Negyven éve fogja Isten kezét – az aranylabdás Kaká ma az éhezők megsegítéséért küzd

Vágólapra másolva!
2022.05.07. 11:07
null
Kaká sohasem volt izomkolosszus – mégsem tudták könnyen megállítani (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)
Egy baleset miatt közel állt hozzá, hogy tolószékbe kerüljön, futballistaként megnyert mindent, amit lehetett. Kaká lassan fél évtizede él a labdarúgástól visszavonultan, ám sportvezetőként egyszer még lehet, hogy visszatér.

NÉVJEGY: RICARDO IZECSON DOS SANTOS LEITE – KAKÁ
Született: 1982. április 22., Gama
Állampolgársága: brazil
Sportága: futball
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 92/29
Klubjai: Sao Paulo (brazil, 2001–2003), AC Milan (olasz, 2003–2009), Real Madrid (spanyol, 2009–2013), AC Milan (2013–2014), Sao Paulo (kölcsönben, 2014), Orlando City (amerikai, 2014–2017)
Kiemelkedő eredményei: világbajnok (2002), 2x Konföderációs Kupa-győztes (2005, 2009), olasz bajnok (2004), olasz Szuperkupa-győztes (2004), Bajnokok Ligája-győztes (2007), európai Szuperkupa-győztes (2007), klubvilágbajnok (2007), Aranylabdás (2007), FIFA év játékosa (2007), Spanyol Kupa-győztes (2011), spanyol bajnok (2012), spanyol Szuperkupa-győztes (2012)

Kár lenne tagadni, hogy szerencsés csillagzat alatt született. Mással nehezen lehet magyarázni, hogy éppen a legjobbkor, a 2002-es világbajnoki győzelem előtt került be a brazil válogatott keretébe, így bár a tornán mindössze 18 percet játszott, ő is magasba emelhette a trófeát, hogy Olaszországban az AC Milannal, Spanyolországban a Real Madriddal is megnyert szinte minden jelentős versenysorozatot, hogy nagyjából tízévnyi profi labdarúgó-karrier elég volt neki elérni mindazt, amiről más világsztárok csak álmodhatnak.

Ha a nemrégiben a 40. életévét betöltő Ricardo Izecson dos Santos Leitét, vagyis Kakát kérdeznék, nagy valószínűséggel az isteni gondviseléssel magyarázná a vele történteket. Érthető, hiszen keresztény neveltetést kapott, hite már 12 évesen biztos alapot adott neki, és csak tovább erősödött, amikor 2000-ben súlyos balesetet szenvedett.

„A Sao Paulo utánpótlásában futballoztam, sárga lapot kaptam az egyik mérkőzésen, ami azt jelentette, hogy a következőn nem léphettem pályára. Testvéremmel és szüleimmel úgy gondoltuk, kihasználjuk a szabad hétvégét, és meglátogatjuk a nagyszülőket Caldas Novasban. Egy vízi parkba mentünk szórakozni, remekül éreztük magunkat, amíg az egyik csúszdáról lefelé jövet belevertem a fejemet a medence aljába. Roppanást hallottam a nyakamnál, amikor kijöttem a partra, elképesztően fájt a fejem, és mivel véreztem is, a testvérem meggyőzött, hogy keressük fel az orvost. Azonnal kórházba küldött, ahol megröntgeneztek, és mindent rendben találtak. Hazamentünk, éltem tovább az életem, de a következő edzésen jeleztem, hogy nem tudok rendesen gyakorolni az elviselhetetlen fájdalom miatt. Az újabb röntgen kimutatta, hogy eltörött a hatos csigolyám. Azt mondták, hatalmas szerencsém, hogy nem bénultam le, rossz esetben járni sem tudtam volna. Szerintem nem a szerencsén múlt, Isten mentett meg. Más célja volt velem az életben” – vallott a történtekről Kaká a beyondtheultimate.org oldalának.

A Liverpool ellen elveszített 2005-ös BL-döntő után 2007-ben nyert kárpótlást
A Liverpool ellen elveszített 2005-ös BL-döntő után 2007-ben nyert kárpótlást


A vallás ezt követően egész labdarúgó-pályafutását mélyen áthatotta. Sűrűn lehetett látni, ahogy góljai után az ég felé mutat, a fontos trófeák begyűjtését követően mindig elmondott egy-egy imádságot a pályán, és többször megmutatta a kamerának, hogy meze alatt „I BELONG TO JESUS” (Jézushoz tartozom) feliratú pólót hord.

Nyilvánvalóan a válogatott szereplés és a világbajnoki győzelem is hozzájárult, hogy Kakának a Sao Paulóból viszonylag gyorsan Európába vezetett az útja, Olaszországba szerződött az AC Milanhoz. A klub története egyik legjobb igazolásaként tarthatja számon a megszerzését, a 2003 és 2009 között ott töltött időszaka alatt ért fel pályafutása csúcsára – pedig nem úgy indult, hogy ilyen mesébe illő lesz a végkifejlet.

„Úgy festett, mint egy Erasmus-programmal érkező cserediák – írta le Carlo Ancelotti, az AC Milan akkori edzője önéletrajzi könyvében az első benyomását Kakáról. – Jól fésült hajjal, szemüvegben, ártatlan arccal jelent meg az edzőközpontban, csak néhány tankönyv és az uzsonnásdoboz hiányzott a kezéből. A pályán aztán teljesen átalakult, valóságos szörnyeteg lett belőle. Belém fagyasztotta a szót, annyira briliánsan bánt a labdával. Az egyik első foglalkozáson Gennaro Gattuso brutálisan próbálta szerelni, ám mintha mi sem történt volna, megtartotta a labdát, és ment tovább. Harminc méterre a kaputól Alessandro Nesta próbálta megállítani, őt is lerázta. Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor a csapat befogadta. Levetettük vele a szemüvegét, kerestünk neki egy mezt, és hagytuk, hogy azzá váljon, aminek született, ösztönös zseninek.”

KAKÁ LEGSZEBB GÓLJAI A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN


Ha egyetlen idényt kellene kiválasztani Kaká pályafutásából, amely a legjobban megmutatja, milyen hatást gyakorolt az európai labdarúgásra, egyértelműen a 2006–2007-es lenne. A teljesítménye számokra vetítve, a 48 mérkőzésen szerzett 18 gólja és 11 kiosztott gólpassza nem számít annyira kiemelkedőnek, s nem is adja vissza, mennyire lehengerlően játszott. Gyorsan, elegánsan, megállíthatatlanul futballozott a középpályán, cseleivel és passzaival bármilyen védelmet megbontott, páratlan technikai adottságát kihasználva könnyedén hozta helyzetbe magát, ráadásul távolról is remekül lőtt. Különösen a Bajnokok Ligájában játszott ellenállhatatlanul, a csapat útját tíz góllal segítette (a Manchester United elleni elődöntős párharcban háromszor talált a kapuba), gólpasszt adott a Liverpool ellen 2–1-re megnyert döntőben is. Teljesítményét számos díjjal, köztük az Aranylabdával ismerték el, és talán ez lehetett az a pont, amelyen azt érezhette, felért a csúcsra.

2002: január 31-én debütált a válogatottban, június 30-án vb-címet nyert
2002: január 31-én debütált a válogatottban, június 30-án vb-címet nyert


Hasonló sikert a folytatásban már nem tudott elérni, hiába szerződött 2009-ben 67 millió euróért a Real Madridhoz, a vele szembeni magas elvárásnak nem felelt meg. Pályafutását az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Orlando Cityben fejezte be, és jelenleg is az Egyesült Államok floridai városában él.

TELJESÍTMÉNYE KLUBJAIBAN
KLUB MÉRKŐZÉS GÓL GÓLPASSZ JÁTÉKPERC
AC Milan 307 104 85 24 647
Real Madrid 120 29 39 6888
Orlando City 78 25 19 6105
Sao Paulo 24 3 4 1961


Mivel azon brazil futballisták táborát gyarapítja, akik anyagi biztonságban nőttek fel, tudja, hogyan kell bánni a pénzzel. Kellemes, hat hálószobás villában él, vagyonát jellemzően ingatlanba és autóba fekteti, de jótékonykodik is, 2004 óta az ENSZ nagyköveteként vesz részt a szervezet világméretű, az éhezés felszámolását célzó programjában. Az edzői karrier sohasem vonzotta. A labdarúgás világát mostanában inkább szurkolóként követi, időnként reklámfilmekben szerepel. Az Adidas partnereként látható a katari világbajnokság hivatalos labdáját bemutató felvételen, két éve pedig egy amatőr csapatot lepett meg, az egymás közötti mérkőzésről készült videó egy jelenete ikonikussá is vált. A bal szélen megindulva tört a kapu felé, és csapattársa hiába kérte többször, hogy adja le neki a labdát, ő kíméletlenül kilőtte a kapu bal oldalát.

„Még Filippo Inzaghinak sem passzoltam volna hasonló helyzetben, ha úgyis gólt szerzek, minek bonyolítani? – kérdezte nevetve a Sky Sportsnak adott interjújában. – A futball már csak ilyen. Hálás vagyok, amiért pályafutásom során együtt játszhattam Andrij Sevcsenkóval, Cristiano Ronaldóval, Ronaldinhóval és Ronaldóval. Sokszor én kértem tőlük a labdát, mert azt hittem, abból a helyzetből, amibe kerültek, képtelenség gólt szerezni. Az igazi klasszisokat azonban éppen az jellemzi, hogy mindig megtalálják a megoldást.”

2007-ben megkapta az Aranylabdát
2007-ben megkapta az Aranylabdát


Ha a pályán nem is gyakran került megoldhatatlan feladat elé, a magánéletében akadtak problémái. Sokáig úgy tűnt, fiatalkori szerelmével, Caroline Celicóval éli le az életét, két gyerekük is született, 2015-ben mégis bombaként robbant a hír, hogy elválnak. Az erről szóló közleményt a közösségi médiában jelentették meg, és bár Kaká közvetlenül sohasem beszélt arról, hogy mi áll a háttérben, exfelesége utalt rá, hogy férje hűtlensége miatt romlott meg a kapcsolatuk. Kaká ezt követően Carolina Dias brazil modellel jött össze, akit feleségül is vett, a pár egy közös gyereket nevel. Rajongói ugyanakkor sokkal szívesebben vennék, ha az újságok bulvárrovata helyett ismét a sporthírek között bukkanna fel a neve. Ezt segítheti elő, hogy profi pályafutásának vége felé továbbtanult, diplomát szerzett sportmenedzserként, és tudását kész kamatoztatni.

Három gyermek büszke édesapja
Három gyermek büszke édesapja


„Ha valamikor visszatérek a labdarúgásba, sportigazgatóként képzelem el magam – nyilatkozta a Fox Sports Brasilnak. – Szívesen dolgoznék a brazil válogatott körül. Attól, hogy szerepet vállaljak az európai labdarúgásban, jelenleg leginkább a gyerekeim tartanak vissza, nehéz lenne őket hosszabb időre magukra hagynom. Annak viszont kifejezetten örülnék, ha egyszer az AC Milan hívna, és tovább írhatnám közös történelmem a klubbal.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 7-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik