!”

A külön edzésmunka mit sem ért volna, ha Kloppék nem foglalkoznak a játék többi elemével. Dortmundban valóban tökéletes gólvágó gépezetet faragtak, aki éppolyan veszélyes jobb lábbal, mint ballal, emellett igazán jó fejjel is. A több kilogramm izom felszedése nem ment Lewandowski robbanékonyságának kárára – csak már nem tudták elnyomni a védők. Noha az első németországi idénye feledhetően sikerült, a másodikat már 22 bajnoki góllal zárta, 47 tétmérkőzésen összesen 30 gólig jutott. A nevét 2013 áprilisában mindenki megjegyezte: a Borussia Dortmund a Real Madriddal csapott össze a Bajnokok Ligája elődöntőjében, s a német együttes 4–1-re győzött hazai pályán – mind a négy gólt Lewandowski szerezte! A döntőben aztán a Bayern München már túl nagy falat volt (1–2), a bajor alakulat az „ezüstös” 2012-es évét aranyosra cserélte 2013-ban.

A triplázó német rekordbajnok ideális következő lépcsőfoknak tetszett a lengyel pályafutásában, aki nem tudott megállapodni a fekete-sárgák vezérkarával a folytatásról. A BVB első számú góllövője azt nehezményezte, hogy új szerződésének aláírása után sem ő kereste volna a legtöbbet a keret tagjai közül. Az elválás nem volt szép – a Bayern München lecsapott a szabadon igazolható játékosra –, és a januári bejelentéssel is várhattak volna a felek, mert a Bundesliga 2013–2014-es kiírásának céltáblájává vált a búcsúzó sztár. A sértett dortmundi drukkerek többször a házáig követték (autójának gumiját sokszor kiszúrták), de Lewandowski a nehézségek ellenére végig koncentrált maradt. Végül a gólkirályi címet begyűjtve távozott, de Dortmundban azóta sem bocsátottak meg neki – pedig többek között a Real Madrid ellen szerzett négy góljával bekerülhetne a klub históriás könyvének egyik legszebb oldalára.

2013. április 24.: Robert Lewandowski négy gólt lőtt a Real Madridnak a BL-elődöntőben (Fotó: AFP)
2013. április 24.: Robert Lewandowski négy gólt lőtt a Real Madridnak a BL-elődöntőben (Fotó: AFP)

„Abba kellene hagyni, hogy a labdarúgást érzelmekkel keverjük. A hűség gyönyörű szó, csodálatos romantikus képzet, ami nagyon sokat jelent a magánéletben. Az élsportban viszont más is számít: a siker és a pénz”
  – vallott a Der Spiegelnek a váltás okairól 2017-ben.

Robert Lewandowski távozása óta négyszer lett gólkirály a német élvonalban, hatszor ünnepelhetett bajnoki címet, és régóta dédelgetett álmát is valóra váltotta: a Bayern Münchennel felült Európa trónjára 2020. augusztus 23-án. Ugyanakkor egy percig sem feledte, honnan jött, és ki „építette fel” őt Dortmundban.

„Jürgen Klopp nemcsak az édesapámat pótolta, hanem a rossz tanár szerepét is betöltötte. Elmagyarázom. Gondoljanak vissza arra az időszakra, amikor még iskolások voltak. Melyik tanárra emlékeznek a leginkább? Személy szerint nekem nem rémlik olyan oktatóm, aki soha semmit sem várt el tőlem. Sokkal inkább tiszteltem, aki nyomást gyakorolt a tanítványaira, és mindent megtett, hogy kihozza belőlük a maximumot. Jürgen ilyen, megkövetelte, hogy kiválóan teljesítsek. Rengeteget tanultam tőle. Amikor megérkeztem Dortmundba, gyorsan akartam futballozni, egy érintéssel passzolni. Ám ő megmutatta a helyes irányt, és ezért egész életemben hálás leszek.”

Kár lenne vitatni, hogy Klopp is kitűnő tanítványra akadt Lewandowski személyében. A lengyel csatár pályafutása során átlépte a négyszáz gólos határt, és osztályelsőként még biztosan kipipál egy-két feladatot a jövőben...

(A következő részben: Csoda kilenc perc alatt)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 27-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik