Világválogatottat tesznek ki a lejáró szerződésű futballisták

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 09:42
null
Jelen állás szerint Kylian Mbappé, Paul Pogba és Antonio Rüdiger is szabadon igazolhatóvá válik a nyáron (Fotók: AFP)
A nyár mindig magával hozza a slágereket – nincs ez másként a labdarúgás világában sem, klasszis játékosok válthatnak klubot, méghozzá ingyen, ami a mai árak és gazdasági viszonyok között óriási öröm a fogadó klubnak.

 

Elkezdődött a vadászszezon januárban a világ labdarúgásában. A jelenlegi szabályozás szerint a futballistákkal fél évvel a szerződésük lejárta előtt vehetik fel a kapcsolatot a klubvezetők átigazolási ügyben, onnantól szabad a vásár, már a másik csapat elöljáróinak beleegyezése sem szükséges, hogy közvetlenül tárgyalhassanak a felek. Így aztán minden évben akadnak slágertémák – sokáig az, hogy egy-egy értékesebb játékos mennyit és hogyan tárgyal szerződése meghosszabbításáról egyesületénél, majd ha nem születik megállapodás, kezdődnek a találgatások, mi lehet a labdarúgó következő állomáshelye.

Egy éve a Lionel Messi-saga tartotta lázban a világot, az akkor még „csak” hatszoros aranylabdás hosszú vívódás után elhagyta anyaegyesületét, az FC Barcelonát, és a Paris SG-be szerződött – a franciáknak egyetlen eurót sem kellett átutalniuk a katalánoknak, csak az argentin csatár és menedzsere fizetési igényeit kellett kielégíteniük.

Az idén is van nagy név a piacon, aki a következő évtized Lionel Messije, Cristiano Ronaldója is lehet, ő pedig nem más, mint a 23 éves Kylian Mbappé. A villámgyors ifjú éppen Párizsból lépne le, és a Real Madrid játékosa lenne.

SOK PÉNZT AJÁNLOTTAK A FIATAL FRANCIA CSILLAGÉRT

A világbajnok támadó megszerzése persze nem friss ötlet az újra Európa csúcsára vágyó királyiaknál, maga az elnök, Florentino Pérez árulta el, hogy tavaly nyáron 200 millió eurót fizettek volna érte, noha szerződése 2022 nyarán lejár a PSG-nél. Nos, a francia együttes tulajdonosi hátterét és anyagi lehetőségeit ismerve nem meglepő, hogy ezt az ajánlatot csípőből utasították vissza. Tudvalevő, hogy Lionel Messi érkeztével Párizsban egyetlen cél lebegett a szem előtt: a Bajnokok Ligája-trófea elhódítása. A sors fintora, hogy ezt az álmot éppen a Real Madrid zúzta szét a nyolcaddöntőben, hiába szerzett gólt a párharc mindkét felvonásán Kylian Mbappé.

Most úgy áll a helyzet, hogy szabadon távozhat a PSG-től, és a leginkább valószínű állomás Madrid lesz, jóllehet a párizsiak győzködik, hogy maradjon. A kérdés már csak az, hogy továbbra is egy lenne a többi sztár között – azaz Lionel Messi és Neymar mellett –, vagy él a lehetőséggel, hogy a Madrid a következő években vélhetően rá építené a csapatát. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a konkrétumokról senki sem beszél, a játékos pufogtatja a megszokott közhelyeket, hogy jelenleg csak a PSG-re koncentrál, jól érzi magát a csapatnál, de távozására nagyobb az esély, mint a maradására.

VÉLEMÉNYEK

Kylian Mbappé, a PSG csatára: – Számos tényezőt figyelembe kell vennem. Korábban is többször elmondtam, nem állok könnyű döntés előtt. Igyekszem a legjobbat meghozni a hozzám közel állók segítségével. Időt kell szánnom rá, hogy jól válasszak. Lehetséges-e, hogy a PSG-ben maradok? Természetesen!
Forrás: Amazon Prime

Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője: – Nem tudok mit mondani Kylian Mbappé vagy Erling Haaland jövőjéről, de remélem, az edző az ősszel is ugyanaz lesz, mint most... Ami biztos, a Real Madrid jövője a jelenlegi játékosokkal íródik, és majd azokkal a fiatal játékosokkal, akik érkeznek. Nem vitás, a Madrid az élcsapatok között lesz még hosszú ideig.
Forrás: As

Alessio Tacchinardi, a Juventus korábbi középpályása: – Ha Paulo Dybala egészséges, a világ bármelyik csapata átigazolná, technikai tudása nem kérdőjelezhető meg. De ha csak a mérkőzések harminc százalékán bevethető, nyilván elgondolkodnék a szerződtetésén.
Forrás: Calciomercato

Paul Pogba, a Manchester United középpályása: – Őszintének kell lenni, az elmúlt öt évaddal nem lehetek elégedett. Az idén sem nyerünk semmit. Mindegy, hogy a Manchester Uniteddel vagy egy másik klubbal, a lényeg, hogy trófeákat akarok nyerni.
Forrás: Daily Mail

Mino Raiola, Paul Pogba ügynöke: – Az biztos, hogy Paul Pogba örökre a szívébe zárta Torinót. Természetesen van lehetőség rá, hogy visszatérjen a Juventusba, de ez a klubon is múlik. Túl korai még beszélni a szerződéséről, nézzük meg, mi történik.
Forrás: manchestereveningnews.co.uk

Xavi, az FC Barcelona edzője: – Boldognak látom Ousmane Dembélét, részese a projektünknek, amióta megérkeztem, nincsenek kétségeim felőle. Gólpasszokat ad, erős az egy az egy elleni játékban. Neki kell feltennie a kérdést a jövőjéről, én nem vagyok tisztában vele.
Forrás: 90min.com

PAUL POGBA ÉS A BUMERÁNGEFFEKTUS?

A négy topliga közül talán a Premier League veszíthet a legtöbbet a nyáron, már ami a lejáró szerződésű játékosokat illeti – bár érdemes lenne megkérdezni a Manchester United drukkereit, mennyire bánnák, ha Paul Pogba elhagyná az Old Traffordot, ezzel együtt a szigetországot is, és máshol vállalna munkát... A 29 éves francia középpályás járt már hasonló cipőben, 2012-ben, amikor alig néhány PL-mérkőzéssel a háta mögött úgy érezte, a Unitednél nem számolnak komolyan vele, és ingyen távozott a Juventushoz, amelynél a következő négy évben a világ egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát. Gólerős volt, erős, technikás, az univerzális futballista mintaképe. Miután az olaszokkal elbukta a 2015-ös Bajnokok Ligája-döntőt, Európa legjobb klubjai sorban álltak az aláírásáért, a legtöbbet korábbi együttese, a Manchester United ajánlotta, és 105 millió euróért vissza is vitte 2016-ban. Mindenki azt gondolta, onnantól majd szárnyal, de az elmúlt hat esztendő szinte csak kínlódás volt neki és klubjának is. Vele kapcsolatban rengeteg kritika felvetődött, sokak szerint ritkán volt megfelelő a hozzáállása, játékával nem sikerült kiemelkednie, semmilyen szempontból sem közelítette meg Torinóban mutatott formáját.

Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az elmúlt hónapokban a United és ő sem törte össze magát a közös kapcsolat meghosszabbítása érdekében, így a nyáron továbbállhat. Hogy hova? Az egyik nagy esélyes megint a Juventus, az olaszok másodszor szerezhetnék meg ingyen, de hallani arról is, hogy hazája kirakatcsapatát, a PSG-t választja. További kérdés, hogy tud-e még valaha elkötelezett és alázatos lenni a pályán, ami újra a legjobbak közé emeli? Erre valószínűleg csak a váltása esetén kaphatunk választ.

A CHELSEA SOKAT VESZÍTHET

Nincs könnyű helyzetben a Chelsea, a lehető legrosszabbkor jár le két középső védője, a német Antonio Rüdiger és a dán Andreas Christensen szerződése. A londoni kékeknél tulajdonosváltás következik, az orosz oligarchának, Roman Abramovicsnak a háborús helyzet után életbe léptetett szankciók miatt el kell adnia a klubot, egyelőre nagy a bizonytalanság. Azt már korábban is tudhattuk, a német bekk elvágyódik a klubtól, és most már nincs is miért meggondolnia magát. A 29 éves Rüdigerrel kapcsolatban leggyakrabban a Juventus kerül szóba lehetséges célállomásként, és a torinóiaknak égetően fontos is lenne – ingyen – átigazolni a válogatott futballistát, hiszen

Giorgio Chiellini és Leonardo Bonu­cci sem mai gyerek, gyakran sérültek is, a holland Matthijs de Ligt mellé kell valaki, aki stabil teljesítményt nyújt. Antonio Rüdiger jelenlegi csapattársával, Andreas Christensennel kapcsolatban nincsenek nyitott kérdések, biztosan távozik Londonból, a Barcelona játékosa lesz. A Chelsea-nél pedig kereshetik az utódokat, akiket a korábban ismertetett speciális körülmények között nem lesz könnyű odacsábítani.

NEM PAULO DYBALA LETT A DEL PIERO-UTÓD

Paulo Dybala
Paulo Dybala

Amikor 2015-ben Paulo Dybala 41 millió euróért elhagyta a Palermót a Juventus kedvéért, sokan úgy gondolták, megvan Alessandro Del Piero 10-es mezének méltó örököse, és klublegenda is válhat az akkor 21 éves argentin támadóból. Úgy tűnt, nem is túloztak, akik sokat láttak a technikás, remek rúgótechnikájú csatárban, hiszen sorra nyerte meg a Juvéval a hazai bajnokságot és kupákat, 2017-ben Bajnokok Ligája-döntőt is játszhatott. Az utóbbi két évada viszont sérülésekkel volt szegélyezve, és a zebrák – talán gyakori hiányának betudhatóan is – már nem ülnek a trónon, és ezen a tavaszon sem foglalják vissza oda. Paulo Dybalával kapcsolatban az egész idényben arról cikkeztek, hogy újra megsérült, illetve mikor hosszabbítja meg a Juventusszal a szerződését. Először rengeteg pénzt, évi 10 millió eurós fizetést kért, aztán beérte volna valamivel kevesebbel is, de akkor már a klubvezetők gondolkodtak el, mennyit érdemes áldozni egy sérülékeny játékosra. Végül márciusban felszállt a füst: eldőlt, hét év után távozik Torinóból, így új tízes után kell nézniük a fehér-feketéknek. Paulo Dybala vélhetően az Atlético Madridnál folytatja pályafutását, amelynél honfitársa, Diego Simeone edző tárt karokkal várja – főleg ingyen... A Juvénak egy vesztesége biztosan van még. Az Európa-bajnok Federico Bernardeschi is elköszön, a ballábas támadó középpályás nem tudott az elmúlt években klasszissá nőni, így fizetését csökkentené az egyesület, amibe ő nem megy bele. A Juventusnak sokkal nagyobb vérveszteség lenne a kolumbiai jobbszélső, Juan Cuadrado búcsúja, aki jelenleg a csapat egyik legjobbja.

Lehet, hogy a Milan tizenegy év elteltével ismét bajnoki címet ünnepelhet májusban, viszont a nyáron két érzékeny veszteség éri. Az egyik a középpályás Franck Kessié, aki a legtöbbet robotol, ráadásul nem is ügyetlen. Az elmúlt öt évben vezérré nőtte ki magát Milánóban, nem csoda, hogy szerződése lejártával a Barcelona kopogtatott be nála, és el is nyerte szívét, így a nyártól a katalánok mezében futballozik. Alessio Romagnoli országon belül válthat, a 27 éves olasz válogatott belső védő a hírek szerint jelenleg 6 millió eurót keres, de a Milan most csak 2.8-at ajánlott neki, így vélhetően nevelőegyesületéhez, a Romához tér vissza, bár szóba került a Juventus is.

Franck Kessié szinte biztosan az FC Barcelonába igazol
Franck Kessié szinte biztosan az FC Barcelonába igazol

Az Internél a veterán horvát szélső, Ivan Perisic szerződésének meghosszabbításáról döntenek, illetve érdekes lehet még a Torino Európa-bajnok csatára, Andrea Bellotti helyzete, aki az elmúlt hat évadban egyaránt tíz fölötti gólterméssel zárt, nem kell félnie, hogy nem talál csapatot.

BARCELONA: FÜTTYBŐL TAPS

A La Ligában jelenleg a legértékesebb lejáró szerződésű játékos Ousmane Dembélé. A Barcelona sérülékeny szélsője nagy reménységként érkezett a gránátvörös-kékekhez, ám aztán leginkább kilengéseiről, késéseiről szóltak a hírek, és főleg akkor erősödtek fel a hangok, hogy 2022 nyarán távozna, amikor a legnagyobb bajban volt csapata. A Camp Nou közönsége ezt nem is „díjazhatta” mással, csak fütty­szóval, amikor gyakori sérülései után vissza-visszatért. Amióta Xavi az edzője, egyre jobb formát mutat, és elkötelezettségét sem érheti kritika, éppen ezért immár tapsot kap a drukkerektől. Hogy ez elég-e a szerződéshosszabbításhoz, arra inkább nem, mint igen a válasz. Miután még csak 24 éves, szélvészgyors és mindkét szélen bevethető, sztárklubok állnak érte sorban, a pletykák szerint a PSG, a Manchester United és a Juventus is lecsapna rá. Vele ellentétben a kora nem előny és a sebessége már nem erénye Luis Suáreznek, aki kiszorult az Atlético Madrid kezdőcsapatából, és a a nyáron valószínűleg elhagyja a klubot. Lehet, hogy az uruguayi csatárnak lesz még egy nagy dobása, de az sem lenne meglepő, ha a következő választásánál már a pénztárcája vastagsága lenne a döntő szempont.

Halkan jegyezzük meg, hogy a Real Madridnál az aranylabdás Luka Modricnak is lejár a szerződése, igaz, a horvát középpályás szinte biztosan a királyiaknál marad.

A Bundesligában az igazán nagy sztároknak nem fut ki a szerződésük, de például a Mönchengladbach 46-szoros német válogatott védője, Matthias Ginter sok klubnak kiváló fogás lehet, hiszen 28 évesen jó korban van, tapasztalt, és most nem kerül semmibe. Nem véletlen, hogy a Barcelona és az Inter érdeklődéséről is hallani. Aki megbízható, sokat dolgozó, sőt a támadásokhoz is felérő középpályást keres, érdemes megnéznie a francia Corentin Tolissót, aki szinten ingyen megszerezhető, hiszen nem valószínű, hogy a Bayern Münchenben marad, amelyben nem kap rendszeresen lehetőséget.

A nyáron szabadon igazolhatóvá váló játékosok álomcsapata
A nyáron szabadon igazolhatóvá váló játékosok álomcsapata
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik