Munkatársunktól
2021.04.06 13:59 Frissítve: 2021.04.06 21:37

Bundesliga: döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha

Menesztik a Hertha Berlintől Petry Zsoltot, a csapat kapusedzőjét, aki 2015 óta dolgozott az együttesnél – mindezt a Bundesliga-klub hivatalos honlapja jelentette be. A klub vezetősége azt követően döntött úgy, hogy megválik a magyar szakembertől, hogy a Magyar Nemzetnek adott hétfői interjújának fordítása több német portálon is megjelent, és annak tartalma miatt kritikák kereszttüzébe került.

Petry Zsolt (Fotó: Dömötör Csaba – archív, 2019)

 

You can read the story in English here!

A Hertha a kapusedző Magyar Nemzetben megjelent hétfői interjúja után döntött úgy, hogy megválik Petry Zsolttól. Mint a klub hivatalos közleményében Carsten Schmidt vezérigazgató fogalmaz, Petry munkáját mindig is nagyra értékelték a csapatnál, megértő, segítőkész emberként ismerték meg, aki egyszer sem viselkedett idegengyülölő módon. 

„Annak ellenére, hogy figyelembe vettük a fordítás sajátosságait, valamint azt, hogy Zsolt egyes gondolatait egyeztetés nélkül kihagyták a megjelent interjúból, arra a következtetésre jutottunk, hogy az elhangzott állítások nem felelnek meg a Hertha BSC értékeinek. Petry Zsoltnak köszönjük az eddigi munkáját és minden jót kívánunk neki a továbbiakban” – mondta a döntés hátteréről Schmidt.

A Magyar Nemzetnek adott interjúban
, amely többnyire a futballról szólt, egy-két politikailag szenzitív témában is megfogalmazta gondolatait a magyar szakember.

A Hertha korábban aláírta a sokszínűség chartáját és aktívan elkötelezett a sokszínűség, valamint a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak a számukra. Ezek pedig nem találhatóak meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket nyilvánosan tett – ráadásul nem is egyeztetett erről a berlini klubbal.

Petry 2015 óta volt a Hertha szakmai stábjának tagja, s még azt követően is maradt Berlinben, hogy Dárdai Pál vezetőedzőt 2019 nyárán leváltotta a klub. Egyedül Jürgen Klinsmann edzői megbízatása alatt nem volt az első keret szakmai stábjának tagja, ekkor bő fél éven keresztül az utánpótlásban dolgozott. Korábban a Paderbornnál és a Hoffenheimnél edzősködött, illetve 2008-ban Erwin Koeman irányítása mellett a magyar válogatott stábtagja is volt.

A közleményben megszólalt Petry Zsolt is, aki az alábbi szavakkal köszönt el a Herthától:

„Szeretném hangsúlyozni, nem vagyok sem homofób, sem idegenellenes. A bevándorlási politikával kapcsolatban tett kijelentésemet nagyon sajnálom, szeretnék minden olyan embertől bocsánatot kérni, aki nálunk menedéket keres, és akit a kijelentésemmel ezáltal megsértettem. Nagyon szerettem a Hertha BSC-nél dolgozni, és tiszteletben tartom a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a jövőben a Hertha BSC-nél!”

A történtekkel kapcsolatban próbáljuk mi is megszólaltatni Dárdai Pált és Petry Zsoltot, de úgy tudjuk, a klubnál nyilatkozatstopot rendeltek el az ügyben.

2022.09.24 13:16:41

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Lukas Podolski 37 évesen is a Górnik Zabrze egyik erőssége, és ki nem állhatja a videóbírót.

2022.09.18 10:27:34

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Szoboszlai Dominik karrierjében is áttörést hozhat az új vezetőedző kinevezése.

2022.09.17 18:03:27

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Hofmann duplázott, Szoboszlaiéknak semmi esélyük sem volt idegenben.

2022.09.10 14:47:11

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A magyar válogatott légiósai vezérszerepet játszottak Marco Rose debütálásán.

2022.09.07 23:24:08

Német labdarúgás nemzetisport.hu

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Berlinben elmondhatják, hogy ott járt Brooks, Párizsból kölcsönzött a Leipzig, a Wolfsburg a Milannal üzletelt.