Guardiola Münchenben is hódítana a tiki-takával

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 14:55
null
Guardiola a Bayern Münchennél is megmutatná, mit tanult elődeitől (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos honlapja ma tette közzé azt az interjút, amelyet még a január 7-i, FIFA-gála előtt készített Pep Guardiolával, a Bayern München jövendőbeli vezetőedzőjével. A katalán szakember ekkor még azt mondta, nem tudja, hol folytatja, ám tervei vannak új állomáshelyén.

 

„Az emberek azt mondják, hogy a Barcelona játékstílusa nagyon bonyolult, ám ez koránt sincs így: nálunk van a labda, és ha elveszítjük, a cél, hogy mihamarabb visszaszerezzük. Igyekszem azt átadni a játékosoknak, amit pályafutásom során megtanultam a pályán. Amikor öt évvel ezelőtt munkába álltam, az járt a fejemben, hogy a legjobb módszer az, ha nálunk van a labda” – ecsetelte Guardiola.

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredményeket ér el Pep Guardiola a Bayern Münchennel?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 42. születésnapját holnap ünneplő szakember célzott rá, hogy Münchenben is szeretné meghonosítani a Barcelona sokpasszos játékfilozófiáját.

„Ez a stílus az, amit az elődeimtől láttam, megpróbálom továbbítani ezt. Így világos, hogy ahova menni fogok, mit fogok magammal vinni” – utalt németországi küldetésére a katalán sikeredző, majd kitért arra is, egyéves pihenés után mi vezényelte, hogy visszatérjen a labdarúgás világába.

„Jól vagyok, de eljött az idő, és úgy döntöttem, elég a pihenésből, mert hiányzik a futball, illetve az, ami körülveszi. Hiányzik az, hogy gondolkodjak, miképpen lehet felkészíteni a játékosokat, hogy nyerjenek. De maga a játék már önmagában is vonzó” – érzékeltette motiváltságát a nyáron Jupp Heynckest váltó Guardiola.

„Edzőként az igényeim nem változnak. A szeretet a legfontosabb az életünkben, így arra vágyom, hogy az általam irányított klub és a szurkolók szeressenek engem. Amikor átvettem a Barcelona irányítását, akkor is azt mondtam, hogy a szezon elején nem gondolok a címekre, csak arra, hogyan tudnánk játékunkkal szórakoztatni az embereket. A tervünk, hogy a szurkolók élvezzék a játékunkat” – filozofált Guardiola, végezetül kifejtette, mennyivel lenne másabb, ha hazájától távol, egy másik környezetben kellene elfogadtatnia magát. (Mint tegnap kiderült, erre júliustól sor kerül.)

„Az egy másik szituáció lenne. Amikor a Barcához kerültem, az emberek 86-87 százaléka nem akart engem. Most köszönetet mondanak, hogy sikeres voltam a csapattal. Bárki bármit mond, azokat a tapasztalatokat, amelyeket a Barcelona edzőjeként szereztem, soha senki nem veheti el tőlem” – zárta szavait a szakember.

Nos, most már tudjuk, mire készül Guardiola a Bayernnél. Kérdés, hogy az általa elképzelt játékrendszert a bajorok jelenlegi játékosállományával vagy néhány nehezen kivitelezhető barcelonai igazolással kívánja-e megvalósítani.


GUARDIOLA BIZONYÍTHAT – NÉMET SAJTÓVISSZHANG

Egész Németország számára dicsőség, hogy Josep Guardiola a Bayern Münchent választotta – értékelte a német sajtó csütörtökön a spanyol sikeredző és a bajor klub megállapodását, amely szerint a Barcelona korábbi trénere lesz a Bayern München labdarúgócsapatának a vezetőedzője a következő szezontól. Ám egyesek hangsúlyozzák, a spanyol tréner most bizonyíthatja, hogy igazán jó edző.

A müncheni Süddeutsche Zeitungban a Jelzésértékű személyzeti döntés című kommentár szerint erőteljes jelzés a nemzetközi futballközösségnek, hogy a Bayern München felül tudta múlni a „mindenféle, Katarból és Abu-Dzabiból származó sejkek” révén szinte kimeríthetetlen anyagi forrásokkal rendelkező francia és brit klubokat „a világ legkeresettebb edzőjének” megszerzéséért indult versenyben. Guardiola szerződtetésének az az üzenete, hogy német klubok is megjelentek „a legmagasabb szinten”.

A három évre szóló szerződés emeli a Bundesliga egészének tekintélyét, a csillagászati fizetések körüli állandó vitában pedig ugyancsak jó jel, hogy Guardiola nem a legtöbb pénzt, hanem a legjobb sportszakmai programot ajánló klubot választotta – írta a müncheni lap.

A Bayern nagy fogása című kommentárjában a Die Welt hangsúlyozta: a Bayern München nem csupán egy klub, hanem egy „mintaszerűen vezetett részvénytársaság”, a spanyol sikeredző választása pedig jócskán túlmutat a sport világán, megerősíti Németország kiemelt helyét Európában, és rávilágít, hogy a németek helytállnak a tehetségekért folytatott globális versenyben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Nem díva, hanem szerető című kommentárja szerint Guardiola döntése a lehető legnagyobb elismerés a német labdarúgás számára, hiszen az edző bármilyen állást megkaphatott volna. Ugyanakkor a bajorok a spanyol szakember szerződtetésével „nem váltottak bérletet” a Bundesliga vagy a Bajnokok Ligája első helyére. Guardiolának először „bizonyítania kell, hogy hazáján kívül is használni tudja különleges képességeit” – írta a frankfurti lap.

A német újságok szinte kivétel nélkül a címoldalon, a hírportálok, hírműsorok pedig vezető helyen foglalkoztak Josep Guardiola szerződtetésével. A szerződést elsőként megszellőztető Bild például „A Bayern elhozza a csodaedzőt” szalagcímmel számolt be a hírről, míg a Berliner Morgenpost a „Spanyol lesz az FC Bayern” címet adta a „rekordbajnok szenzációs fogásáról” a címlapon közölt beszámolónak.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik