Munkatársunktól 2021.04.06 13:59 Frissítve: 2021.04.06 21:37

Bundesliga: döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha

Menesztik a Hertha Berlintől Petry Zsoltot, a csapat kapusedzőjét, aki 2015 óta dolgozott az együttesnél – mindezt a Bundesliga-klub hivatalos honlapja jelentette be. A klub vezetősége azt követően döntött úgy, hogy megválik a magyar szakembertől, hogy a Magyar Nemzetnek adott hétfői interjújának fordítása több német portálon is megjelent, és annak tartalma miatt kritikák kereszttüzébe került.

Petry Zsolt (Fotó: Dömötör Csaba – archív, 2019)

 

You can read the story in English here!

A Hertha a kapusedző Magyar Nemzetben megjelent hétfői interjúja után döntött úgy, hogy megválik Petry Zsolttól. Mint a klub hivatalos közleményében Carsten Schmidt vezérigazgató fogalmaz, Petry munkáját mindig is nagyra értékelték a csapatnál, megértő, segítőkész emberként ismerték meg, aki egyszer sem viselkedett idegengyülölő módon. 

„Annak ellenére, hogy figyelembe vettük a fordítás sajátosságait, valamint azt, hogy Zsolt egyes gondolatait egyeztetés nélkül kihagyták a megjelent interjúból, arra a következtetésre jutottunk, hogy az elhangzott állítások nem felelnek meg a Hertha BSC értékeinek. Petry Zsoltnak köszönjük az eddigi munkáját és minden jót kívánunk neki a továbbiakban” – mondta a döntés hátteréről Schmidt.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban
, amely többnyire a futballról szólt, egy-két politikailag szenzitív témában is megfogalmazta gondolatait a magyar szakember.

A Hertha korábban aláírta a sokszínűség chartáját és aktívan elkötelezett a sokszínűség, valamint a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak a számukra. Ezek pedig nem találhatóak meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket nyilvánosan tett – ráadásul nem is egyeztetett erről a berlini klubbal.

Petry 2015 óta volt a Hertha szakmai stábjának tagja, s még azt követően is maradt Berlinben, hogy Dárdai Pál vezetőedzőt 2019 nyárán leváltotta a klub. Egyedül Jürgen Klinsmann edzői megbízatása alatt nem volt az első keret szakmai stábjának tagja, ekkor bő fél éven keresztül az utánpótlásban dolgozott. Korábban a Paderbornnál és a Hoffenheimnél edzősködött, illetve 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott stábtagja is volt.

A közleményben megszólalt Petry Zsolt is, aki az alábbi szavakkal köszönt el a Herthától:

„Szeretném hangsúlyozni, nem vagyok sem homofób, sem idegenellenes. A bevándorlási politikával kapcsolatban tett kijelentésemet nagyon sajnálom, szeretnék minden olyan embertől bocsánatot kérni, aki nálunk menedéket keres, és akit a kijelentésemmel ezáltal megsértettem. Nagyon szerettem a Hertha BSC-nél dolgozni, és tiszteletben tartom a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a jövőben a Hertha BSC-nél!”

A történtekkel kapcsolatban próbáljuk mi is megszólaltatni Dárdai Pált és Petry Zsoltot, de úgy tudjuk, a klubnál nyilatkozatstopot rendeltek el az ügyben.

2021.10.16 14:24:14

Német labdarúgás R. P.

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai kezdőként lépett pályára. A csereként beálló Sallai megsérült.

2021.10.12 23:18:41

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Hansi Flick: „Senki sem értené meg Németországban, ha azt mondanánk, 2026-ban leszünk csúcsformában. Természetesen jó, ha vannak hosszabb távú elképzelések, de az eredmény mindig fontosabb – függetlenül attól, hogy klubcsapatról vagy válogatottról beszélünk. Mindig az adott körülmények között elérhető lehető legnagyobb eredmény a cél.”

2021.10.02 17:21:54

Német labdarúgás BALÁZS DÁVID

Szoboszlai Dominik egy perccel a beállása után szögletből adott gólpasszt.

2021.10.02 14:55:11

Német labdarúgás M. D., CS. B.

A Freiburg már harmadik a tabellán • Nyert a Dortmund, vereséget szenvedett a Wolfsburg.

2021.09.27 18:46:42

Német labdarúgás HEGYI TAMÁS

Kicsoda is volt a chemnitziek bombázója? És miért nem hallottunk eddig róla?