Bayern München: „Esélyt kell adni Katarnak!”

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 13:48
null
Oliver Kahn érez pozitív változásokat Katarban (Fotó: AFP, archív)
A Bayern Münchennek 2023-ig érvényes szponzori szerződése van a Qatar Airwaysszel, amelyet a klubtagság részéről gyakran erős kritikával illetnek. A bajorok vezetősége egy kerekasztal-beszélgetés során ismét megvédte az együttműködést, ám ez az eset is rávilágít: a német labdarúgásban továbbra is nagy viták tárgyát képezi a Katarhoz fűződő viszony.

 

„Javulás csak egymásra való odafigyeléssel és párbeszéddel kezdeményezhető. Meg vagyok győződve arról, hogy ennek az országnak esélyt kell adni” – jelentette ki a kerekasztal-beszélgetés során Herbert Hainer, a Bayern München elnöke, a Sportschau tudósítása szerint.

A kétórás, olykor hevessé fajuló vita során a vezérigazgató Oliver Kahn hozzátette: szerinte a Katarban véghez vitt emberi jogi reformokat sokan alábecsülik.

„Szerintem sok minden történt, sportágunk mindenre képes. Számos dolog változott, amióta a futball megérkezett Katarba. Természetesen nem felel meg minden az elképzeléseinknek, de párbeszéd nélkül nem lehet előrelépni. Mélyen meg vagyok arról győződve, hogy a dolgok változnak” – jelentette ki az egykori kiváló kapus.

A Bayern München Végrehajtó Bizottságának tagja, Andreas Jung kezet fog a Qatar Airways vezérigazgatójával, Akbar al-Bakerrel a klub és a légitársaság közötti szponzorációs szerződés bejelentésekor, 2017-ben (Fotó: AFP)
A Bayern München Végrehajtó Bizottságának tagja, Andreas Jung kezet fog a Qatar Airways vezérigazgatójával, Akbar al-Bakerrel a klub és a légitársaság közötti szponzorációs szerződés bejelentésekor, 2017-ben (Fotó: AFP)

A beszélgetés során kemény véleményt fogalmazott meg Robin Feinauer klubtag.

„Felvetődik a kérdés, hány embernek kell meghalnia, míg a reformfolyamat eredményes lesz?” – utalt a világbajnokságra készült stadionok építkezésein tapasztalható embertelen munkakörülményekről, illetve a munkálatok során bekövetkezett halálesetekről szóló hírekre.

A katari vb-rendezést az építőmunkások méltatlan sorsán kívül jó néhány más körülmény is beárnyékolja – a szervezőbizottság elnöke tételesen cáfolta a kritikákat. Hasszan al-Tavadi kijelentette: megtették a fejlődés érdekében azokat a lépéseket, amelyek emberileg lehetségesek. Abdullah bin Mohammed al-Táni, Katar németországi nagykövete úgy fogalmazott: hazájában „nincs gond a nők jogait illetően”, azokat a kijelentéseket pedig, amelyek szerint az emírség korrupt módon jutott a vb-rendezési joghoz, összeesküvés-elméletnek nevezte.

Mint arról beszámoltunk, a német társadalomban erős ellenérzések vannak a katari rendezést illetően: egy közvélemény-kutatás alapján a társadalom csaknem fele szerint a labdarúgó-válogatottnak vissza kellene lépnie a katari világbajnokságtól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik