Vb 2018, 2022: a FIFA tisztázta Oroszországot és Katart!

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.11.13. 10:35
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tisztázta a 2018-as világbajnokság házigazdáját, Oroszországot, valamint a 2022-es vb rendezőjét, Katart a korrupciós vádak alól, így mindkét ország zöld utat kapott a legfontosabb labdarúgó-esemény lebonyolításához.

Az amerikai ügyvéd, Michael Garcia által lefolytatott vizsgálat eredményét a FIFA független etikai bizottságának elnökeként dolgozó Hans-Joachim Eckert ismertette. A negyvenkét oldalas dokumentum kimondja, Oroszország és Katar szabályos kereteken belül nyerte el a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

Az oroszok az angol, valamint a holland-belga és a spanyol-portugál közös pályázatot előzték meg a 2010-es szavazáson, míg a katariak az amerikaiakat, a dél-koreaiakat, a japánokat és az ausztrálokat múlták felül.

A FIFA illetékes testülete ezenkívül felelősségre vonta az angolokat, akik a vizsgálat szerint illegális módon próbálták hozzájutni a négy év múlva sorra kerülő világbajnokság rendezési jogához. A szigetországiak bizalmas kapcsolatban álltak a nemzetközi szövetség korábbi alelnökével, Jack Warnerrel, aki támogatta a pályázatukat. A jelentésből kiderül, a tender során az elöljáró megsértette a FIFA etikai kódexét, vétett a kandidálási szabályok ellen.

ÚJABB CSAPÁS A FIFA-NAK: A VIZSGÁLATOT VÉGZŐ GARCIA CÁFOL

„A közlemény jelentősen hiányos, és tévesen tünteti fel azokat a tényeket, amelyeket a vizsgálat megállapított. Az ügyben szeretném felvenni a kapcsolatot a FIFA fellebbviteli bizottságával” – mondta a vizsgálatot végző Michael Garcia, aki azt kifogásolja, hogy a nemzetközi szövetség által közölt információk nem fedik a valóságot.

Az ausztrálok szintén „sárosak” voltak a rendezésért folytatott versenyfutásban, hiszen az angolokkal egyetemben ők is megkörnyékezték Warnert.

A korrupciós vizsgálatról készült teljes anyagot a FIFA továbbra sem hozza nyilvánosságra, de az biztos, hogy nem indul eljárás Joseph Blatter elnök ellen, mivel a rá vonatkozó egyetlen konkrét állításról kiderült: nyilvánvalóan nem igaz.

Az összegzés arra is kitér, hogy gyakran nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és a tisztességtelen befolyásolás között. Arra is van benne utalás, hogy egyesek esetében felvetődhet, nem a FIFA etikai szabályzatának megfelelően jártak el, de ezek összességében nem befolyásolják a pályázati procedúra végkimenetelét. Garcia utal rá, hogy bizonyos – nem nevesített – személyekkel szemben etikai eljárás lefolytatását javasolja.

A testület mindezek mellett arról is beszámolt, hogy nem minden dokumentumhoz fért hozzá, de a vizsgálatot befejezettnek tekinti.

A bizottság arra igyekezett fényt deríteni, hogy egyes FIFA-tagokat megvesztegettek-e a vb-helyszínének kijelölése előtt. A Sunday Times feltáró riportsorozatában a nyáron azt közölte, hogy számos olyan dokumentumhoz – köztük elektronikus levelekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek korrupt ügyleteket bizonyítanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik